Mate 40 Pro: Tehnlologie pe pâine …la o cafea

de Posted on 6 minute de citit
10 minute de citit

Latte. Cu lapte vegetal. Este comanda obișnuită. Telefonul din mână se schimbă. De data aceasta: cafea de origine Brazilia și …Mate 40 Pro. Feast for the eyes – ar fi răspunsul care își pierde tâlcul la traducere. 

Luați-vă o cafea, avem de povestit:

În acest articol vă spun:

  • De ce mi-a plăcut camera de pe noul telefon Mate 40 Pro. Pe testate.
  • De la teste la ….istorie: Care este istoria fotografiilor cu mâncare. Nu, foodphoto nu a început pe Instagram, dar cunoscuta platformă a transformat hastagurile cu mâncare în fenomen.
  • De ce cred că telefoanele noi ne pot transforma pe toți în creatori de conținut de calitate. Cu o condiția: să încercăm.

 

Deschid camera iar Mate 40 Pro detectează deja intențiile mele de fotografie culinară. Fac cadru și …voila.

Îmi place cum redă culorile și textura spumei, de exemplu. Merg cu camera și mai aproape pentru a vedea bulele din spumă. Macro-urile sunt un trend iar producătorii înțeleg asta.

Ridic telefonul pentru o fotografie cu împrejurimile: o cafea în parc prilej pentru a testa wide-ul și teleobectivul 5x.

La wide – obții un cadru larg generos fără să fie afectate proporțiile ori culorile. Dacă ții telefonul nemișcat rezultatele sunt câteva fotografii reușite cu zoom.

Testat camera și pe lumină slabă. Seara mi-au ieșit fotografii impresionante, cu zgomot puțin, cu detalii clare, culori frumoase.

 

 

Schimbăm camera

Trecem pe selfie …evident cu cafea. Dacă mai apare cineva în cadru …camera simte și lărgește imediat. Fotografiile în mod portret au o focalizare plăcută, cu decupaje naturale. Modul portret permite schimbarea bokeh-ului. Există și opțiunile circular ori rotativ. Diafragma virtuală poate fi modificată pentru a obține mai mult sau mai puțină estompare în fotografii.

Per total, am apreciat expunerea, culoarea și textura dar și experiența de utilizare intuitivă.  Despre importanța acestui aspect voi reveni și la partea video. 

În termeni tehnici bifăm așa: o cameră principală de 50 MP, camera wide-angle de 20 MP și cameră telephoto de 12 MP (cu zoom optic 5X și zoom digital 50X).

Camera selfie are 13 MP. În urma testelor realizate de DxOMark, Mate 40 Pro este cel mai bun telefon de pe piață pentru fotografii, clipuri video și selfie-uri. Este o reușită tehnică marcată de parteneriatul tradițional cu Leica, un nume consacrat al opticii.

Pauză …nu de masă, de istorie

Camera lui Mate 40 Pro mi-a făcut poftă de …niște documentare. Fotografiindu-mi cafelele pe terasă am zâmbit văzând că și alții fac la fel:  un obicei al vremurilor moderne care ne pune creativitatea la treabă. Da, prefer să văd partea plină a paharului. A cănii în acest caz.

Fotografie realizată cu Mate 40 Pro
Los Angeles County Museum of Art, Public domain, via Wikimedia Commons
Los Angeles County Museum of Art, Public domain, via Wikimedia Commons

Așadar dacă v-ați întrebat când au fost făcute primele fotografii cu mâncare, ei bine se întâmpla prin anii 1800.  Istoriile de specialitate indică printre primele

fotografii de acest fel cea realizată în 1845 de William Henry Fox Talbot și este …un coș cu ananas și piersici.

Iar în onoarea acestei documentări sper și pe gustul vostru  …luați de aici și o fotografie cu Mate 40 Pro cu … aproximativ aceleași fructe în prim plan, cu un filtru cu aer nostalgic. La mijlocul secolului 19 fotografia de mâncare se inspira din pictură. Fast forward –  camerele telefoanelor ne dau șansa să facem fotografii cu aer artistic.

Înapoi…la video

Mate 40 Pro filmează 4k și am bifat astfel criteriul calității imaginii. Am filmat din mână și mi-a plăcut rezultatul: imagini fără tremurături. Steady Shot permite filmări cu imagine stabilă. Producătorii vorbesc și de funcția HDR XD Fusion care  asigură o expunere corectă, chiar și atunci când contrastul iluminării este extrem.

Am testat asta pe o filmare trecând de la umbră la soare strălucitor iar culorile au fost echilibrate, trecerea de la cadru mai întunecat la cel foarte luminos fiind naturală și plăcută.

Tot în mișcare am făcut o filmare cu camera de selfie iar stabilizarea a fost bună. De altfel, captura video pe camera secundară este una din atuurile telefonului.

Este clar că este un telefon gândit mai ales pentru cei care fac vlogging. Funcția Slow-Motion Selfie permite utilizatorilor să surprindă acțiunile rapide cu un aer dramatic.

O altă funcție interesantă este Tracking Shot.  Este un mod în care subiectul în mișcare este urmărit în timp ce telefonul nu se mișcă. Trebuie să atingi pe ecran  subiectul pentru ”a informa” telefonului ce urmărești.

De la butonul ”More” din aplicația camerei mi-a plăcut funcția Story Creator care permite efecte cinematice. Muzica de fundal, filtrele și efectele pot fi adăugate rapid. Practic sunt niste template-uri și tu filmezi ceeea ce vrei pe bucăți iar apoi totul este lipit într-un montaj la o apăsare pe iconița de salvare.  Aici vedeti un exemplu realizat în mai puțin de două minute.

 

Vă spuneam că revin la partea cu experiența intuitivă: asta îmi place la telefoanele noi: tehnologie high-end care poate fi utilizată simplu, fără pregătire prealabilă.  Aici vor fi unii care vor spune că ai alte aplicații pe care le poți descărca dar din experiența de la orele mele de inițiere în conținut video este că mulți vor soluții la cheie. Eu am vreo patru aplicații de editare video care îmi plac dar apreciez opțiunile deja integrate.

Și aici vreau să vă las o idee la care să vă gândiți: tehnologia performantă din telefoane democratizează dacă vreți accesul la posibilitatea de a crea conținut video. Limitările sunt acum doar temerile și pretextele noastre pentru că smartphone-urile  – și aici vorbesc în general – au devenit instrumente suficient de puternice pentru a ne testa și experimenta creativitatea. Iar a ne descoperi creativitatea înseamnă să ne explorăm potențialul și deci să evoluăm.

Un pic despre design

Revin la Mate 40 Pro și nu intru în multe detalii tehnice…ci  vizuale. Da, evident este important ce putere are un telefon. Iar în acest caz vorbim de un procesor Kirin 9000. Dar, telefoanele trebuie să aibă și design plăcut. Sunt accesorile tech pe care le purtăm tot timpul. Mai des în cazul meu decât cerceii, de exemplu. De aceea, eu apreciez telefoanele care arată bine iar Mate 40 Pro chiar este un telefon frumos.

Îmi plac reflexiile pe care modelul Mystic Silver le dă în funcție de unghiul din care te uiți. Elementul iconic de pe spatele este așa numitul Space Ring care găzduiește puterncul sistem de camere despre care am povestit mai sus. Ecranul este luminos iar decupajul în ecran unde sălăskuișete camera de selfie este micșorată față de P40 Pro. Marginile sunt ușor curbate. Mie îmi place acest lucru pentru că se așează mai bine în mâinile mele și pot face fotografii și să filmez mai ușor din mână.

S-au întors butoanele fizice de volum de pe margine. Da, sunt fan butoane fizice, dar recunosc că îmi place și opțiunea de butoane virtuale pe care le poți plasa fie pe dreapta, fie pe stânga sau pe ambele margini. Double tap și reglezi volumul. Sunt și o serie de gesturi prin care poți controla telefonul cu palma în aer. Util de exemplu, în bucătărie dacă urmărești o rețetă și vrei să dai scroll.

Și bateria care prinde și cafeaua de a doua zi

Să rămân fără baterie este o constanță la mine pentru că uit să încarc gadgeturile, în general. De aceea, uneori criteriul de alegere a locului pe terasa unei cafenele este să fie lângă o priză. Mate 40 Pro are o baterie de 4400 mAh la interior și îți asigură o autonomie generoasă.

La mine a ținut o zi și încă un pic din a doua. Plusul este că vine cu încărcare rapidă: 66W pe fir şi 50W wireless. Telefonul nu are Play Store și Google services dar App Gallery se populează continuu cu aplicații iar Petal Search – motorul de căutare te ajută să găsești informațiile și serviciile de care ai nevoie. Le-am folosit pe ambele.

În loc de concluzie:

Mate 40 Pro este un telefon reușit tehnnic gândit după exigențele creatorilor de conținut vizual dar prietenos și intuitiv cu cei care vor să își încerce creativitatea.   

 

 

Distribuie

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 Comments
  • Monica
    noiembrie 9, 2020

    Buna, Iulia !

    Ai facut o analiza foarte buna, evidentiind exact ce are special acest telefon. As vrea sa stiu daca are si serviciile Google ?

    Merci , sa ai o zi super !

  • Monica
    noiembrie 9, 2020

    Scuze, acum am vazut o bucatica ce imi scapase, „Telefonul nu are Play Store și Google services dar App Gallery se populează continuu cu aplicații ”

    Inca o intrebare practica: se poate folosi de ex Uber ?