Experiment într-un bol: salata “Ce ai în bucătărie”

de Posted on 4 minute de citit
5 minute de citit

În așteptarea bunătăților frunzoase ale primăverii vă propun un experiment pe care eu l-am început deja: salată cu ce ai în bucătărie. Ideea experimentului este să nu fac cumpărături speciale pentru o anume rețetă și să nu mai fac risipă de mâncare și de bani.

Întotdeauna când găsesc o rețetă interesantă pe Instagram sau Pinterest îmi lipsește ceva. Mai tot timpul nu am când sau, recunosc, nu am dispoziție, să mă duc să cumpăr ingredientele lipsă. Dacă îmi fac totuși timp….ajung să cumpăr ce e pe listă plus încă un coș. Recunoașteți!  Și vouă vi se întâmplă! E ceva în aer, în supermarketurile acestea. În plus, în tot acest timp, am constat că arunc prea multă mâncare pe care nu apuc să o prepar sau să o găsesc.

Așa s-a născut acest experiment care recunosc m-a entuziasmat peste așteptările mele. Ca să fie treaba, treabă, am  stabilit reguli.  Regula 1, așadar: fără cumpărături speciale. Regula 2: folosesc doar ce am în frigider și cămară + plus condimente.  Regula 3: timp maxim de lucru 15 minute. Regula 4 (ca să adăugăm suspans și acțiune): rețetele nu se pot repeta într-o săptămână.

Există un trick: aprovizionare inteligentă pe termen lung. În mod obișnuit, am în cămară fasole, ciuperci, linte și porumb la borcan sau conservă, capere, măsline, semințe sau nuci, tahina (pastă de susan), drojdie inactivă etc. Din bucătăria mea nu lipsesc condimentele:  boiaua și turmericul sunt esențiale. Iubesc sumak-ul și amestecurile de condimente libaneze și indiene.  Săptămânal fac un drum la piață, la aprozar sau la supermarket și cumpăr salată de toate felurile, legume și fructe de sezon.  Indiferent de sezon, lămâile și fructele de avocado nu lipsesc din coșul de pe masă și, din când în când, mai cumpăr roșii uscate (după ce se termină borcanele home made), anghinare și ciupercuțe marinate.

Zis și făcut. Vedeți ce a ieșit în această săptămână. În fiecare zi, am să încerc să vă las aici câte o salată “Ce ai în bucătărie”.

Cum ideea mi-a venit într-o zi de marți, prima săptămână de experimente în bolul de bucătărie a arătat astfel:

Salata de marți  (poza din stânga):  1 avocado,  o jumătate de pungă de salată mixtă, un morcov franjurat, două lingurițe de capere, drojdie inactivă, măsline, lămâie și condimente. Nu am pus ulei pentru că era suficient de moale și de cremos fructul de avocado.

Salata de miercuri (poza din dreapta):  1 avocado,  trei mâini de rucola, câteva feliuțe de tofu cu chimen, ciuperci marinate în ulei de măsline cu condimente, două lingurițe de capere, o țelină mică feliată și lămâie.

Salata de joi (poza din stânga):  trei maini de rucola, câteva roșii uscate, o țelină mică tăiată cubulețe, câteva nuci zdrobite ușor, trei lingurițe de capere, drojdie inactivă, ulei și lămâie

Salata de vineri (poza din dreapta): două mâini de spanac românesc, fasole neagră mică (la conservă, spălată bine, bine), un morcov tăiat franjuri, capere, usturoi zdrobit + sos picant de tahina (două linguri de tahina, o jumătate de lămâie, apă după ochi. Se amestecă precum la maioneză până se obține consistența dorită. Plus am adaugat boia și turmeric)

Concluzia primei săptămâni: am cheltuit mai puțini bani pe mâncare, nu am aruncat nicio salată veștejită, uitată în frigider câteva zile. A fost super distractiv și motivant. Pe drum spre casă, m-am surprins singură gândindu-mă ce combinații aș putea face. Odată ajunsă acasă nu mi-a venit să mă arunc întâi în pat, ci m-am repezit să deschid frigiderul și să verific cămara. În plus, ca să fac aceste poze a trebuit să așez nițel lucrurile pe masă. Așa am evitat și mâncatul din picioare, sport practicat uneori prin bucătărie, recunosc cu rușine. Per total, câștig și distracție pe toată linia. Încercați și voi și spuneți-mi cum vi se pare.

 

 

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *