”Escapadă” din zgomotosul București …în București, cu căștile în urechi

de Posted on 6 minute de citit
9 minute de citit

HUAWEI FreeBuds 4 sunt cele mai recente căști True Wireless lansate de producătorul chinez.  Sunt open-fit și promit să țină zgomotele puternice la distanță printr-o tehnologie upgradată. De altfel, pe calitatea sunetului mizează HUAWEI care a reușit deja să scoată pe piață o gamă variată de căști interesante.

FreeBuds 4 sunt pentru cei care folosesc des căștile pentru muzică și muncă dar nu vor să își golească buzunarele pentru achiziția unor astfel de accesorii. Costă 599 de lei. Confortabile chiar și pentru urechile mici precum ale mele, cu o viață a bateriei bună și un sunet de calitate, noile căști pot fi o opțiune interesantă pentru sesiuni consistente de audiții muzicale și call-uri. Am testat FreeBuds 4 în mai multe situații, mai mult sau mai puțin zgomotoase și …am avut câteva surprize.

Din acest articol vei afla:

• Ce înseamnă și cum funcționează tehnologia Ear-Matching de anulare a zgomotului la aceste căști.
• În ce scenarii zgomotoase am testat FreeBuds 4 și cum s-au descurcat căștile.
• Căști open-fit vs in-ear: ce să ai în vedere când faci o alegere.

Ce mi-a plăcut:

• Sunt confortabile
• Sună bine
• Sunt dotate cu Active Noise Cancelling (ANC)
• Se pot conecta la două dispositive deodată

Ce mi-ar fi plăcut să mai aibă:

• încărcare wireless

Design. Când tehnologia este elegantă

Căștile au un design elegant. Modelul pe care l-am avut în teste a fost un argintiu cromat cu un nume pitoresc și …răcoros ”Silver Frost”. Mai există și varianta pe alb, mai exact ”White Ceramic”. Carcasa este rotundă, mai mică decât palma, aderentă și ergonomică.

Atât căștile, cât și cutia în care stau ele sunt din materiale de calitate și arată premium. Dacă ar fi să comparăm cu modelul precedent FreeBuds3, cutia de încărcare e ceva mai mică. La fel și căștile sunt mai scurte față de varianta de anul trecut. Per total, un aspect stylish cu un detaliu argintat la baza tijelor care scoate căștile în evidență încă de la prima vedere.

Cum stau în urechi

Stau bine. Foarte bine chiar și în urechile mele mici. Eu folosesc, în general, căști in-ear cu capete de silicon pentru că, în mare parte, doar acestea îmi stau în ureche.

Am avut plăcuta surpriză să constat că FreeBuds 4 s-au așezat bine chiar și pe forma urechilor mele. Sunt confortabile. Ai senzația uneori că nu sunt ”ancorate” bine dar spre surprinderea mea nu au căzut din urechi deși am mers alert cu ele.

Am constat că FreeBuds 4 sunt – și aici este vorba strict despre experiența mea personală- printre puținele căști open fit pe care le-am putut utiliza fără probleme. Ceea ce în sine, pentru mine, este o realizare.

Căștile sunt ușoare, 4 grame fiecare. Chiar uiți că le ai în ureche.

Calitatea sunetului și anularea zgomotelor

Și ajungem la cireașa de pe tort: funcția de anulare a zgomotului, o funcție neașteptată pe niște căști de tip open-fit. Cele mai multe căști de acest fel care se adaptează formei urechii, nu dețin funcția ANC.
Căștile open-fit nu sigilează în totalitate urechea spre deosebire de cele in-ear cu silicon sau spumă de memorie.

Drept urmare, ca să blocheze sunetele din exterior, care nu sunt eliminate prin forma și tipul acestor accesorii, în căștile FreeBuds 4 a fost integrată o tehnologie numită Active Ear Matching care prin AI (soft cu inteligență artificială) și microfoane ”ascultă” sunetele din exterior, le ”învață” și în mare parte reușește să le anuleze.

Când căștile sunt puse în urechi, acestea detectează automat forma canalului auditiv al utilizatorului și reglează algoritmul ANC din peste 10 variante disponibile, explică producătorul.

Când folosești căști fără ANC, soluția cel mai adesea este să dai volumul mai tare, ceea ce nu este chiar cea mai sănătoasă variantă pentru urechi. Ca să văd cât de bine funcționează această tehnologie am testat căștile în mai multe medii zgomotoase: pe stradă, cu vecinii care au șantier, în cafenele, pe terasă, la metrou și …lângă o cascadă în miniatură dar gălăgioasă.

După turele de radio, pe drumul spre casă, pe jos am ascultat muzică și am vorbit la telefon. Căștile, odată cu funcția de Noise cancellation activate reușesc în mare parte să blocheze zgomotele puternice. Nu se compară cu cele in-ear dar avantajul este că – fiind open-fit nu ai senzația de dop în urechi.

Sunetul, per total, a fost peste așteptările mele pentru un astfel de tip de căști, mediile și înalte sună bine, bass-ul ar putea fi mai pronunțat, dar pentru sesiunile de muzică relaxantă după muncă …sunt o ”escapadă” eficientă din zgomotosul cotidian. Când am vorbit la telefon, sunetul a fost clar iar cei de pe fir mi-au confirmat că mă aud bine, chiar și în condiții de trafic.

Conectivitate și utilizare

Căștile se conectează rapid la telefon. Le-am testat atât cu un HUAWEI 40 Pro cât și cu un telefon cu IOS. Conectarea se face rapid prin aplicația HUAWEI AI Life. Îți apare un pop-up pe ecran care te anunță că poți începe conectarea device-urilor.

Odată ce căștile și telefonul ”se găsesc” iar procedura de ”pairing” e finalizată în aplicație ai și un tur ghidat al modalităților de controlare a căștilor prin gesturi: swipe în sus și în jos, atingere dublă sau prelungită.

Poți să personalizezi aceste mișcări pentru comenzi pentru fiecare cască (dreapta și stânga) după cum îți este confortabil. Cu glisarea degetului pe tija căștilor poți, de exemplu, să controlezi volumul. Modelul anterior nu avea această opțiune și mă bucur că am regăsit-o pe această ediție.

Este un detaliu util pentru că îți permite să gestionezi volumul și playlistul fără să scoți telefonul din geantă ori buzunar. Foarte utilă mi s-a părut și posibilitatea de a conecta căștile, în paralel, la două aparate: telefon și laptop. Astfel am montat niște bucăți audio pe laptop iar în momentul în care a sunat telefonul am preluat apelul vorbind tot la căști. Căștile pot fi utile și într-un video-call pe laptop.

Baterie și încărcare

FreeBuds 4 au o autonomie bună, mulțumitoare pentru o zi cu utilizare intensă. Fără funcția ANC activată, căștile te țin vreo 4 ore.

În cutie mai ai ”energie” pentru un total de 22 de ore de audiții. În cele mai multe scenarii testate însă am avut ANC pornit și asta scade autonomia la vreo două ore și jumătate, două ore și un pic. Cu ajutorul cutiei ajungi, în acest caz,  la vreo 16 ore.

Modelul pe care l-am testat nu are încărcare wireless dar are încărcare rapidă. În 15 minute, ai suficientă baterie să revii la playlist-ul cu muzică pentru vreo două ore și jumătate.

O privire asupra pieței 

Înainte de concluzie, vă las câteva date care mi s-au părut interesante. Căștile wireless au devenit accesoriile tech printre cele mai utilizate la scară largă.

Vânzările au fost stimulate de utlizarea rețelor de socializare cu un consum ridicat de conținut video și audio Un număr tot mai mare de consumatori și-au deschis portofelele pentru a achiziționa produse IT, inclusiv căști fără fir.

Counterpoint Research prognozează că aproximativ 310 milioane de căști fără fir vor fi livrate în total 2021, în creștere cu 33% față de anul trecut.

Livrările de căști fără fir au crescut cu 78% în 2020 față de un an mai devreme, stimulate de cererea puternică a consumatorilor pentru ofertele accesibile de accesorii audio. În acest peisaj, producătorii de tehnologie s-au înghesuit să lanseze modele pe toate gusturile, pretențiile și …buzunarele.

Iar HUAWEI face exact acest lucru și nu o face deloc rău dacă ne gândim la modele FreeBuds 4i sau varianta de top FreeBuds Pro.

Concluzie: Cu funcția de anulare a zgomotului pe un model open fit confortabil și cu gesturi facile de control, FreeBuds 4 sunt o pereche de căşti true wireless la un preț bun raporat la ceea ce știu să facă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.