Despre criptomonede și blockchain, pe înțelesul tuturor (INTERVIU)

de Posted on 9 minute de citit
13 minute de citit

Lanceria.io, un marketplace pentru freelanceri construit de trei români pe tehnologia blockchain și susținut de inteligența artificială a anunțat recent listarea monedei virtuale românești LANC.

Fondatorii spun că aceasta va permite freelancerilor să încaseze banii de la angajatori mai rapid, în sistem hibrid, atât în monedele tradiționale, cât și criptomonede.  Ce ar câștiga utilizatorii platformei? Ar scăpa de comisioane. 

Când am citit comunicatul de presă am spus că este un moment bun să încerc un dialog pe înțelesul tuturor despre criptomonede și despre viitorul lor. Asta pentru că vorba unei prietene: oriunde te învârți tot dai de cineva care face afaceri sau încearcă să facă profit din criptomonede. 

Am stat de vorbă cu Robert Tudor, COO Lanceria.io. Iată interviul: 

 Ce sunt monedele virtuale, cât de sigure sunt ele și de ce le-aș folosi?

Monedele virtuale sunt un rezultat aplicabil al tehnologiei blockchain. Criptografia este știința care stă la baza monedelor, astfel încât din punct de vedere conceptual, monedele virtuale sunt foarte sigure. 

Denumirea de blockchain provine din ideea de stocare a datelor în grupuri cunoscute sub numele de blocuri și că fiecare bloc validat este criptografic sigilat blocului anterior, formând un lanț din ce în ce mai mare de date. Să luăm exemplul suprem – blockchain-ul BITCOIN – acesta ajunge la consens urmând regulile „criptografiei”.

Criptografia este un domeniu cu adevărat avansat al matematicii care se bazează pe puzzle-uri algoritmice. Când este rezolvat puzzle-ul algoritmic, regulile criptografiei afirmă că o tranzacție este validă și autentică. Puzzle-ul este atât de dificil încât nici o ființă umană nu ar putea să-l rezolve singură, motiv pentru care oamenii trebuie să folosească puterea de calcul prin calculatoare.

Orice nod care încearcă să rezolve puzzle-ul cât mai repede posibil, primește o recompensă în moneda Bitcoin.

Avantajele folosirii monedelor virtuale sunt derivate din calitățile intrinseci ale tehnologiei blockchain; cu alte cuvinte, folosirea acestora asigură: transparență, rapiditate și un grad de securitate superior metodelor clasice de transfer de valoare.

În cuvinte foarte simple, un blockchain este un registru digital permanent și sigur al tranzacțiilor cu criptomonede. Tranzacțiile sunt înregistrate cronologic și sunt disponibile pentru a fi vizualizate public. Blockchain-ul cuprinde o legătură de block-uri în care fiecare block cuprinde un număr finit de tranzacții finalizate.

Block-urile individuale sunt securizate prin legarea lor cu block-urile anterioare (prin funcții matematice complexe). Poate cel mai bun argument este faptul că nu există breșe de securitate și nu poate fi niciodată „spart” un block, niciodată în istorie nimeni nu a reușit, ci doar prin metode ilicite de furt de date; tehnic și matematic însă este imposibil să ai breșe de securitate într-un blockchain.

Mai direct spus, ce face ca un blockchain să fie unic este incoruptibilitatea lui. Odată ce datele sunt scrise în blockchain, acestea nu pot fi modificate. Prin modul unic în care sunt legate block-urile înseamnă că schimbarea unui block ar necesita schimbarea tuturor block-urilor anterioare, ceea ce face practic imposibilă compromiterea datelor scrise anterior.

Avantajul imediat deci este securitatea, viteza, transparența și costul de transfer. În platforma noastră de freelancing aceste lucruri sunt primele de care ținem cont și ne-am asigurat că nu vor exista pierderi pentru nici o parte.

Lanceria.io a lansat o monedă digitală românească: LANC. În ce fel este ea diferită? 

Faptul că Lanceria este prima monedă virtuală legalizată în România este, în primul rând, o confirmare a ideii că se poate! Mai exact, că se poate lansa monedă digitală și în țara noastră, ceea ce înseamnă că facem eforturi să ținem pasul cu tendințele globale de adoptare a sistemelor cripto în ce privește tranzacțiile, un fel de nouă abordare a modului în care relaționăm cu banii.

Token-ul LANC, pe care l-am listat deja pe trei platforme internaționale de tranzacționare, are avantajul de a avea utilitate: dincolo de faptul că vom putea face cumpărături obișnuite cu ea, stă la baza primei platforme 2.0 pentru freelanceri, Lanceria.io, pe care beneficiarii vor putea plăti serviciilor liberilor profesioniști cu ajutor cu euro, dolari, dar și cu token-ul LANC.

O monedă care nu este legalizată poate sta ușor la baza unei scheme de îmbogățire pentru unii (de obicei cei care lansează proiectul și câțiva din jurul lor), mai ales că nu există nici o garanție sau obligație/răspundere legală în cazul acestor monede.

Procesul de legalizare nu este simplu și ai nevoie de oameni bine pregătiți și documentați, însă nu este imposibil, dovadă stă reușita noastră. Avem două echipe, una de avocatură, alta de contabilitate, experți în domeniul lor și cu portofolii de clienți cu diverse proiecte în domeniul cripto, dintre cei mai mari din România și Europa.

Teoretic, oricine își canalizează eforturile și alocă timp pentru o documentare minimă a conceptelor care stau în spatele tehnologiei blockchain ar putea crea și emite o monedă virtuală. Pentru ca aceasta să aibă și succes, adică să-și atingă țintele propuse, e nevoie de un plan de afaceri solid și de un ecosistem sănătos creat în jurul monedei.

Practic, cele trei platforme (de freelancing 2.0, marketplace-ul NFT și jocul de cărți crypto), dar cu precădere platforma de freelancing, au ca scop principal crearea unui ecosistem în care token-ul $LANC să fie cât mai circulat și cât mai adoptat. În acest ecosistem, plănuim să aducem și partenerii noștri, dar și alte criptomonede. Un alt beneficiu este acela că poți, ca angajator, plăti freelancerul, iar freelancerul își poate retrage banii în câteva minute fără taxe folosind moneda noastră.

Clientul cumpără un token, token-ul LANC, însă de fapt clientul/cumpărătorul/investitorul susține și devine parte integrantă din proiectul mare și din ecosistemul Lanceria. Noi urmărim dezvoltarea unei platforme de freelancing 2.0 cum nu a mai fost (bazată pe tehnologiile de azi – blockchain și inteligență artificială) și suficient de importantă pentru a concura cu fiverr, upwork, freelancer sau peopleperhour și venim cu îmbunătățiri serioase, cu „features” care nu se găsesc, în acest moment, pe niciuna dintre platformele enumerate.

Piața monedelor virtuale este încă tânără și (neliniștită), deși au trecut mai bine de zece ani de la apariția Bitcoin. Vedem eforturi ale organismelor de reglementare, de la nivel național și internațional, de a concepe un cadru legislativ în pas cu dinamica dezvoltărilor tehnologice, însă drumul este anevoios, asemenea oricărui nou început.

Nu avem reglementări clare, însă credem cu putere că în viitorul apropiat statul român va iniția și va clarifica aceste aspecte; iar în lipsa acestora, însă, ne ghidăm după –

-Legea 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (Legea AML/CTF)

In Legea AML/CTF se regăsește definiția monedei virtuale.

– Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, impozitul pe venit pentru veniturile din transferurile de moneda virtuală, pentru persoanele fizice.

– În Legea 30/2019 se face referire la veniturile din transferurile de monedă virtuală.

– Legea AML/CTF definește furnizorul de portofel digital.

– Reglementări aplicabile în cazul unei calificări a unor cripto-active de tip investițional drept instrumente financiare dacă un cripto-activ este calificat drept instrument financiar (e.g. valoare    mobiliară,    instrument financiar derivat) – atunci se vor aplica prevederile actelor normative de    mai jos:

– Legea 126/2018 privind piețele de instrumente financiare;

– Regulament ASF nr. 11/ 2018 privind aplicarea unor prevederi ale art. 104 din Legea nr. 126/2018 privind pietele de instrumente financiare;

– Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă

Există și proiecte de lege care vor fi adoptate de Guvernul României (Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si pentru dispunerea altor măsuri de transpunere a Directivei (UE) 2019/713 a Parlamentului European si a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind combaterea fraudelor si a contrafacerii în legătura cu mijloacele de plată fără numerar și de înlocuire a Deciziei-cadru 2001/413/JAI a Consiliului), iar la nivel european sunt mult mai multe proiecte de lege foarte bune, care vor ajuta la crearea unui cadru legal cât mai prielnic și propice pentru dezvoltarea aceste tehnologii noi, într-un mod sănătos.

Să mai clarificăm un pic ceva căci uneori utilizăm termenii în mod greșit. Care este diferența între moneda electronică și moneda virtuală?

Moneda electronică este o reprezentare a unei monede clasice, tangibile. Aceasta a apărut cu scopul de a facilita anumite transferuri, acolo unde nu este folosit numerarul.

 Aș începe prin a explica ce este o criptomonedă, pentru a sublinia mai bine comparația cu moneda electronică. Criptomoneda este un activ digital care este originară propriului său blockchain (de exemplu, BTC operează și funcționează pe blockchain-ul Bitcoin, ETH operează și funcționează pe blockchain-ul Ethereum și asa mai departe). De obicei, termenul „criptomonedă” este utilizat pentru ,,coins’’.

Token-urile nu sunt utilizabile în blockchain, nu au propria lor rețea blockchain. (de ex. BNB, BAT). Cele mai multe token-uri există pentru a fi utilizate cu aplicații descentralizate („ dApps”). De asemenea, în funcție de scopul acestora avem token-uri utilitare („utility tokens”), token-uri de investiție („security tokens”), token-uri de aplicație, token-uri nefungibile (celebrele NFTs).

Definiția monedei virtuale o găsim în Legea 129/2019 și înseamnă:

– o reprezentare digitală a valorii;

– nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică;

– nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal;

– nu deţine statutul legal de monedă sau de bani;

– este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb;

– poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată electronic.

Așadar, monedele virtuale și monedele digitale – adică criptomonede și token-urile – pot fi încadrate cu ușurință în această definiție, cu excepția monedelor electronice care sunt, de fapt, varianta electronică a bancnotelor și a monedelor reglementate de Guvern, bănci sau instituții și care se poate stoca pe un dispozitiv de plată electronic (e-money).

Crezi că monedele virtuale vor înlocui monedele tradiționale?

Este greu de spus dacă monedele clasice, emise de organisme statale vor dispărea, deoarece au propriile beneficii, printre care și faptul că sunt garantate de entități guvernamentale.

Însă, o conviețuire sau mai bine spus o coabitare între monedele tradiționale, centralizate și monedele virtuale este varianta cea mai plauzibilă.

Având foarte multe proiecte la dispoziție, recomandăm ca fiecare persoană să realizeze o analiză fundamentală, adică să treacă prin niște criterii logice și de bun simț fiecare proiect cripto, atunci când alege ce să utilizeze.

Există multe opțiuni și mai multe beneficii ale monedelor digitale, din care putem aminti: tranzacțiile peer to peer (eliminarea „omului de legătură”), criptomonedele și tokenii devin „asset-uri”, așadar din nou tu îți guvernezi cum dorești asset-urile tale, confidențialitatea tranzacțiilor, fiecare transfer este unic și tu decizi dacă legi o anumită tranzacție de persoana ta. 

Taxele și comisioanele devin inexistente sau insesizabile, ai acces prin diferite platforme și proiecte la credințe mult mai mari și avantajoase, transferuri internaționale mult mai rapide și mai simple

Tu ești „proprietarul” cheilor din blockchain și îți poți stoca criptomonedele și tokenii unde vrei, inclusiv pe dispozitive „hardware”/”cold”, adaptabilitate – în orice sezon sau ciclu economic au fost criptomonede și token-uri care s-au adaptat situației de atunci și au adus valoare comunității și ecosistemului lor, în comparație cu băncile clasice care de cele mai multe ori rămân rigide și fără opțiuni pentru marea majoritate, securitatea – așa cum am spus deja, la nivel de block nu există breșe sau probleme, așadar dacă ești responsabil și atent este imposibil să devii o victimă sau să îți pierzi asset-urile.

Photo by Executium on Unsplash

 

 

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.