Ziua în care mi s-a stricat mașina de spălat și am întâlnit vice-campionii mondiali la Counter-Strike

de Posted on 3 minute de citit
3 minute de citit

Da. A fost o zi interesantă. Cine mai spune că avem prea multă tehnologie în viața noastră îi spun că încerce o zi fără mașină de spălat. Recomand, pe testate, programul: stoarcere manuală. Efectul garantat: apă pe balcon. Apoi mopuit printre picături. Experiență de neuitat.

Iar cine spune că jocurile pe calculator sunt doar …jocuri, îi spun atât eSport. E un sport. Și am să vă explic.

Care e legătura între mașina mea de spălat și Counter-Strike? Înafară de faptul că s-au întâmplat în aceiași zi – ambele sunt fațete ale acestei ere pline de tehnologii pe care o trăim. Dacă mașina de spălat e o normalitate de ce nu acceptăm și faptul că, iată și gaming-ul ar putea fi …fotbalul viitorului. Terenul e în calculator iar gamerii merg în cantonamente.

Veți spune: ”Ahhh, gamingul….lucru rău, stai în fața calculatorului, nu te miști”. Și mașina de spălat ar putea fi un lucru rău. Bunica mea nu prea cred că ar fi fost mândră de lipsa mea de putere din mâini pentru stoarcerea unor pulovărașe amărâte, darămite pentru vreo pătură.

Mama unuia dintre vicecampionii mondiali la Counter-Strike își tot certa fiul până acum un an și ceva că se joacă pe calculator. Acum a lăsat telenovelele și își urmărește fiul în competiții. Nu spun că aceste jocuri sunt bune, în totalitate. Aici opininiile sunt diverse și pot fi argumentate. Spun că trebuie să fim atenți la un trend: eSport-ul este, înafara granițelor țării, sportul cu cea mai rapidă creștere.

Unele canale de sport au tronsoane dedicate eSport. Ce e eSport? Sub această denumire sunt adunate toate jocurile video pentru care ai nevoie de niste degete rapide și o minte pe măsură. Aceste jocuri video se joacă în echipe, există reguli, manageri și antrenori. Ca în orice sport, echipele au fani iar jucătorii sunt cotați și pot să plece dintr-o echipă în alta.

Dacă acoperiți cuvântul Counter-Strike, nu-i așa că descrierea se aplică oricărui sport…clasic. Ahh și, la nivel profesioninst și în gaming se câștigă bine. Poate fi un job chiar. În străinătate, echipele sunt susținute de companii cunoscute. Jucătorii poate tricouri branduite. E o întreagă industrie care la noi începe să se dezvolte timid.

Mie personal unele jocuri mi se par prea violente. Dar nici boxul nu e …balet. Ce am învățat eu de la băieții vicecampioni? Gaming-ul e un fenomen care ia amploare, e un fenomen care a depășit demult faza ”net-cafe-uri” (cei de vârsta mea știu ce spun). Și, așa cum vă spun de fiecare dată, e o chestiune de alegere: alegem să înțelegem fenomenul sau să-l ignorăm? El se va dezvolta oricum. Și dacă alegem să-l înțelegem vom descoperi, așa cum am făcut eu – niște oameni faini, pasionați de ce fac.

Povestea băieților vice-campioni mondiali la Counter-Strike o veți afla duminică, la ora 9, la 24IT. Până atunci vă spun că la mașina de spălat se stricase placa electronică. Și au venit niște băieți pricepuți, autorizați care au rezolvat treaba. Pentru prima dată am apreciat cât de frumos e zgomotul făcut de mașina mea de spălat. Fără tehnologie viața devine complicată.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.