Campanii false umanitare: cum se folosesc hackerii de conflictul din Ucraina

de Posted on 3 minute de citit
3 minute de citit

Pe măsură ce războiul din Ucraina se intensifică, cercetătorii de la Bitdefender au detectat noi valuri de e-mail-uri frauduloase care exploatează criza umanitară și spiritul de întrajutorare al oamenilor din întreaga lume.

4% dintre mesajele trimise la nivel global țintesc adrese de email din România.

Specialiștii de la Bitdefender spun că încă din 25 februarie, din a doua zi a invaziei ruse în Ucraina  au fost raportate primele escrocheri online care exploatau situația din țara vecină.

Cele mai frecvente metode folosite de răufăcători: escrocii se dau drept guvernul ucrainean, agenția umanitară internațională Act for Peace, UNICEF și alte proiecte de strângere de donații, cum ar fi Ukraine Crisis Relief Fund, pentru a transmite rugămințile lor de asistență financiară către armata ucraineană și milioanele de civili și copii prinși în conflictul militar.

Temele frecvent folosite de hackeri

· Stand with the people of Ukraine. Now accepting cryptocurrency donations. Bitcoin, Ethereum and USDT.

· HELP UKRAINE stop the war!

· Ukraine Humanitarian Donation

· Donate to Ukraine, Help save a life: Please read

· Urgent! Help Children in Ukraine

E-mail-urile încearcă să emoționeze destinatarii și invocă impactul asupra comunităților din Ucraina și numărul tot mai mare de refugiați care fug din țară și au nevoie de provizii și locuințe. Escrocheriile caritabile prin e-mail au atins un vârf pe 2 martie, potrivit Bitdefender.

O anumită campanie, care folosea ca subiect „Fiți alături de poporul ucrainean. Acceptăm acum donații în criptomonede. Bitcoin, Ethereum și USDT”, provenind de la adrese IP din China, a ajuns la zeci de mii de căsuțe de e-mail pe 2 martie. 25% dintre e-mailurile înșelătoare au fost direcționate către utilizatori din Marea Britanie, 14% din SUA, iar unul din 25 de mesaje a vizat ținte din România.

Se întâmplă și în alte țări din zonă. Au apărut și site-uri de caritate false. O companie de antivirus cu sediul în Slovacia a descoperit câteva site-uri folosind culorile drapelului Ucrainei și imagini dramatice cu soldați și explozii. Site-urile web solicită „ajutor” dar nu oferă detalii despre modul în care vor fi folosiți banii.
Alt exemplu: printr-un e-mail cu un logo în culorile albastru și galben ale drapelului ucrainean se solicită donații către o organizație umanitară sub formă de dolari americani și criptomonede. Alte e-mailuri false cer destinatarilor să trimită bani pentru a ajuta copiii sau să cumpere arme pentru armata ucraineană.

Ce recomandări au specialiștii

Așadar atenție când navigați pe net și dați peste astfel de site-uri sau email-uri. Verificați dacă site-urile au date valide de contact și introduceți voi numele site-urilor în browser în loc să dați click la link-uri. Fiți atenți cine apare la expeditor în email-uri și verificați informațiile și din alte surse dând căutări separate pe net.

– Nu dați niciodată click pe linkuri sau fișiere atașate din e-mailuri sau pe mesaje care vă cer să faceți o donație urgentă.

– Donați exclusiv către organizații caritabile, organizații non-profit și de strângere de fonduri oficiale și de încredere.

– Verificați-vă conturile bancare în mod regulat pentru orice activitate suspectă sau cheltuieli neautorizate.

– Stabiliți parole unice și autentificare în doi pași pentru toate conturile online.

 

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.