Tehnologii la modă: Un ”ruj” care …arată și sună bine

de Posted on 5 minute de citit
6 minute de citit

La exterior arată ca o carcasă de ruj. Ridici capul și culoarea este un roșu închis aprins. Nu găsești vreun ruj în carcasă ci o pereche de căști roșii. Sunt  HUAWEI FreeBuds Lipstick.  Căștile wireless sunt similare cu FreeBuds 4. Au integrate tehnologie de anulare a zgomotului. Sunt căşti in ear, care pot fi controlate din gesturi. Autonomia (cu tot cu energia stocată în carcasă) ajunge undeva pe la 20 de ore, în funcție de scenariile de utilizare

Ce îmi place:

  • Culoarea căștilor și designul carcasei
  • Calitatea sunetului
  • Sistemul de anulare a zgomotului

Ce aș mai vrea:

  • O mărime un pic mai mică a căștilor (Aici este un aspect pur personal: eu am urechile mici. Vă explic mai jos)

 

Design glam cu aer franțuzesc

Ce mă bucură în ultima vreme este că din ce în ce mai mulți producători se gândesc, dincolo de specificații, la designul ”fashionable” al aparatelor. Iar în cazul accesoriilor smart acest ar trebui să fie un ”must have”. HUAWEI FreeBuds Lipstick bifează cu bro criteriul look-ul-ui printr-un design neașteptat și spectaculos.

Partea amuzantă este că, dacă pui în șir câteva rujuri închise și cutia cu aceste căști nu îți dai seama că nu este un produs cosmetic. Față de carcasele altor căști (de multe ori din platic) aceasta este din oțel inoxidabil, finisaj lucios și un element ușor auriu pe care se poate citi numele brand-ului.

Producătorul susține că produsul este proiectat de o echipă de la Centrul de Cercetare Estetică al Huawei din … Paris. Poate de aici și aerul ”au vent” al căștilor.  

O dată deschisă carcasa, în interior descoperim căștile.  Înainte să detaliez nuanța căștilor (inserați voi aici zâmbete) să mai spun că este vorba de o carcasă cu design magnetic ce îi oferă și un sunet “click”, la închidere. În plus, evident e practică pentru că asigură o închidere etanșă.

 Nuanța căștilor este undeva între ”spanish red” sau ”rojo” și  ”carnelian red” (carneol).  Am documentat treaba asta. În 2016 erau peste 440 de denumiri pentru diferite nuanțe de roșu. Precum carcasa, și căștile sunt lucioase și producătorii se laudă că netezimea și strălucirea nu se vor pierde în timp.

Forma lor este de tip in-ear. Se așează destul de bine chiar și în urechi foarte mici ca ale mele. Despre asta v-am mai povestit. De obicei, eu prefer din acest motiv căștile care au capete de silicon (mai ales când am activități sportive). HUAWEI FreeBuds Lipstick îmi stau ok în ureche (ceea ce este o victorie) dar nu aș alerga cu ele.

Căștile sunt ușoare: au fiecare dintre ele 4,1 g. Puse în carcasă încap și în cele mai mici genți plic.

Și o ultimă observație la capitolul look: cu roșul acesta intens dau bine în urechi.  

Conectivitate și ce poți face în aplicație

Pe scurt: da, căștile se pot conecta  prin Bluethooth atât la telefoane Android cât și la cele cu iOS. Se pot conecta simultan la două dispozitive şi au certificare IPX4 pentru rezistenţa la stropire.  

La conectare e important să îți descarci aplicația AI Life (se găsește și în AppStore) de unde poți controla și personaliza experiența audio. Avantajul este că atunci când conectezi căștile la un dispozitiv din ecosistemul Huawei (telefon, tabletă sau laptop) odată pornit bluethooth-ul, pe ecranul aparatului apare un mesaj care te anunță că a identificat în zonă căștile.

În cazul în care conectezi căștile la un iPhone trebuie să adaugi căștile în aplicația Ai Life, lucru care se face de altfel rapid.

În aplicație există un ghid practic de utilizare al căștilor care pot fi controlate din gesturi: la o atingere poți opri sau să dai următoarea melodie. Cu o atingere dublă poți să răspunzi sau să închizi un apel. Dacă prinzi tija căștilor poți să pornești sistemul de anulare a zgomotului. Tot pe tija căștilor prin glisare reglezi volumul.

Toate gesturile pot fi personalizate. Tot la personalizare poți să alegi scenariul de audiție: să fie mai accentuate sunetele înalte ori cele de bas. Există și o variantă default.  Căştile dispun de AEM EQ de ajustare, ceea ce înseamnă că detectează automat forma urechii şi condițiile de purtare, apoi atribuie funcția egalizare cea mai potrivită pentru urechea utilizatorului

Sunet fain. ANC capabil

Am folosit căștile în drumul spre casă de la muncă sau în plimbări. ANC-ul (sistemul de anulare a zgomotului) face față cu brio și în orele de vârf de trafic.

Este de fapt, o combinație de anulare activă adaptivă a zgomotului și reglare EQ,  care alege automat cea mai bună calitate audio în raport cu mediul unde ești.

Sunetele sunt clare, pline. La apelurile telefonice nu am avut probleme. Am auzit foarte bine interlocutorii care mi-au confirmat că mă aud ok.

Am ascultat cărți audio dar și muzică. Pe repet zilele acestea în Spotify la mine este o listă de melodii de Crăciun de toate genurile de la jazz, clasică la pop rock. Toate s-au auzit ok.  Desigur pentru audiofili căștile overear sunt mereu opțiunea principală.

 

Autonomie și preț. Plus, ca deobicei,  o concluzie

Căștile HUAWEI FreeBuds Lipstick au o autonomie de 3-4 ore depinde. Cu ”energia” stocată în carcasă poți ajunge la 22 ore  cu funcția de anulare a zgomotului oprită. Prețul este de 1099 de lei, un preț corect raportat la designul inedit și calitatea sunetului.

De altfel, în cazul acestor căști ce cântărește cel mai mult e look-ul ieșit din comun, care, și aici vă spun, pe testate, a fost subiect de discuții, la întâlnirile de la cafea.  

P.S.  Din playlist-ul meu de Crăciun, vă recomand de ascultat neapărat  Norah Jones, ”I dream of Christmas”.  

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.