Inelul Oura ar putea să identifice primele simptome COVID 19. Eu am inelul de un an

de Posted on Locație 6 minute de citit
9 minute de citit

Inelul smart Oura este un device gândit să îți monitorizeze în primul rând calitatea somnului. Produs de o firmă din Finlanda inelul a fost inclus într-un studiu: peste 2.000 de lucrători din domeniul sănătătii din SUA vor participa la o cercetare realizată de Universitatea din California pentru a stabili daca acest gadget purtat pe deget poate prezice simptomele bolii care caracterizeaza COVID-19. Ceea ce diferențiază inelul de alte device-uri care monitorizează semnele vitale este că pe lângă măsurarea frecvenței cardiace si a ritmului de respirație poate ”citi” și temperatura corpului. Tocmai această funcție a calificat inelul pentru acest studiu.

Anunțul privind cerecetarea – la care pot participa și utilizatorii inelului din întreaga lume – l-am văzut recent când – după o perioadă în care nu am mai intrat în aplicația inelului- am revenit la ea curioasă fiind dacă stresul pe care-l trăim în aceste zile de pandemie îmi afectează somnul.

În acest material vă povestesc cum funcționează inelul, cum a fost confirmat diagnisticul de COVID 19 în cazul unui finlandez purtător al unui asemenea device și cum îmi urmăresc eu calitatea somnului și temperatura corpului. La final – îți spun de ce am decis să mă înscriu și eu în acest studiu.

Ce și cum măsoară inelul

Oura Ring – inel smart

Inelul Oura este ca o verighetă groasă. La o primă vedere nu pare vreun device smart. Este realizat din titan foarte ușor. Partea interioară este transparentă și poți să vezi senzorii integrați. Inelul are un senzor infraroșu de măsurare a pulsului, un accelerometru 3D, un giroscop și un senzor de măsurare a temperaturii corpului. Inelul îți furnizează în aplicația ei date defalcate pe trei categorii: Sleep (somn), Readiness (Cât de pregătit ești pentru o nouă zi) și Activity (activități sportive, exerciții de respirație  pe care le poți adăuga manual sau din alte aplicații etc).

La prima categorie ai date despre cât ai dormit, cât a fost somn profund, REM și somn ușor, cât de repede ai adormit și cum a evoluat ritmul cardiac în timpul nopții. De altfel, inițial această ultimă colectare de date și analiză îmi stârnise atenția. Eu mi-am cumpărat anul trecut inelul să văd dacă ma odihnesc bine în orele puține pe care le dorm noaptea (trezindu-ma la 4 și ceva dimineața pentru a fi la radio la 5) și pentru că inima mea …o mai ia la goană.

La Readiness – aplicația îți adună – printre altele datele privind ritmul cardiac pe timp de odihnă, variabilitatea ritmului cardiac, temperatura corpului și îți dă un punctaj între 10 și 100 care îți spune cât de pregătit ești pentru a doua zi. În timpul săptămânii eu sunt undeva între 77 și 85.

Cum spuneam și în acest prim articol de anul trecut – eu am un inel din a doua generație îmbunătățită, cu un design mult mai fain față de primul. 

Un pic de istorie: inelul a fost prezentat prima data pe platforma kickstarter.com în 2015. În 2016 a primit premiu pentru inovație la târgul CES de la Las Vegas. Noua variantă a inelului cea pe care o am eu a intrat prezentat prima dată la CES în 2016, unde a și primit premiu pentru inovație iar apoi în 2018 au fost lansate noile modele)

Funcția care ar putea identifica primele simptome de îmbolnăvire

După cum explică producătorii inelului – la detalierea funcției de măsurare a temperaturii – corpul nostru are un soi de termostat intern iar scopul este să fie menținută temperatura considerată optimă care variază pe parcursul unei zile între 36.5 și 37.5 grade Celsius. ”Ceasul intern” – ritmul circadian determină fluctuații ale temperaturii corporale. Stabilitatea acestei temperaturi reflectă capacitatea sănătoasă a corpului de a crea căldură sau de a răci. (explic și eu cât de simplu am înțeles, în termeni cât mai ne-medicali așa că să imi fie cu iertare dacă ratez ceva ).

Grafica variatiilor temperaturii corporale. Sursa foto: www.oura.com
Grafica variatiilor temperaturii corporale. Sursa foto: www.oura.com

Temperatura de bază a corpului unui individ se modifică, de obicei, cu aproximativ 1 °C între valorile sale cele mai ridicate și cele mai mici în fiecare zi. Orice în afara acestui interval indică faptul că ceva îți provoacă corpul și îl împiedică să se regleze. Și aici – inelul ar putea fi un ajutor în identificarea primelor simptome de Covid 19 care știm că se manifestă la început, în general, prin febră.

Un finlandez care avea inelul smart a fost diagnosticat cu COVID 19

Deja inelul a demonstrat în cel puțin un caz care a făcut înconjurul lumii că ar putea ajuta la diagnosticarea precoce a bolii Covid 19. Petri Hollmen este patronul unei firme de catering din Finlanda. Pe Facebook a povestit cum primele de semnale de alarmă i-au venit din aplicația inelului Oura.

”Am deschis aplicația Oura (inelul care îmi monitorizează somnul, respirația, temperatura corpului etc) și am rămas surprins cât de scăzută a fost valoarea la Readiness. Era 54 în condițiile în care valoarea normală a mea varia între 80-90, iar cauza acestei valori scăzute a fost legată de temperatura ridicată a corpului meu. Am avut cu + 1 grad Celsius comparativ cu normalul, așa că ai putea spune că aproape am avut febră”. Ulterior a contactat autoritățile, i s-a făcut testul și a venit confirmare că este infectat cu noul tip de coronavirus. Alături de familia sa s-a izolat în casă. Simptomele lui au fost ușoare și acum este bine.

Cum folosesc eu inelul în ultima perioadă

Vă spuneam că eu inelul l-am cumpărat pentru a vedea cât de bine dorm. De-alungul lunilor am avut și momente de dezamăgire pentru că uneori existau ”gaps” (perioade lipsă) în monitorizarea ritmului cardiac de peste noapte. Nu întotdeauna dar existau. Ulterior au venit câteva update-uri iar din iarnă monitorizarea ritmului cardiac îmi apare pe tot parcursul nopții. La temperatura corporală mă uitam rar. Era pentru mine un indice interesant, de exemplu, în urmărirea ciclului menstrual, tempertaura se modifică…în pas cu hormonii. În rest, nu îi dădeam prea mare atenție acestui indice până când …pandemia a devenit dintr-un SF o realitate zilnică. Cum unul din simptomele infectării cu noul tip de coronavirus este febra am spus să verific mai îndeaproape evoluția variațiilor temperaturii corporale.

Ce crește sau scade temperatura corpului

În zile liniștite – temperatura corpuluimeu variază cu -0,1 + 0,2 grade. Vă dați seama ce trăire am avut într-o noapte în care temperatura corpului a crescut cu jumătate de grad. Mi-am luat temperatura și eram bine dar unde de teamă mă fulgerase scurt. A doua zi dimineața – m-am întins la 4.20 să închid alarma și să intru rapid în aplicație să văd cum stau cu tempertaura: scăzuse la + 0,2. Încă nu total liniștită am căutat explicații și am aflat că temperatura corpului poate să crească dacă faci seara sport… (ceea ce am început să fac în casă, aproape zilnic) sau dacă ești stresat. Și mi-am dat seama că într-adevăr perioada aceasta în sine cu drumuri puține și motivate, stat la aer pe o dâră de soare la terasă și lipsa …mersului mult (care pentru mine este reconfortat) – toate acestea s-au transformat într-un stres. Dușul rece poate de asemenea crește tempertaura corpului iar cel cald o reduce.

Cum va avea loc studiul cu inelul Oura

Scopul studiului despre care v-am scris la începutul acestui articol este dezvoltarea unui algoritm care poate prezice simptomele bolii. Studiul se va derula timp de trei luni timp în care inelel vor fi utilizate de 2000 de medici și asistente iar datele pe care le adună device-ul de pe deget vor fi analizate. ȘI utilizatorii din intreaga lume care au sau isi vor comanda acest inel se pot inscrie in studiu urmând un link din aplicație. Ceea ce o sa fac si eu.

Oura Ring - inel smart
Port inelul Oura de aproape un an

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 Comments
  • Cristina Marele
    iunie 24, 2020

    Buna, de unde ai cumparat acest inel?
    Multumesc

    • Nagy Julia
      iunie 29, 2020

      Buna Cristina,
      de pe ouraring.com. Comanda am facut-o online, la fel si plata. Inelul a venit cam intr-o luna. La data achiziției (anul trecut) abia se lansase modelul nou. Acum cred ca se misca ceva mai repede. Intai iti trimit o cutie de inele de plastic ca sa vezi ce marime ti se potriveste iar apoi vine si inelul smart. Toate cele bune, Julia