Unghiul canonic și cele mai bune telefoane pentru selfiuri. Nu uitați să zâmbiți :)

de Posted on 3 minute de citit
4 minute de citit

Vă provoc: în secunda aceasta faceți-vă un selfie sau măcar imaginați-vă gestul. Nu-i așa că ați ridicat nițel mâna în care aveți telefonul deasupra feței. Mai exact la vreo 45 de grade. Fără să vă dați seama. Acum desenați o cană de cafea. Cu pixul pe un colț de hârtie. Nu-i așa că v-a ieșit ceva precum mie în fotografia de mai jos? În ambele cazuri este vorba despre perspectiva canonică (despre care a aflat și eu de aici)

Practic, este vorba despre unghiul pe care-l preferăm noi ca să vizualizăm realitatea. Este un unghi diferit de ceea ce înregistrează în mod normal ochii noștri. Ia gândiți-vă dacă am avea cana în fața noastră am vedea precum în poza de aici. Și totuși reprezentarea noastră cea mai frecventă va fi cam așa.

Studiul inițial a fost realizat în 1981 iar unghiul canonic a fost cercetat și în anii recenți, cu rezultate similare, la The Max Planck Institute și la MIT. Oamenii care au participat la studiu au fost rugați să aleagă fotografii și să facă fotografii. În ambele variante, au ales imagini care suprindeau subiectul din acestă perspectivă.

Bun, și dacă am stabilit care este cel mai bun unghi pentru selfiuri, demonstrat științific, haideți să vedem care sunt cele mai bune telefoane pentru selfiuri. Împreună cu Laurențiu Matache, colegul meu am vorbit despre acest lucru întro ediție Gadget in Style. Dați click și vedeți video aici.

  1. Sunt două detalii, în specificații, la care trebuie să fiți atenți, dacă selfiurile sunt importante la voi, chiar și în lumină slabă. În primul rând suntem atenți la apertura sau deschiderea diafragmei acel „f” de la specificații. O valoare mai mica reprezintă o deschidere mai mare a diafragmei, deci mai multa lumină care atinge senzorul. Cu cât numărul f este mai mic, cu atât pozele vor fi mai luminoase fără alte artificii digitale.

Acum au început să apară telefoane cu camere frontale cu apertura de f/1.7- f/1.9 față de f/2.2- f/2.4, care era standardul până acum. Haideți să vedem aplicat: la Samsung Galaxy S8 și S8+ găsim același f/1.7 ca la Samsung Galaxy S7 și S7 Edge. Diferența constă însă în softul îmbunătățit. Detalii și comparații aveți aici. De fapt, cu aceste telefoane, eu, personal am făcut multe fotografii reușite. La Huawei P10 Plus deschiderea diafragmei este de f/1.8. LG G5, un telefon care pe mine m-a impresionat anul trecut avea apertura pe camera secundară de f/2.0. La iPhone 7 Plus, la camera frontală de 7 MP avem un f/2.2. De fapt și iPhone 6S, 6S Plus și SE au deschiderile de diafragmă f/2.2 sau f/2.4 dar Apple a lucrat la software-ul. Așa se explică mulțumirea utilizatorilor. Aici mă includ și eu. După cum v-am povestit de simpaticul iPhone SE care încă mai face fotografii competitive.

Al doilea detaliu la care trebuie să fiți atenți este acel OIS adică stabilizatorul optic de imagine.

În rest, zâmbet larg și voie bună. Și memorie pe telefon pentru mii de selfiuri. Și între selfiuri si fotografii, mai opriți-vă din când în când și bucurați-vă de viață ca să nu treacă pe lângă voi, când voi erați preocupați să găsiți un cadru. Precum în imaginea de mai jos…. (photo credit: John Blanding, sursa: boredpanda.com)

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.