De unde își iau tinerii informațiile? FB, Insta și Youtube. E bine, e rău?

de Posted on Locație 3 minute de citit
3 minute de citit
Aproape jumătate dintre adolescenți nu citesc niciodată presa scrisă și doar un sfert dintre ei ascultă o dată pe săptămână radioul pentru a se informa. De unde își iau informațiile? De pe rețelele de socializare.
Peste 82 la sută dintre ei intra de câteva ori pe rețelele de socializare – în acest scop. Asta relevă o parte din datele studiului ”Conectat la media. Interacțiunea tinerilor cu media”, studiu realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și pe care-l găsiți aici.  

Da, și – contrar a ceea ce am fi tentați să spunem – și tinerii se uită la TV. 28% se uită de câteva ori pe zi la TV pentru a afla lucruri noi.

Evoluțiile tehnologice dar și oferta informațională redusă pentru tineri conduc spre acest rezultat – remarcă autorii studiului.

Și nu pot decât să fiu de acord și să refuz să privesc asemenea date prin dihotomia e bine/e rău. Pur și simplu …este.

Generația tânără a crescut și s-a dezvoltat odată cu ”democratizarea” instrumentelor media. Și când spun asta mă refer la accesul la …video. Cu un telefon – oricine poate fi consumator sau producător de content video.

Acum un deceniu și jumătate a realiza un material video însemna o cameră de filmat de mărimi variabile, casete sau carduri și apoi descărcarea materialului brut filmat. Aveai nevoie de cabluri de conectare, un calculator puternic și câteva opțiuni de programe de editare – instalate de pe CD-uri.

Totul se poate face acum din telefon. Rec, save, edit, share. Iar această evoluție a venit, evident, cu bune și cu rele. Cei care sunt cu adevărat interesați pot găsi o grămadă de resurse utile pe youtube. Un exemplu ar fi lecțiile de istorie cu Virgil pe youtube sau documentarele scurte de la  ASAP Science sau Curiosity

La un scurt atelier video cu copii – preadolescenți – am fost surprinsă că din 5 grupuri, două au și au montat un material filmat într-un exercițiu…înainte să vorbim de …montaj. Eu am învățat montaj în anul II de facultate.

Și mă întorc la studiul citat. Când au un telefon conectat la internet tinerii de la oraș și de la sate nu se deosebesc prea mult în comportament. În procentaje mari știu să blocheze și să oprească anunțurile care nu le plac. Peste jumătate știu cum să filmeze un video și să își facă un canal de youtube.

 

Da …sunt multe pericole și video-uri de proastă calitate pe rețelele de socializare …dar aceste rețele pot fi folosite și pentru a dezvolta creativitatea și cunoștiințele. Nu cred că este util să ne văităm ”copiii petrec prea mult pe telefon” ci să fim mai degrabă preocupați de cum putem integra în obișnuința lor nativă exercițiul informării și gândirii critice.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.