Cum intri din sufragerie ta în sala de operație cu ….ochelarii de Realitate Virtuală

de Posted on 2 minute de citit
3 minute de citit

Cu o pereche de ochelari de VR poți fi într-o clipă pe fundul oceanului, iar în clipa următoare pe câmpul de luptă. Realitatea Virtuală nu este doar pentru gameri, nu este doar o lume a războinicilor imaginari, a monștrilor sau a curselor la viteze amețitoare. VR-ul poate deveni unul dintre cele mai bune instrumente de educație. Nu mă credeți? Hai să vă arăt.

Cum a decurs operația VR ?

Doctorul britanic Shafi Ahmed (foto stânga, sursa foto FB ) este convins că tehnologia poate să schimbe modul în care învățăm și trăim.  El și-a montat în sala de operație camere care filmează 360 de grade. În aprilie anul trecut, folosindu-se de aceste camere, medicul a transmis live în 4K, în VR… o operație . În timp ce se transmitea live, doctorul Ahmed, specialist în cazuri de cancer a îndepărtat o tumoră de pe colonul unui pacient de 70 de ani. Camerele montate chiar deasupra patului pacientului au suprins fiecare mișcare a medicului și a echipei. Astfel a intrat în istorie prima operație din istorie, transmisă live, prin VR . Studenți dar și curioși s-au putut plimba virtual prin sala de operație.  Totul printr-o aplicație specială și niște ochelari de Realitatea Virtuală. Vedeti mai jos video de la operație (sursa video: Medical Realities) Și da, pacientul a supraviețuit.

Cine este Shafi Ahmed?

Shafi Ahmed este co-fondator a unei companii medicale de realitate virtuală și realitate augmentată, Medical Realities. A fost primul care a făcut o operație în care a purtat bătrânii Google Glass.  Astfel, studenții au putut vedea ce vede el în timpul operației. Din același motiv, a fost entuziasmat de ochelarii de la Snapchat, Spectacles. Și este fan social media. Care este numitorul comun al acestor gadget-uri care-l entuziasmează pe acest medic vizionar? Accesibilitatea. 5 miliarde de oameni nu au acces la operații medicale în siguranță atunci când au nevoie de ele. Avem prea puțini medici în lume. Realitatea Virtuală ar putea ajuta, în opinia medicului, la formarea rapidă a mai multor specialiști.

Următorul pas în sala de operație?

Crearea de avatare și transportarea medicului, virtual vorbind, în altă parte a lumii pentru sfaturi. Și cine știe …operații remote: pacientul într-o parte, iar doctorul în alta. Pe Shafi Ahmed l-am întâlnit la Iceefest. I-am urmărit entuziasmată prezentarea pentru că pasiunea doctorului geek pentru tehnologie este contaminatoare. L-am întrebat pe Shafi Ahmed cât de sigure vor fi operațiile…remote. El are convingerea că tehnologia va salva vieți și are utilități educative încă neeexploatate. Eu tind să-l cred. În plus, e super simpatic: ce doctor mai are un hoverboard la intrarea în birou?

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.