Style IT: HUAWEI FreeBuds 4i, căști cu anulare a zgomotului care nu dau gaură în buget

de Posted on 7 minute de citit
10 minute de citit

HUAWEI FreeBuds 4i sunt căști wireless accesibile care punctează cu funcția de anulare a zgomotului, calitatea sunetului  și cu un preț de 400 de lei.

Toate acestea transformă căștile produse de chinezi într-o  opțiune de luat în calcul de cumpărătorii care caută o experiență de tipul AirPods Pro fără să dea gaură în portofel.  

Dacă ar fi să facem un top 3 – ce căști poți să iți iei de 400 de lei – aș include aici Skullcandy Indy și JBL Free II, ambele in- ear, de la două branduri care au vechime în domeniul audio (n.r m-am ghidat după cel mai mic preț la care am găsit produsele).

La o comparație, ce impune FreeBuds 4i în fruntea topului este este funcția de anulare a zgomotului, care nu se regăsește pe celelalte două. Skullcandy Indy are doar o funcție de reducere a zgomotului pe apeluri.

Funcția de anulare a zgomotului (Active Noise Cancellation – ANC) pe o percehe de căști de buget și bateria sunt, de altfel, așii din mânecă (10 ore de redare continuă, 22 de ore cu energia stocată în carcasă) .

Comparativ, la Bose QuietComfort Earbuds – printre cele mai bune căști in-ear cu anularea zgomotului, viața bateriei se întinde pe 6 ore, care poate fi extinsã la 18 ore cu carcasa.

Ce mi-a plăcut:

  • cum stau în urechi, sunt super confortabile
  • calitatea anulării zgomotului impresionantă pentru clasa de căști din care face parte
  • sunet bun, mai ales pe muzică pop ( în articol veți găsi și melodiile ascultate în scopuri de testare)
  • funcționare bună a comezilor touch
  • raport calitate/preț

Ce mi-ar mai fi plăcut să mai aibă:

  • controlul volumului prin comandă touch

Un pic de background și câteva date statistice

Piața căștilor fără fir a crescut mult în ultimii ani. Competiția face ca fiecare opțiune și calitate bifată să fie esențială. Totul pus până la urmă și în balanța banilor.

Tehnic numite căști TWS (True Wireless Stereo), acestea au devenit populare, pe piață ajungând ca până și companii pe care nu le-ați asocia în mod normal cu produse audio, precum Microsoft și Amazon să producă asemenea aparate.

Un raport publicat de Counterpoint Research, la început de an, arăta că în semestrul al 3-lea din 2020 peste 52% din piața de wearables (aparate smart pe care le purtăm) era reprezentată de căști.

În acest peisaj, chinezii de la Huawei vor să se iasă în evidență iar cu noile căști HUAWEI FreeBuds 4i au cu ce. Să le luăm pe rând.

Design și detalii de fashion tech

HUAWEI FreeBuds 4i fac o bună primă impresie. Design-ul este elegant. Îmi place mai mult forma ovală a carcasei față de cea lunguiață de la modelul precedent HUAWEI FreeBuds 3i.

Producătorul spune să sursa de inspirație pentru forma cutiei sunt pietrele de pe plajele cu nisip negru din Islanda. Alături de variantele de culoare clasice – Ceramic White și Carbon Crystal Black – va fi disponibilă, începând cu luna iunie, și varianta Honey Red, care în mod clar va atrage atenția tuturor. Eu am testat modelul alb.

În pachet, căștile vin cu trei rânduri de capete de silicon pe mărimi. Eu v-am mai povestit aici pe blog că eu am urechile mici iar căștile cu capete de silicon sunt singurele variante care îmi stau în urechi.  

Tijele căștilor sunt mai scurte decât la modelul HUAWEI FreeBuds 3i iar acest mic detaliu pentru mine înseamnă o bilă albă. De ce? Îmi plac cerceii lungi iar la dimensiunea actuală a HUAWEI FreeBuds 4i pot să port și bijuterii la urechi fără să se lovească de căști. Și încă un test trecut …impus de vremuri. Am stat cu masca prinsă după urechi și cu căști…și căștile nu au căzut din urechi.

De altfel, faptul că se așează bine în ureche ajută și la experiența de audiție despre care vă voi povesti mai jos.

Și tot la capitolul detaliu fashion: cutia cu căști intră în buzunarele mici ale blugilor și în …genți plic. Fetele, mă înțeleg.

Să mai adaug că am făcut yoga purtând căștile în urechi și nu am avut probleme. Apropo, HUAWEI FreeBuds 4i sunt rezistente la apă IP54 până la 1m, ceea ce înseamnă că le puteți purta în timpul unei ploi. Căștile vor rezista, coafura…vedeți voi. Detaliul cu rezistența la apă este relevant pentru cei care sunt fani antrenamente care se lasă cu intense transpirații abundente. Iarăși, căștile promit să reziste.

 

Sunet de calitate. Anulare a zgomotului suprinzător de bună

Calitatea sunetului este bună iar faptul că sunt niște căști din zona de middle range (de buget) care au integrată tehnologia de anulare a zgomotului este fapt care îi scoate din rând. Playlist-ul de test a cuprins melodii pop (pe care mi se pare că le-a redat cel mai bine). Și ritmurile indie sună foarte bine.

Sunetele sunt curate, bine balansate, înaltele se aud bine și joasele la fel. Audiofilii poate ar cere un bass mai amplu dar eu m-am declarat mulțumită de sesiunile mele de audiții muzicale.  

Vă las aici o parte din playlistul de test care este un mix care vă poate da o imagine asupra paletei muzicale  variate trecute cu bine de HUAWEI FreeBuds 4i.  Melodia mea preferată la test: Rag’n’ Bone Man 7 & Pink –  ”Anywhere From Here” care s-a auzit foarte bine și când am dat foarte tare: sunetele nu au fost distorsionate

Ava Max – „Kings & Queens” 

Monster and Men – „Destroyer” 

Norah Jones – „Don’t know why” 

Bill Wither – „Ain’t No Sunshine” 

Andra Day – „Rise Up” 

Ornella Vanoni – „Lappuntamento” 

Waldeck – „Keep my Fire Burning”  

Purple Disco Machine – „Hynotized” 

Rigoletto –  ”Questa o Quella” 

2Cellos – „Livin on a Prayer”  

 

HUAWEI FreeBuds 4i detectează zgomotul ambiental prin microfoane și generează o undă sonoră inversă pentru a reduce zgomotul.  

Producător chinez susține că algoritmul de anulare a zgomotului vizează scenarii tipice cum precum un mall aglomerat, o gară sau un birou pentru optimizarea ANC, oferindu-le utilizatorilor o experiență eficientă de anulare a zgomotului.

Eu am ascultat muzică acasă, în parc și în trafic.

Și m-am jucat cu opțiunile de anulare a zgomotului.

Ai trei opțiuni de folosire a căștilor cu funcția activă de anulare a zgomotului, fără această funcție sau varianta numită: Awareness care amplifică suntele din imediata apropiere.

Astfel poți să porți o conversație, să plătești cumpărăturile fără să scoți căștile din urechi. Poți să schimbi modurile de ascultare atingând casca dreaptă.

Căștile se achită foarte bine de treaba de filtrare a zgomotului de fond printr-un sistem de microfoane dar și o tehnologie AI integrată în aparat.  

Când am vorbit la telefon folosind căștile interlocutorii mei au confirmat că mă aud bine și clar.  

Cum conectezi și cum folosești căștile

Căștile se conectează foarte simplu. Dacă ai un telefon Huawei și le alături după ce ai apăsat butonul lateral de pe cutia de căști pe smartphone îți apare un mesaj de conectare. Eu am conectat telefonul la un P40 Pro.

Odată conectate căștile apar în aplicația Huawei AI Life unde poți să îți personalizezi scurtăturile pentru comenzile de utilizare. Cum spuneam mai sus, cu o apăsare pe casca dreaptă schimbi între modurile de audiție (cu sau fără anulare a zgomotului sau Awareness). Două apăsări rapide pe casca stângă play/pause.

Eu mi-am personalizat casca stângă să pot da cu double tap următoarea melodie. Mi-aș fi dorit și posibilitatea de control a volumului sunetului tot pe cască dar să ținem minte că vorbim de căști accesibile care deja au funcții (precum anularea zgomotului) pe care le regăsim pe aparate de top.

Da, căștile pot fi conectate și la iPhone dar nu poți personaliza utilizarea pe acestea și nu vezi câtă baterie mai au căștile și cutia lor, date pe care le regăsești în aplicația Ai Life.    

 

Autonomie pentru o zi de leneveală cu reviste și muzică

Atunci când funcția ANC este oprită, HUAWEI FreeBuds 4i oferă 10 ore de redare continuă a muzicii sau 6,5 ore de apel vocal. Cu cutia de încărcare, poți ajunge la 22 de ore de redare a muzicii

Atunci când ANC este activată, căștile pot oferi 7,5 ore de redare continuă a muzicii. Așa spun specificațiile. Pot confirma că am petrecut ore bune citind și ascultând muzică și bateria mi-a ajuns seara și pentru ora de yoga.

Partea faină este însă încărcarea rapidă. Eu oriunde văd încărcare rapidă sunt deja cu zâmbetul pe buze, nu de alta dar uit să îmi încarc gadgeturile. După 10 minute de încărcare, ai asigurate 4 ore de redare audio. Nu e rău deloc.

 

Verdict?

HUAWEI FreeBuds 4i sunt niște căști care bifează multe căsuțe: baterie, sunet bun, funcția de anulare activă a zgomotului. Dar cred că unde punctează bine de tot este raportul preț/calitate.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

No Comments Yet.