Probleme medicale depistate cu ajutorul telefonului. Tehnologia nu va înlocui niciodată doctorul

de Posted on 2 minute de citit
2 minute de citit

Google vrea ca pe viitor utilizatorii să poată  să poată depista de acasă anumite probleme de sănătate cu ajutorul smartphone-urilor, prin captarea zgomotelor cardiace şi a imaginilor globului ocular. Anunțurile au fost făcute în cadrul unui eveniment numit The CheckUp.

Gigantul analizează acum dacă microfonul încorporat al smartphone-ului poate detecta bătăile inimii şi murmurul cardiac atunci când dispozitivul este plasat pe piept.

Aceste date ar putea ajuta la depistarea precoce a tulburărilor la nivelul valvelor cardiace, susțin reprezentanții Google care atrag atenția că nu este vorba de a diagnostica ci opțiunea ar putea doar trage un semnal de alarmă privind unele riscuri de sănătate. 

În ceea ce priveşte ochii, analiza se concentrează pe detectarea unor boli precum cele legate de diabet, cu ajutorul fotografiilor. În acest caz, gigantul se bazează pe un program deja în derulare denumit ARDA (Automated Retinal Disease Assessment – Evaluarea automată a bolilor retinei) care folosește inteligența artificială pentru a ajuta lucrătorii din domeniul sănătății să detecteze retinopatia diabetică, cu posibilități viitoare de algoritmi AI pentru a ajuta clinicienii să identifice alte boli.

Sursă foto: Google

Un alt plan ar fi legat de un software de inteligenţă artificială care să poată analiza screening-urile cu ultrasunete efectuate de tehnicieni mai puţin calificaţi. Pentru moment nu a fost anunțat vreun termen pentru lansarea acestor opțiuni, proiectele necesitând timp …după cum spun oficialii Google. 

Pe de altă parte, YouTube a anunțat că își extinde etichetele pentru videoclipurile pe teme de sănătate. Astfel în Brazilia, Japonia și India – momentan – vor apărea pe video-uri informații precum ”spital acreditat” sau notificări similare. Opțiunea a fost deja implementată în timpul pandemiei în Statele Unite. Videoclipurile cu aceste etichete vor primi prioritate în căutări. 

Sursă foto: Youtube

Cu sau fără etichete, cel mai bun filtru rămâne gândirea noastră critică și exercițiul verificării informațiilor. De asemenea, nu uitați tehnologia ne poate ajuta în a semnala riscuri legate de sănătate dar nu înlocuiește doctorul. 

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.