Cumpărăturile online te expun riscurilor. Dar, parcă mai contează când vezi 50%, 70% reducere și calculul matematic dă bine la portofel? Ei bine, calculul se poate inversa dramatic.
De la produse contrafăcute și reduceri false, la fraude cu cardurile bancare și furturi de identitate: o serie înspăimântătoare de pericole te pasc la tot pasul iar hackerii așteaptă doar o clipă de neatenție. Poți să fii ”hacked” fără să bănuiești.
Cum te ferești de capcanele online? Cu un calm exersat și, evident, cu un antivirus.
Mi-am făcut temele împreună cu specialiștii de la Bitdefender. Mai jos găsiți un ghid cum să vă feriți de infractorii cibernetici. Iar spre final, v-am lăsat un link către opțiuni de securizare a dispozitivelor. Sunt prețuri reduse în perioada asta.
5 pericole, 5 reguli
De ce să fii calm când reducerile te strigă cu litere de-o șchioapă din ecran și mai e și un countdown care îți numără minutele de ofertă extraordinară? Pentru că ”cea mai mare breșă de securitate este între scaun și tastatură”. Mi-a spus asta un expert în securitate cibernetică de la Bitdefender iar afirmația mi-a rămas de atunci în minte.
Deci, da, calmul este esențial. Atunci când vezi o reclamă care este prea bună ca să fie adevărată probabil nu este. Dacă îți apar cupoane cu reduceri în căsuța de email fără să te fi abonat probabil ele nu există sau, de fapt, vânează altceva. Reducerea e la un chestionar distanță … mai bine calmează-ți entuziasmul și vei vedea că e ceva suspect.
Un click pe un link din mail poate să fie un geam deschis larg infractorilor. Până la cartea ”Națiunea Spam” de Brian Krebs nu dădeam prea mare importanță mailurilor nesolicitate pe care le primeam. În spatele acestor mailuri se află rețele întregi de rău-făcători care îți vânează datele. Așadar, iată regulile de aur:
Regula 1: Atenție la ofertele și cupoanele de reducere din inbox
Este o practică folosită de mulți comercianți de a trimite clienților oferte speciale prin e-mail, inclusiv carduri cadou și coduri de reducere pe care clienții le pot folosi la următoarea achiziție. Dacă orimești pe mail vreo ofertă de la vreun magazin la care nu te-ai abonat să primești un newsletter mai bine ștergi fără să clipești mailul.
Mulți escroci online trimit emailuri false cu link-uri de phishing pentru a fura de la utilizatorii care nu bănuiesc nimic. ”Dacă un email sau o ofertă primită sună prea frumos ca să fie adevărată, nu o lua de bună. Caută oferta în browser sau contactează direct compania. Unele dintre aceste oferte ”speciale” vin și cu o solicitare de a completa un sondaj rapid, o modalitate populară prin care escrocii fură informații personale, în special în perioada de dinaintea sărbătorilor”, spun speciali.
În plus, cireașa de pe tort dacă nu ești atent, linkurile și fișierele atașate din email-urile de phishing pot, de asemenea, să instaleze spyware și alte programe rău intenționate care permit infractorilor să extragă date sensibile pentru a compromite conturi și a fura bani.
Regula nr. 2 : Cercetează, cercetează
Dacă oferta din mail nu îți dă pace deschide o pagină nouă de net și tastează tu adresa platformei și verifică dacă există oferta aceea. În jurnalism noi numim această tehnică ”căutare laterală”. Dacă ajungi de pe un link verifică modul în care apare scris adresa site-ului. Poate semăna foarte bine cu ceva ce știi dar un mic detaliu să fie diferit: poate fi un ”y” in loc de ”i”, un ”.com” în loc de ”ro”. Și adresa trebuie să aibă o pictogramă cu lacăt sau trebuie să înceapă neapărat cu https, nu cu http, semn că este o conexiune sigură. Un pic de documentare poate să te convingă că oferta nu e chiar de vis. ”Poți verifica recenziile clienților siteului web respectiv, dar nu da crezare tuturor lucrurilor pe care le vezi în secțiunile de comentarii pe rețelele de socializare, cum ar fi Facebook”, mai spun cei de la Bitdefender.
Regula 3: Fii atent la informațiile solicitate la finalizarea comenzii
Când închei o tranzacție ți se cer deobicei detalii precum: adresa de livrare, număr de telefon și email. Nu, nu au voie să îți ceară PIN-ul și nici codul numeric personal. Dacă se întâmplă asta întrerupe orice trazacție și nu mai completa nimic.
Regula 4: Schimbă parolele înainte de a face cumpărături
Specialiștii în securitate cibernetică numesc asta igienă digitală. Sună tare bine și precum spălatul dinților ar trebui să ne devină un obicei periodic. Greu cu asta recunosc, dar încerc să mă țin de treabă. Ce trebuie să faci: să ai o parolă exclusivă pentru fiecare platformă și ideal ar fi să ai activată și autentificarea în doi pași, dacă este posibil. Și de câte ori aveți tendința să puneți aceeași parolă gîndiți-vă că dacă un cont e compromis și și restul vor fi ca într-un domino.
Regula 5: Folosește o soluție de securitate pentru dispozitivele tale
Regula 5 este de bază și te scapă de multe pericole. Eu folosesc de ceva vreme o soluție Bitdefeder. Este varianta Total Security care îți protejează datele și de pe laptop și de pe telefon. Poți adăuga și o tabletă. De altfel, soluția poate fi folosită pe 5 dispozitive, în total. Soluțiile Bitdefender blochează toate linkurile infectate cunoscute și folosesc tehnologii de filtrare web care garantează că nu accesezi site-uri web periculoase în timp ce faci cumpărături. În noiembrie, sunt prețuri reduse la Bitdefender BlackFriday. Sunt reduceri între 53% și 61%.
Mituri despre antivirus
De multe ori când povestesc despre folosirea soluțiilor de securitate, unii spun: ”Oricum nu intru pe site-uri periculoase”. După cum v-am arătat mai sus: poți să intri pe site-uri suspecte și chiar periculoase fără să îți dai seama.
Un alt mit legat de folosirea antivirusului este că …un anitivirus îți ”folosește resurse”. Bitdefender utilizează o gamă minimă de resurse iar unele instrumente de optimizare pot îmbunătăți timpul de pornire al computerului tău și performanța acestuia. Antivirusul detectează atunci când te joci, lucrezi sau urmărești un film și nu te deranjează cu solicitări inutile.
În funcție de activitatea pentru care utilizezi dispozitivele, Bitdefender oprește temporar ferestrele pop-up, reglează setările vizuale și întrerupe temporar activitățile mai puțin importante care rulează în fundal pentru a-ți permite să te bucuri la maximum de dispozitivul tău.
Mai e un pretext des folosit: ”eu nu mă conectez la wi-fi-uri nescunoscute”. Asta până când nevoia te ajunge. De exemplu, eu m-am trezit fără credit pe aeroportul din Munchen. Uitasem să reîncarc telefonul. În cazurile când te conectezi la un Wi-Fi public un serviciu de securitate VPN te poate ajuta. Cu Bitdefender VPN prezența ta online este protejată prin criptarea întregului trafic de pe internet. Îți protejezi informațiile bancare, parolele și descărcările împotriva hackerilor atunci când utilizezi o conexiune Wi-Fi.
În loc de concluzie:
Shopping în siguranță vă urez. Mă scuzați acum, dar am văzut o reducere…:))
Articol susținut de Bitdefender.
Ce părere ai?