Cum sunt folosiți roboții în tratarea autismului

de Posted on 2 minute de citit
2 minute de citit

Roboții – terapeuți pentru copii cu autism este un proiect ambițios dezvoltat de cercetători și specialiști români în psihologie și terapie comportamentală, la Cluj Napoca.

Studiul vine și în contextul în care statisticile internaţionale arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere a numărului acestora.

Roboții-terapeuți funcționează ca un mediator, un motivator în intervenție. Copilul percepe robotul ca pe o jucărie, ceva față de care nu se simte speriat și dorește să interacționeze cu el”- mi a explicat Silviu Matu, lector universitar Facultatea de Psihologie Babeș Bolyai care mi-a povestit despre acest studiu la o conferință ATCA a terapeuților specializați în tratarea autismului.

Robotul chiar dacă este o componentă tehnologică el este special construit să atreneze niște abilități sociale, abilități pe care copilul să le utilizeze în intrecațiune cu alți oameni cu alți copii” – mi-a mai spus Silviu Matu.

Cum funcționează roboții Nao și Probo

Așa am aflat de robotul Nao  (n.r din imagine) care citește chipul celor mici. Printr-o joacă în spatele căreia stau o serie de analize psihologice și tehnologie, copiii care suferă de autism învață să fie atenți și să colaboreze.

Iar Nao nu este singurul robot care ajută copii cu autism. Probo este un animal imaginar, construit în belgia gândit să intercaționeze cu copii în spitale sau în alte instituții.

Ce vor să demonstreze cercetătorii

Datele preliminare ne arată că intervenția cu robotul este la fel de eficientă ca cea standard în care este implicat doar agentul uman. Robotul sperăm să aibă rezultate mai bune în ceea ce înseamnă dorința de intrecațiune, emoțiile pe care le exprimă copilul” –  mi-a răspus Silviu în interviul pentru 24IT pe care-l puteți urmări aici

În ce măsură sunt întradevăr  roboții  eficienți în tratatarea autismului  vom afla la sfârșitul studiului.

Voi urmări proiectul cu mare interes și revin cu detalii.

Până atunci intrați aici pentru a afla despre alte proiecte derulate de cei de la ATCA pentru copiii care suferă de autism dar și pentru terapeuți

 

 

 

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.