#stamacasa: Hai la teatru…online

de Posted on 4 minute de citit
6 minute de citit

Stăm acasă dar …teatrul e la un click distanță. Din ce în ce ce mai multe teatre au decis să ofere acces online la spectacolele lor,  în mod gratuit.

Teatrul Bulandra anunță că până la sfârșitul lunii martie reprezentațiile vor putea fi vizionate gratuit, în regim de live stream. Duminică a fost transmis spectacolul ”Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare, regia Andrei Șerban; Eu l-am văzut în sala de spectacol dar l-aș revedea de nenumărate ori. Așa că sunt cu ochii pe program pentru că am ratat reprezentația online de duminică.

Iată ce mai puteți vedea zilele acestea:

Miercuri, 25 martie, ora 19.00 | Pisica pe acoperişul fierbinte de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu; (era pe lista mea demult)

Vineri, 27 martie, ora 19.00 | Măscăriciul după A.P. Cehov, regia Horaţiu Mălăele;

Sâmbătă, 28 martie, ora 19.00 | Omul cel bun din Seciuan de Bertolt Brecht, regia Andrei Şerban; (și aici mi-am rezervat un loc, pe canapea, în sufragerie)

Duminică, 29 martie, ora 19.00 | Obiceiuri necurate de Tom Smith, regia Mihai Constantin.

Teatru pe Instagram

Zilnic, pe instagram la ora 21 îi puteți urmări live pe Marius Manole și Ilona Brezoianu într/un duplex sub titlul – anunțat chiar de ei ”welcom as in aor home – emisiune de umor comic”.  Eu îi urmăresc de câteva zile și sunt savuroși: o doză necesară de energie și umor, în aceste zile …bizare.

”Emisiunile” se regăsesc după live pe contul de instagram al lui Marius Manole. Asta dacă nu prindeți la 21, live …Deja video-urile au mii de vizualizări. Bravo! Bis! Bis!

Spectacole pentru copii

Ţăndărică, Opera Comică şi Ion Creangă transmit live sau înregistrat pe internet spctacole pentru copii. Reprezentanţii teatrelor spun că decizia de a funcţiona online e cea mai bună variantă de prevenţie care poate fi adoptată în faţa COVID-19.

Teatrul de Animaţie Ţăndărică transmite pe Facebook spectacolele.  De exemplu azi a fost – „Crăiasa Zăpezii”! Spectacolele sunt păstrate un timp limitat pe pagina de Facebook pentru că vor fi RELUATE – anunță teatrul. Programul îl găsiți aici, pe contul de FB al teatrului.

 

 

Opera Comică pentru Copii are un demers similar şi transmite mai multe spectacole. În plus, sunt diverse emisiuni scurte. Zilnic de la ora 10.00, în timpul săptămânii, este difuzat programul „Ne jucăm la OCC”, iar, de la ora 16.00, spectatorii pot descoperi cabinele, secretele unui machiaj de scenă şi alte surprize din spatele cortinei. De la ora 20.00, este difuzat programul „Zâmbete la OCC”.

O săptămână plină de spectacole…online se anunță și la Teatrul Ion Creangă

Spectacolele sunt publicate aici pe pagina de Facebook a teatrului la ora afișată în program și vor putea fi accesate în secțiunile Video + Posts, în regim gratuit, timp de 3 ore.

Leapșă digitală cu actorii craioveni

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a lansat #TeatruNcasACASAteatru, un program online pe care îl prezintă ca pe o leapşă digitală cu actorii Naţionalului. Actorii primesc astfel din partea publicului provocarea de a rosti replici din piesele în care joacă.

„În vremuri excepţionale se impun măsuri excepţionale. Şi nu toate trebuie să fie restrictive, ci dimpotrivă, e nevoie să contrabalansăm” – spun reprezentanții teatrului.

Totul se întâmplă aici pe pagina oficială Facebook a instituţiei, care a devenit un spaţiu de joacă virtual, unde zilnic se petrece acum o leapşa digitală între actorii naţionalului şi spectatori.

Jocul se desfăşoară astfel: la ora la care este programat să înceapă jocul, pe pagina Facebook a teatrului apare un video cu un actor care spune o replică dintr-un spectacol din repertoriul curent al Naţionalului. Prima persoană care ghiceşte spectacolul îi poate adresa unuia dintre actorii echipei din ziua respectivă provocarea să spună o replică la alegere (o propoziţie, maximum o frază), dar şi tonul pe care s-o spună. Prin urmare, când apare următorul video, cu actorul desemnat care rosteşte într-un fel anume replica / citatul propus de spectatorul cu pricina, următorul spectator ce comentează primul la acest video, propune astfel la rândul său o replică / actorul / starea şi aşa mai departe.

„Proiectul online se va realiza în fiecare zi, câtă vreme va fi nevoie de acum încolo: Oriunde ai fi acasă, te aşteptăm la joacă. Online e fain!”, arată anunţul instituţiei.

Și Opera Națională Cluj Napoca a optat să țină legătura cu spectatorii online. Programul de săptămâna aceasta cuprinde:  Elixirul Dragostei, Macbeth și  La Traviata.Înregistrările sunt accesibile timp de 20 de ore de la momentul postării. Programul complet este accesibil aici.

În Rusia: Spectacol cu …un spectator

Teatru de Operă şi Balet din Perm, Rusia, a lansat o inițiativă „anti-carantină”. Conducerea instituției permite zilnic accesul unui spectator, ales prin tragere la sorți, la reprezentațiile artiștilor, care sunt transmise și online.

„Proiectul acesta este unic în istoria teatrului”, a declarat Marat Gatsalov, directorul instituţiei. „Nu există nici o diferenţă de valoare între un meloman şi o sală plină”, a adăugat acesta.

Eu zic că avem program. Cred că mulți dintre noi spunem de multe ori ceva de genul: ”Aș vrea să merg mai des la teatru sau la operă”. Iată că acum este momentul! #stamacasa!

Photo by Kyle Head on Unsplash

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.