Brioşele pătrăţoase sau ce mai învârtim prin bucătărie cu două banane, făină și … un telefon

de Posted on 3 minute de citit
3 minute de citit

Vi se întâmplă aşa în miez de noapte să vi se facă poftă de ceva de mâncare? Aşa între două vise sau într-o semitrezire nocturnă insuficient de mobilizatoare să te târăşti la frigider dar suficient de puternică imaginea cât să ţi se întipărească în minte. Ei bine, aşa a fost cu brioşele. În miez de noapte… pac brioşe. Nu am făcut în viaţa mea brioşe, îmi plac dar nu întratât încât să le visez noaptea. A doua zi dimineaţă, înainte să citesc revista presei, m-am trezit butonând pe telefon pe sfântul Google: Brioşe vegane  sau mai pe limba noastra spus, de post. Enter. Nu strâmbați din nas când spun de post  …tot stă banana aia uşor bronzată în coş şi mai aveţi niscai făină rătăcită. Deci, nu aveţi nimic de pierdut.

Revenind. Nu voiam orice fel de brioşe. Să fie pufoase dar fără ouă, fără lapte, fără unt. Fără, fără, fără, dar cu pufoşenie dulce. Greu vis. Sfântul Google are răspunsuri pentru toate şi astfel am dat peste reţeta aceasta: brioşe cu banane şi fructe confiate. Deja simţeam mireasma brioşelor scoase de la cuptor. M-am şi surprins în gând făcându-mi traseul de întoarcere acasă de la muncă pe la un magazin să îmi iau cele trebuincioase.

Reţeta o aveţi pe site-ul http://www.briosedeacasa.ro, unde am descoperit că defapt sălăsluieşte universul brioşelor.  Lista de ingrediente arată așa:

 •  faină
 • praf de copt
 • zahăr brun
 • scorțișoară
 • banane coapte
 • apă minerală
 •  ulei
 • esență de vanilie
 • fructe exotice confiate

Am făcut trei modificări la reţetă: am pus făină integrală spelta ( mă gândesc cu făină normală ar fi ieşit şi mai pufoase), am pus zahăr brun de trestie nerafinat şi nu am avut vanilie dar nu a fost o tragedie.
Am umplut o tavă şi cum mi-a mai rămas aluat am trăit periculos şi am adăugat cacao şi ciocolată neagră. Rezultatul? Nişte brioşe să te lingi pe degete. Dar nitel cam supraponderale, pătrăţoase într-o manieră nefitnes dar bune rău de pozat…la final. La capitolul food photo, Samsung  S7 Edge  este în continuare preferatul meu. Iată ce a ieșit….

P.S. Atât de bune au fost încât mi-au dat curaj să inovez  și o variantă sărată:  am trenunțat la banane ( cred ca le-aș fi putut înlocui cu avocado) și am adăugat roșii uscate, busuioc, oregano,  praf de usturoi și niscai brânză. Am păstrat cantitățile aproximativ ca în rețeta originală dulce.

P.S. P.S Și după cum se vede am achiziționat și o tavă corespunzătoare să iasă brioșele mai suple.

 

 

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 Comments
 • Marilena
  mai 13, 2017

  Draga Julia,

  Iti multumesc pentru vizita pe blogul meu si pentru vorbele frumoase. Ma bucur daca am reusit sa te inspir si te felicit pentru rezultat, briosele tale arata foarte bine! Te mai astept!

  Cu drag,
  Marilena

  • Julia Nagy
   mai 13, 2017

   Dragă Marilena,
   esti o inspiratie 🙂 A fost o plăcere să mi te scoată Google în cale. Mai încercăm și alte rețete. Mai lucrăm la imagine :))