Am testat cel mai recent model HUAWEI MateBook D 15 AMD, un laptop util mai ales pentru cei care folosesc suita de aplicații Microsoft Office. Este optimizat pentru acest tip de utilizare. Este bun și pentru editare foto, dar pentru cele video aveți nevoie de ceva mai performant.
Cu alte cuvinte este un laptop ideal pentru munca remote, pentru studenți și pentru activitățile de relaxare.
Un look curat, minimalist
La exterior, laptopul nu pare, la o primă vedere, diferit față de generația precedentă, semn că producătorul vrea să păstreze ceea ce a funcționat până acum. Diferențele stau în detalii: ramele sunt ceva mai subțiri. Camera rămâne ascunsă sub o tastă. Avantajele sunt două. În primul rând, fără cameră în ramă, ecranul este mai generos. Apoi cel mai important aspect: siguranță. Practic, camera este pornită doar când apeși pe tasta respectivă și iese camera. Dezavantajul: unghiul de filmare nu este unul flatat.
Laptopul este de 15,6 inci, are un ecran cu raport screen-body de 87% și partea care îmi place: 1,63kg. Încă un aspect așadar, care-l încadrează la capitolul laptop de muncă, ușor de transportat.
De ce spun că este un laptop pentru studenți și muncă la birou
Primul motiv l-am bifat: dimensiuni și greutate. Apoi dacă rămânem să ne uităm tot la exteriorul laptopului vedem o serie diversă de porturi: două USB 2.0, un port HDMI, unul USB 3.2 Gen 1, un port USB C care acceptă încărcarea inversă, permițându-ți să-ți încarci dispozitivele prin MateBook, chiar și atunci când laptopul este oprit. Și desigur, mai avem intrarea pentru căști/microfon.
Ecranul este prietenos cu sesiunile lungi de muncă sau de consum media. Avem integrată tehnologia Eye Comfort Mode care optimizează constant balansul de alb și “temperatura” culorii.
Cu această certificare de lumină albastră scăzută, ecranul este plăcut de vizualizat chiar și pe timp de noapte. Unghiul de vizualizare este de 178 de grade iar luminozitatea, conform specificaţiilor este de 250 nits. Dacă stai cu laptopul afară iar lumina soarelui este puternică, displayul face față mai greu.
Difuzoarele stereo sunt relativ puternice, suficiente pentru vizionările de filme pe Netflix, de exemplu.
”Sub carcasă”. avem așa: procesor AMD Ryzen™ 5 5500U și placa video integrată AMD Radeon™ Graphics. Avem 8 GB RAM. În teste, laptopul a făcut față fără probleme sarcinilor zilnice cum ar fi navigarea online cu multe (foarte multe) tab-uri deschise și documente word deschise. Am mai editat câteva fotografii și m-am uitat la filme. Nu m-am jucat dar la configurația pe care o are ar putea să ducă CS:GO ori Dota 2, la setări scăzute.
Interconectivitate, autonomie și preț
În continuare treaba care îmi place mult la laptopurile Huawei este interconectivitatea cu alte aparate din ecosistemul Huawei. Poți practic prin HUAWEI Share și prin funcția Multiscreen Collaboration să lucrezi pe de pe un singur ecran pe două aparate: laptop și telefon. Odată conectate aparatele, pe ecranul laptopului îți apare și ecranul telefonului și cu drag and drop poți transfera fișiere ori fotografii.
Autonomia laptopului a fost în testele mele cam de o zi de lucru, cu pauză de cafea, adică vreo 7 ore cu utilizare intensă. La aprox. 3.000 de lei (prețul afișat în cadrul unei oferte, la momentul în care scriu acest articol) HUAWEI MateBook D15 AMD este un fair deal pentru muncile zilnice în fața ecranului și pentru sesiuni de vizionări de filme.
Ce părere ai?