Smart tech în bucătărie: cum gătești cu un cuptor cu microunde

de Posted on 5 minute de citit
7 minute de citit

Cuptorul cu microunde nu lipsește în multe bucătării de casă și este un standard în spațiile de mâncare cam de la orice loc de muncă. De multe ori, redus în mod superficial la aparatul care îți încălzește super rapid mâncare, cuptorul cu microunde poate fi în multe cazuri …chef-ul bucătăriei.

Am fost provocată de Toshiba să gătesc cu un cuptor cu microunde.

În acest articol vei afla:

  • Cum folosești meniurile prestabilite
  • Cum faci grill fără fum și care este rețeta unei prăjituri ..la cană,în cuptor cu microunde
  • Ce spun studiile despre microunde
  • Ce întâmplare istorică a dus la inventarea cuptoarelor cu microunde

Un meniu sănătos în 10 minute

Ce apreciez la aparatele tech în primul rând este cât de intuitive sunt. În vremuri în care tehnologia devine accesibilă financiar și este necesară pentru viața de zi cu zi, simplitatea de utilizare este un criteriu cheie.

Ce îți atrage atenția la început atenția la cuptorul MW2-AG23PBK de la Toshiba este panoul de control. Ai două rotițe: Funcții și Setări și două butoane: Start și Stop. Am început sesiunea de gătit cu Funcția Auto care are 8 meniuri prestabilite – pizza, carne, legume, paste, cartofi, pește, băuturi sau popcorn.

Am trecut  la grill, apoi m-am jucat un pic fixându-mi singură niște timpi de gătire pentru niște chips-uri și …o prăjtură la cană.

Din meniu: baby morcovi dulci-picanți, un pic caramelizați, cartofi și andive la grătar. Morcovii i-am făcut folosind Funcția Auto pe Legume (rotița de sus pe A, rotița de jos pe 3 si start). În 4 minute au fost gata. I-am mai lăsat un minut pentru crustă. S-au caramelizat frumos.

Cum sunt vegetariană, la mine grill înseamnă legume la grătar și am ales cartofi și andive. Pe la jumătatea timpului de gătire, am scos andivele care s-au făcut mai repede. Trebuie să recunsc că eram sceptică dar rezultatul a fost peste aștepări: exterior crocant, interior moale. În timp ce legumele se făceau la cuptor am încropit două sosuri: unul tartar și altul picant. (Da, sunt fan picanterii.)

Dacă vreți și niște date tehnice: cuptorul cu microunde testat are o putere de 900w, de aici explicația pentru timpi scurți pentru încălzire și decongelare rapidă. În 10 minute de gătire – am avut gata cele două rețete. Sincer a durat mai mult sesiunea de foto, decât gătitul în sine.

Următoarea provocare pe relaxare: popcorn …și un upgade la chips-uri

Cum duminicile mele …sunt lunea (muncind în week-end), cel mai relaxant moment este în prima dupa amiază din săptămână când bifez în cinema-ul ”La Sufrageria” un film romantic sau cu supereroi.

Și dacă popcornul a fost gata în mai puțin de 2 minute, am spus că ziua de film merită un upgade și …un efort de 3 minute și jumătate în plus: chips-uri din cartofi dulci. Rețeta: un cartof feliat subțire-subțire, ulei de măsline, sare și piper. Ideal ar fi să aveți hârtie de copt (atenție pentru microunde).  Nu am avut la îndemănă și a mers și fără. Asezam feliile pe farfuria cuptorului, 3 minute, 3 minute și jumătate la putere maximă. Și voila, chipsuri.

Și ceva dulce?

Evident. În perioada aceasta sunt fan cartof dulce. Așa că am testat un brunch super rapid și nutrivit. Un cartof dulce gătit cu funcția specială și Meniul Auto. Adăugat apoi o lingură de unt de arahide peste cartoful aburind, câteva felii de banene și prune uscate, ușor rehidratate. O nebunie.

Un upgrade dulce: prăjitură la cană.  Rețeta o am de aici. 

Eu am modificat reteta un pic gramajele pentru ca am folosit o cană mai mare:  

▢3 linguri de făină

▢2 linguri praf de cacao

▢2 linguri zahăr

1/8 linguriță sare

 1/4 linguriță praf de copt 

2 lingură ulei sau unt

▢5 linguri de lapte de caju (sau de care vreți voi)

/ 1/2 linguriță extract pur de vanilie

▢ chipsuri de ciocolată neagră

Întâi amesteci părțile uscate, apoi încorporezi restul.  Și apoi cam un minut la cuptor.

Cu ocazia aceasta am verificat o altă funcție: Position Memory. În traducere cuptorul ține minte poziția de pornire și vei regăsi cana sau tava în același loc, la deschidere, fiind mult mai sigur și mai simplu să scoți din cuptor ce ai gătit.

 

Câte substanțe nutrivite se pierd la microunde?

Am căutat câteva date pe net și am dat peste acest articol pe BBC. În esență, potrivit studiului citat – unele legume precum  spanacul, ardeiul, broccoli sau fasolea verde păstrează mai mulți nutrienți atunci când sunt gătiți în microunde iar explicația ar fi legată de timpi scurt de gătire. Evident că depinde ce gătești, de textura alimentelor  și cum anume faci asta. Recomandarea mea este mereu: documentați-vă când aveți dileme. 

În orice caz legat de microunde: o regulă este sfântă fără metale și plastic (cu o excepție la cele de plastic care sunt special create pentru microunde). Ceea ce poate deveni nociv este chiar plasticul folosit incorect care poate altera mâncarea. Eu am folosit doar tăvi și căni din ceramică și sticlă (care aveau și însemnul microwave pe fund).

Întâmplarea care a făcut istorie

V-am obișnuit să vă fac mereu un scurt istoric al tehnologiilor despre care vă scriu pentru că este convingerea mea că trebuie să știm întotdeauna de unde s-a pornit pentru a înțelege apoi evoluția și a vedea perspectivele. Așadar, ca în cazul multor aparate și microundele sunt o inovație născută dintr-o tehnologie utilizată în armată.

Descoperirea aplicării microundelor pentru încălzirea alimentelor a început cu un baton de arahide! Fizicianul Percy Spenser  lucra în laboratorul unde erau fabricate tuburi de radar cu  magnetron când un baton de arahide din buzunar a început să se topească.

Surprins de întâmplare, în ciuda reticenței colegilor care au spus că a fost o coincidență că s-a topit gustarea dulce, Spenser a continuat cu alt experiment: a făcut primele floricele de porumb. Se întâmpla în 1946. Peste un an avea să apară primul cuptor cu microunde comercial: avea aproape 2 metri înălțime, cântărea 340 kg, costa aproximativ 5.000 de dolari si consuma ….3 kilowați.

Fastforward în prezent: microundele sunt mult mai mici și mult mai eficiente din punct de vedere al consumului de energiei.  Un exemplu: iluminarea LED folosită pe modelul pe care l-am testat eu are emisii de carbon mici.

În loc concluzii: echilibru în toate

Este timp pentru toate: pentru gătit pe îndelete și pe repede înainte. În ambele variante există variante sănătoase. Și există tehnologia care ne poate ajuta. Depinde de noi cum o folosim.

Distribuie

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.