Vor înlocui roboții animalele de companie? Faceți cunoștință cu CHiP

de Posted on 2 minute de citit
2 minute de citit

Zilele acestea l-am avut în studio pe CHiP robot, un robot adorabil cu urechi și coadă. A venit la pachet cu mingea lui de joacă, o brățară și o aplicație. CHiP răspunde la comenzi, te urmărește, face yoga …cât să stârnească invidiile practicanților profesioniști de asemenea tehnici și dansează pe propria muzică, cât să distreze de minune un copil și chiar și un adult. Și tot CHiP m-a pus pe gânduri. Am înlocui noi vreodată animalele de companie cu roboți? Pot coexista? La cum avansează tehnologie nu e deloc un scenariu SF.

Chiar și CHiP are o inteligență nativă și niscai personalitate. Când te uiți la ochii lui mari, îi mângâi capul și urechile mici de gumă iar el scoate sunete de aprobare nu poți să nu zâmbești. CHiP latră, mârâie, plânge sau dă vesel din coadă. Dacă îi arunci mingea o va aduce înapoi fericit precum un câine adevărat. Nu poate să alerge pe iarbă ca un câine adevărat iar motorașele care îi pun în mișcare picioarele sunt zgomotoase. Nu vrea mâncare. Se duce singur la platforma de încărcare. O încărcare egal o zi de intercațiune. Nu face mizerie și dacă nu-l bagi în seamă va sta cuminte, lătrând ocazional. La 199 de dolari, CHiP Robot e o jucărie scumpă dar este o fărâmă de viitor. Vedeți aici cum s-a comportat CHiP când a auzit comenzile colegului meu Laurențiu Matache

La un alt nivel, câinele robot al celor de Google – Spot, care nu este deloc adorabil, ci dimpotrivă chiar te sperie agilitatea lui de fier, a fost pus la treabă.  Spot a început să livreze pachete. Cei de la Boston Dynamics care l-au creat au spus că apelând la imprimantele 3D au reușit să realizeze componente care replică foarte bine părți anatomice ale animalelor și care au dus la scăderea în greutate a roboților și la îmbunătățirea agilității lor.

La sfârșitul zilei concluzia mea e simplă: clar nu se compară …încă acești roboți cu animalele din casă sau din curte care îți pot umple sufletul în feluri și în momente în care nu ți-ai imaginat, dar lumea roboților ne suflă în ceafă. Și asta este o realitate. Pe CHiP îl veți putea vedea de vineri la Tech Expo din Piața Enescu.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.