Cum a(m) fost la nunta din 1475 din Landshut, Bavaria

de Posted on 3 minute de citit
4 minute de citit

Lume multă. Fără dar. Și multă veselie. Așa a fost la Landshuter Hochzeit, festivalul vesel al localnicilor dintr-un cochet oraș de lângă Munchen. O dată la 4 ani, mii de localnici trăiesc, se îmbracă, se distrează și mănâncă precum în 1475 când cronicile au consemnat nunta fastuoasă a fiicei Regelui Hedwig al Poloniei cu  George de Wittelsbach, fiul ducelui Bavariei.

Nunta a fost negociată în 1474 în Cracovia, după cum am aflat de pe wikipedia. Căsătoria, evident nu era cu iubire în acele vremuri, ci avea un scop politic și militar, fiind văzută ca o puternică alianță împotriva turcilor otomani. (n.r în imagini vedeți mirii, sursa: wikipedia.com)

Drumul meu până la nunta din Landshut a durat, în total, vreo două ore și 20 de minute. În 1475, mireasa a făcut două luni din Polonia pănă în Landshut, unde a fost primită de prinț și de episcopi. Eu am fost primită de o bună fostă colegă de liceu căreia i se mai zice, în cerc restrâns, și Princess. Așa că am intrat și eu în poveste.

Și au fost zile de poveste. Asta pentru că micul oraș medieval bavarez se îmbracă în straie de nuntă. La propriu. Timp de o luna, în fiecare weekend, se reconstituie, în cele mai mici detalii, nunta din 1475. Localnicii fac repetetiții pentru defilare cu rigurozitate și multă bună dispoziție. Rolurile sunt clare. „Funcțiile” la „nuntă” sunt păstrate și transmise cu mândrie în familie. Orașul e vesel. Viu. Precum o carte de povești.

Mergem înapoi în istorie și vă spun că perechea a fost căsătorită în biserica Sf. Martin și slujba a fost oficiată de arhiepiscopul Salzburgului Bernhard von Rohr. Lângă biserica Sf Martin, care apropo, este cea mai înaltă biserică din cărămidă din lume, este o terasa: Aran, unde am mâncat tare bine după cum vedeți mai jos. Dar să sorbim un pic de fresh și să mă întorc la poveste. După nunta religioasă, procesiunea a trecut prin orașul vechi la Primărie. Se spune că zeci de mii de persoane au participat la acesr eveniment, mâncarea și băutura fiind din partea tatălui tănărului duce.

De mâncat și de băut, am mâncat și am băut pe persoană fizică la terasele răsfățate de soarele surprinzător de călduros pentru bavarezi și nu numai. Mă repet, știu. Dar tare fain ai fost. Ce s-a mâncat în 1475?

320 de tauri

1.500 de oi

1.300 de miei

500 de viței

40.000 de pui

Și vă pot confirma că și acum s-a mâncat pe săturate. Evenimentul istoric este remarcabil pentru înregistrările sale detaliate. Căsătoria prințesei poloneze cu George „Bogatul” a fost foarte profitabilă pentru regele polonez – darul pentru mireasă a fost de aproximativ 6,5 milioane de euro în moneda modernă.

Nunta care este reconstituită periodic din 1903 este un festival al bucuriei. Tocmai pentru că în cronici se regăsesc foarte multe detalii, evenimentul este recreat în cele mai mici detalii. Alaiul de nuntă are loc duminica, la ora 14.00. Fix. Defilează mii de oameni, de la prinți și prințese, cavaleri și soldați, la menestrei și săteni. Totul e colorat. Totul e vesel. Plin de coronițe de flori și un strigăt care stârnește bucurie de nedescris. Personajele salută cu „Hallo” iar cei care se uită la paradă răspund la fel. Orice străin înțelege. „Hallo” este bucuria de a fi împreună în acest joc de poveste pentru adulți și pentru copii, deopotrivă.

„Hallo” Landshut. Mi-a părut bine să vin la nunta. Promit să revin.

 

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.