Acum câțiva ani a convinge pe cineva să se pună în fața camerei sau să filmeze însemna uneori o muncă de convingere și autoconvingere. Odată cu dezvoltarea tehnologiei și a platformelor de socializare creația de conținut video a devenit la îndemâna oricui. Ridici telefonul și rec. Urmează un filtru și …postează. Prin aceste gesturi putem să obținem însă mai mult decât un număr de like-uri sau comentarii. Putem învăța să vedem lumea din jurul nostru cu alți ochi, putem structura mesajele pe care vrem să le comunicăm mai bine, învățăm despre noi și emoțiile noastre. Cum? Zoom in și focus pe abilitățile și potențialul nostru.
În rândurile de mai jos vom analiza pe scurt 3 feluri în care conținutul video ne ajută în dezvoltare personală
Mai multă încredere în noi
Dezvoltarea personală poate începe din momentul în care ne punem în fața camerei, un gest care poate stârni anxietate. O voce subțiată și o postură stingheră ori dimpotrivă un volum crescut al vocii, viteză mare a vorbirii și mișcări dese ale mâinilor și picioarelor. Toate acestea ”vorbesc” mai mult decât mesajul transmis. Așadar, a ”trece sticla” începe cu a ne cunoaște pe noi, a ne cunoaște și înțelege stările și reacțiile. Așadar drumul spre cucerirea publicului începe din interior. Cu blândețe și acceptare să conștientizăm cum stăm în fața camerei, cum ne simțim. Unii clipesc mult, alții țin capul într-o parte. unii își mută greutatea corpului agitat de pe un picior pe altul, alții încremenesc. Cu toții reacționăm într-un fel sau altul. unii mai vizibil decât alții. Asta nu înseamnă că nu ”ne place camera” ci pur și simplu avem nevoie de exercițiu.
Cu fiecare exercițiu ne vom cunoaște mai bine pe noi, ne vom înțelege mișcările corpului, respirația și vom adapta ritmul vorbirii discursului. Mișcarea va deveni naturală în fața camerei păstrând emoția. Da, emoțiile nu se duc niciodată, se transformă. Învățăm să le gestionăm. Și asta este bine căci fără emoții nu putem transmite mesajele noastre în mod eficient.
Mai multă structură
Crearea de conținut video înseamnă structură la mai multe nivele. Structură în organizarea filmării (pre-producție, producție și post producție), structură în abordarea tehnică a filmării, structură în mesaj și structură în construcția imaginilor. Deși sună complicat odată parcurse niște principii și cu sprijinul unor șabloane de lucru, structurarea ne va deveni un pas natural în procesul de realizare a unui video. Iar structura ne mai dă ce ceva: încredere. Încredere că putem realiza conținut de calitate, încredere că ne vom încadra în obiectivele propuse.
Mai multă creativitate
Cu o structura în minte si pe hârtie, cu principii așezate, trecem la educare noastră în estetica imaginii. Dezvoltarea tehnologică ne permite să creăm conținut video in mod intuitiv. Punem de obicei filtrele ghidându-ne dupa trenduri și dacă … “ne place”. O imagine mult prea saturata poate da senzația de artificial, un personaj așezat fix pe mijlocul cadrului nu va atrage atât de mult, o filmare contre jour este contraindicată …cu excepții. Cromatica imaginii este în sine un mesaj transmis subliminal.
Sunt situații de filmare cu care ne întâlnim poate zilnic fără să ne dăm seama de aceste detalii și altele. Înțelegând construcția imaginii și unde se orientează privirea umană vom surprinde imagini mai bune. Vom edita mai bine. Cu fiecare filmare vom deveni mai creativi, mai atenți la detaliu, vom simți când un moment merită să fie înregistrat și ce imagini nu ne vor ajuta la montaj. Vom vedea lumea din jurul nostru și cu alți ochi, descoperind poate aspecte pe care altfel le-am fi ratat.
Cum anume reușim să ne dezvoltăm personal prin creare de conținut video, cum putem avea mai multă încredere în noi, cum mesajele noastre pot fi mai structurate și creative descoperim împreună în cadrul școlii de vară Video content: dezvoltare personală prin realizare de conţinut video ce are loc loc în perioada 4-7 iulie la sediul Fundației Calea Victoriei. Vă aștept!
Photo by @felipepelaquim on Unsplash
Ce părere ai?