La început nu știau nimic despre reciclare dar voiau să facă un business în acest domeniu. Și-au făcut documentarea și …și-au dat seama că nu prea există date. Cine, cum, când, ce reciclează? Căutând răspunsuri la întrebările lor le-a venit o idee: un uber al tranzacțiilor transparente cu deșeuri.
Sunt 4 tineri iar start-up-ul lor este platforma EcoTree, un marketplace care aduce în același loc în online cererea și oferta pe zona deșeurilor.
Este prima afacere de acest fel din România. În Statele Unite există un business care propune ceva similar.
Cum funcționează? Pe scurt: ca la Uber sau precum la platformele de food delivery sau de transport clientul și producătorul/furnizorul sunt conectați.
Mai exact: pe de o parte sunt generatorii de deșeuri (companii din diferite domenii) iar pe de altă parte, la capătul celălalt al ”firului” sunt reciclatorii, salubriștii și centrele de colectare deșeuri. Platforma îi pune în legătură și reduce cu peste 80% procesul de întocmire a documentelor, spun fondatorii platformei.
Sună bine, am vrut să văd însă și cum funcționează iar Bogdan Andronache, CEO EcoTree mi-a făcut și o demonstrație (n.r. minutul 5.42) în interviul prin zoom la care l-am provoca
Interviul îl puteți asculta integral și aici:
Pe platformă sunt deja câteva zeci de colectori care fac parte din rețeaua EcoTree. Până acum au fost tranzacționate 200 de tone de deșeuri.
Înscrierea în platforma EcoTree este gratuită, însă odată cu accesarea funcţionalităţilor puse la dispoziţie, există opţiunea de a plăti un abonament lunar.
Momentan, platforma se adresează doar zonei de business, pe viitor există planuri și pentru un mecanism online similar pentru persone fizice. Am povestit și despre asta în interviu. Eu personal, abia astept să văd această variantă pentru publicul larg.
Ce părere ai?