Tehnologia mișcă România înainte. O arată statisticile

de Posted on 3 minute de citit
3 minute de citit

România are o industrie a serviciilor IT care se dezvoltă de 3 ori mai rapid decât economia națională. Acest segment reprezintă în prezent 6,2% din PIB.

De altfel, industria IT este al doilea cel mai mare sector din economia națională care contribuie la exporturile de servicii ale țării: 2 din 10 dolari obținuți din activitățile de export sunt corelați cu sectorul IT&C.

Datele apar în Digital Futures Index lansat recent de Microsoft. Urmează un articol cu multe numere și procentaje dar datele sunt relevante să înțelegem cât împinge tehnologia economia înainte darși de ce, deși avem potențial de resursă umană în acest domeniu, o infrastructură digitală pe alocuri cu avantaje și bifăm bile albe și la inovație…totuși per total suntem sub media regiunii.  

Să începem cu banii 

Potrivit raportului, firmele din România alocă pentru cheltuielile cu produsele și soluțiile de software sume similare cu celelalte state din regiune (înregistrând un scor de 95 vs. 100). În același timp, datele arată că utilizarea cloud-ului este foarte strâns legată de niveluri ridicate ale inovației și productivității, iar 75% dintre companiile din România vor să accelereze ritmul cu care adoptă soluții cloud și tehnologia în general. Totuși, încă suntem cu 13% în urma mediei regionale atunci când vine vorba de procentul de firme care folosesc soluții de cloud computing.

 Maturitatea digitală a țărilor 

Digital Futures Index analizează și maturitatea digitală a țărilor pe care le include, iar România are un scor cu 29% sub media regională în ceea ce privește procentul de companii care angajează specialiști în domeniul IT.

 Pe de altă parte, în ceea ce privește procentul de absolvenți IT&C, înregistrăm un scor de 102 (situându-ne ușor peste media regiunii). Estimările arată că în România vor fi create peste 650.000 de locuri de muncă pe roluri tehnice / IT până în anul 2025. Deci dacă te gândești la o reconversie profesională sau să faci carieră în tech…acum e momentul.

Și apropo de cât de buni suntem la  acest capitol: deși am fi tentați să spunem că stăm bine la competențe digitale o analiză la nivelul întregii populații arată faptul că România se situează cu 31% sub media Europei Centrale si de Est.

Și explicația pentru ”the big picture” 

Conform analizei realizate de Microsoft, abilitățile digitale sunt strâns corelate cu rezultatele economice și societale, incluzând inovația, productivitatea, nivelul salariului mediu sau calitatea mediului înconjurător, spre exemplu.

La rândul său, și gradul de digitalizare a serviciilor publice se corelează puternic cu productivitatea, inovația și nivelul salariului mediu iar, la această categorie, România înregistrează un scor cu 30% sub media regiunii.

Unde găsești datele 

Indexul poate fi consultat pe această platfomă unde poți să faci diverse comparații între state. Eu am tot butonat platforma și vă las aici două screenshot-uri interesante.

Cercetarea Digital Futures Index cuprinde 16 țări (11 state din Europa Centrală și de Est – Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Grecia, Malta, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovenia – și 5 state din vestul Europei, considerate a avea un nivel avansat de digitalizare – Danemarca, Finlanda, Olanda, Portugalia, Suedia) și a fost realizată folosind date publice din surse, precum: Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Eurostat, Banca Mondială.

 

 

 

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.