Noi tipuri de fraude: hackerii mizează pe popularitatea Bitcoin și a lui Elon Musk

de Posted on 2 minute de citit
2 minute de citit

Hackerii sunt mereu atenți la trenduri și odată cu avântul luat de criptomonede, au construit înșelătorii cu monedele virtuale care păcălesc oamenii mizând pe iluzia îmbogățirii rapide.  În schemele lor infractorii cibernetici se folosesc de numele lui Elon Musk.

 Cercetătorii din laboratoarele antispam Bitdefender au observat în ultimele săptămâni o creștere semnificativă a interesului pentru acest subiect, zeci de mii de mesaje legate de Tesla fiind trimise de către atacatori.

Au fost identificate două scenarii de înșelăciuni folosite de hackeri. În prima, atacatorii cibernetici au lansat o campania falsă prin care susțin că Tesla ar oferi Bitcoin în valoare de 5.000 de dolari.

 

Firul păcălelii online este însă clasic:  hackerii au trimis zeci de mii de mesaje în care spun că oferă destinatarilor șansa să participe la un concurs cu premii în Bitcoin organizat de către departamentul de marketing al Tesla. Informațiile se află în fișierul PDF atașat, iar victima trebuie să trimită o anumită valoare în Bitcoin într-un portofel ca să primească în schimb 5.000 de dolari. Mesajul nu are niciun conținut, ci doar un PDF atașat care nu este infectat.

Una dintre adresele de e-mail folosite în această campanie de spam a fost identificată de laboratoarele Bitdefender într-o altă campanie de șantaj care viza victimele scurgerilor de date ale unei companii care produce portofele hardware pentru criptomonede.

”Deși gradul de informare legat de aceste înșelătorii a crescut considerabil printre oameni, astfel de campanii frauduloase sunt și vor rămâne extrem de eficiente în viitor, deși par tentative banale și evidente de fraudă pentru cei mai mulți oameni care folosesc internetul”, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender.

În a doua campanie, victimele primesc un QR code într-un e-mail mult mai complex și aparent legitim în care sunt îndemnate să facă o tranzacție cu Bitcoin cu valoare cuprinsă între 0,1 și 50 de unități. Victimelor li se promite că ar primi înapoi dublul sumei transferate către portofelul atacatorilor. Și în acest caz, mesajul pretinde a veni de la Elon Musk și Tesla.

Atenție mare așadar ce fel de email-uri deschideți, cui trimiteți bani ori bitcoin și ce link-uri accesați. Doar vigilența noastră digitală ne scapă de hackeri.  

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.