Contracte în fotbal în criptomonede: cât de mult va conta precedentul ”Messi”

de Posted on 3 minute de citit
3 minute de citit

Recent, știrea că renumitul fotbalist  Lionel Messi, proaspăt jucător la Paris Saint Germain va fi plătit și în criptomonede (un interviu amplu despre ce sunt criptomonedele citește aici) a făcut titlurile în presa sportivă și nu numai.

Gruparea franceză a anunțat pe site-ul oficial că în „pachetul de bun-venit” al lui Messi a inclus și plată în moneda virtuală proprie numită PSG Fan Tokens.

Înainte de momentul tranzacției, o criptomonedă PSG Fan Token valora 38,88 dolari. Odată cu semnarea oficială a contractului cu Messi, criptomoneda a ajuns în jurul valorii de  61,23 dolari potrivit datelor site-ului CoinMarketCap de urmărire a prețului activelor digitale.

Nu se știe exact câte criptomonede a primit Messi ca parte a tranzacției sale la noua echipă, dar clubul a precizat că i s-a acordat un „număr mare” de PSG Fan Token.

Unii specialiști în domeniu susțin că vom mai vedea asemenea contracte în fotbal și nu numai. 

De ce și care este semnificația precedentului  ”Messi” în materie de tranzacții în criptomonede în lumea fotbalului l-am întrebat pe Adrian Stratulat, director executiv Asociația Blockchain România și chief of business development Lanceria.

Fan Token-ii sunt un fenomen extrem de interesant în ultima perioadă în blockchain și urmează trendul general de descentralizare, mi-a spus Adrian Stratulat care a sintetizat astfel ceea ce se întâmplă pe această piață nouă:

Ideea din spatele fan token-ilor precum cel de la PSG este de a implica comunitatea în cât mai multe decizii care privesc clubul. Putem observa că în ultimele luni există, per total, o statistică pozitivă a token-ilor de acest tip ceea ce poate să însemne că Messi va câștiga mai mult pe viitor în contextul în care token-ii pe care-i deține se vor aprecia.

Să clarificăm: ce este PSG Fan Token și cum funcționează

Fan Token PSG este o criptomonedă, care permite fanilor clubului (și nu numai) să fie implicați în deciziile din jurul clubului.

Cum se întâmplă asta? Folosind o aplicație, fanii pot să își dea cu părerea (și aceasta chiar să conteze) privind diferite decizii ale clubului cum ar fi: alegerea mesajului pe banderola căpitanului, designul autobuzului Paris St-Germain sau obiectivul sezonului.

Ca și Bittcoin-ul ori alte criptomonede și PSG Fan Token poate fi tranzacționat. Potrivit BBC.com, cu doar câteva zile înainte ca Messi să semneze oficial pentru PSG, clubul susținea că volumele de PSG Token tranzacționate au depășit 1,2 miliarde de dolari. Noile vânzări au generat aproximativ 30 de milioane de euro, potrivit agenției de știri Reuters.

Merită să investești în Fan Token? 

”Sunt singurul tip de token care – indiferent de evoluția pietei – a crescut. Este deja un trend la nivel internațional. Și se bazează pe dorința fanilor de a fi implicați în deciziile clubului”, mi-a explicat Adrian Stratulat care este de părere că acest trend ar putea să devină unul general în contextul în care ”într-un fel sau altul jucătorii sunt considerați proprietăți ale cluburilor și implicarea fanilor în a deține acești token-i înseamnă că într-o mai mică sau mai mare măsură ei sunt implicați în deciziile de achiziționare a unui jucător”.

Un scenariu plauzibil dacă ne gândim că o serie de cluburi precum Arsenal, Aston Villa și Inter Milano urmează exemplul PSG în materie de token-i.

 

Photo by Moahad Saqib on Unsplash

 

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.