Fotografii de divă la un click distanță. iPhone 7 Plus în rol de divă la teste

de Posted on 3 minute de citit
3 minute de citit

 

Poate înlocui un telefon un DSLR? Aceasta este întrebarea shakespeariană pentru telefoanele care promit experiența unor fotografii făcute de profesioniști.  Cu un telefon primit în teste de la Telekom România am încercat să găsesc un răspuns la această întrebare.

iPhone 7 Plus are o setare în aplicația de foto numită Potrait, care creează un background blurat, cu efect de “depth of field”, adică profunzime de câmp, așa cum poți obține folosind camerele foto profesionale de tip DSLR.

Efectul este wow la o primă vedere. Totuși nu se compară cu „the real thing” obținut cu obiective profesionale. Este însă un efect bine implementat, dacă nu cel mai bine implementat la telefoanele mobile de până acum. Iar evoluția tehnologică la acest capitol este abia la început.

Camera duală de pe acest model este piesa de rezistență a Iphone 7Plus. Vorbim de două camere de 12MP, una de wide și un teleobiectiv. Zoom-ul este o problemă la toate telefoanele mobile. Cu iPhone7 Plus poti să faci switch apăsând pe o iconiță fără să pierzi din calitatea imaginii când zoom-ezi. În plus, noua cameră înseamnă și performanțe îmbunătățite pe lumină slabă. Testat și plăcut. Mi-au ieșit câteva fotografii nocturne chiar faine.

Setarea care mi-a plăcut a fost însă modul Portait. Pe multe telefoane veți găsi aplicații care adaugă efectul de blur după realizarea fotografiei. În cazul iPhone 7 Plus, acest efect e integrat în cameră și dă un aer …așa de… DSLR. Modul Portait se declanșează doar în anumite condiții de lumină și o anumită distanță pe care ți le semnalizează telefonul prin mesaje ce apar pe ecran.

După ce face o fotografie cu astfel de efect, telefonul păstrează atât versiunea focusată normal, cât și cea blurată. Ceea ce recunosc e fun. În plus, te face să te simți ca un mic fotograf și îți dă posibilitatea să alegi versiunea care îți place.

Un ochi de specialist va găsi elemente de critică dar, în final, ceea ce îți oferă acest telefon este posibilitatea de a captura momente din viața de zi cu zi la o calitate apropiată aspirațional de un DSLR fără a avea la gât o cameră foto (ceea ce să recunoaștem nu are niciunul dintre noi mereu asupra lui, dar cu toții avem un telefon în buzunar sau în geantă).

Tocmai asta mi-a plăcut la acest telefon care face o tehnologie complicată și artistică de astfel, accesibilă pentru mase, desigur la un nivel mai scăzut calitatativ și tehnic. Dar până la urmă, a fotografia pentru majoritatea dintre noi este un gest emoțional și de multe ori ne rămâne în minte nu neapărat calitatea imaginii, ci momentul în sine. Nu e minunat să poți să fotografiezi într-o mulțime în modulul Potrait persoana dragă?  De fapt, acel moment este despre asta: o persoană în clar, restul e blur. La fel și un detaliu de arhitectură poate fi surprins cu această setare amintindu-ne peste an ce ne-a impresionat. Una peste alta, dacă iubiți mobilephotography, iPhone 7 Plus este o opțiune solidă, interesantă. În curând voi reveni cu un experiment pe această temă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *