Timpul a trecut în 2020 în favoarea ceasurilor smart. Funcțiile de monitorizare a sănătății au devenit mai căutate ca niciodată. Iar producătorii de pe piață au înțeles acest lucru. Sportul în aer liber, cu un antrenor mobilizator la încheietură a devenit un alt trend. Iar autonomia rămâne un criteriu care poate face diferența.
Toate acestea le-am bifat pe ceasul smart HUAWEI WATCH GT2 Pro. În ce măsură vă povestesc mai jos.
Din acest articol vei afla:
- Detaliile de design care mi-au plăcut
- Cât m-a ținut bateria ceasului
- Ce funcții mi-au atras atenția
- Și cum m-am descurcat la tenis. Din ce spune WATCH GT2 Pro
La fix: detaliile care fac diferența
Oricât de smart ar fi accesoriile pe care le purtăm (wearables) ele trebuie să fie frumoase, arătoase, vizual comunicative, dacă vreți. Și asta pentru că dacă telefoanele le mai punem în genți ori buzunare, ceasurile le purtăm la vedere aproape tot timpul.
WATCH GT2 Pro este un ceas cu ecran mare, robust. E greu să nu-l observi. După experiența pozitivă a modelelor precedente WATCH GT și WATCH GT 2e, cei de la Huawei au pus în construcția acestui ceas ce era mai bun: la ecran s-a folosit sticlă de safir, corpul este din titaniu şi spatele acoperit cu ceramică.
Această alegere a materialelor face ceasul rezistent la zgârieturi și lovituri. Am testat fără să vreau asta când am lovit ceasul de ușă cu cumpărăturile în brațe. Am inspectat ulterior ceasul cu atenție și declar că nu au fost victime. Mai puțin cafeaua din mână care s-a vărsat.
Per total, are un look premium, modern. WATCH GT2 Pro vine în două variante de culoare: Night Black pentru ediția sport și Nebula Grey pentru ediția clasică. Eu am testat versiunea din urmă. În cutie, am descoperit și curele de silicon, ceea ce este un avantaj pentru cei care fac sport frecvent. Primul pas: conectarea cu telefonul se face rapid. Îți instalezi pe telefon aplicația Huawei Health, adaugi ceasul și urmezi pașii de pe ecrane. Eu am conectat ceasul cu un Huawei P40 Pro. Da, WATCH GT2 Pro se poate conecta și cu alte telefoane Android sau IOS.
Am făcut fețe, fețe. Fețe de ceas
Și rămân la capitolul design. Îmi place când accesoriile smart sunt versatile, să le poți personaliza după outfit, activitățile desfășurate și …stare. În galeria de Watch Faces sunt vreo 200 de fețe de ceas.
Când fac sport prefer fețe de ceas care să îmi arate în timp real multe date: Watch face-ul numit Speedometer, de exemplu, îți arată câte calorii ai ars, pasii, bătăile inimii, nivelul de stres dar și ceea ce se numește vo2max -capacitatea aerobă maximă, adică nivelul cel mai ridicat al consumului de oxigen atins în timpul exercițiilor.
În zilele de sport lejer am activat fețele Clear , Astrowatch și Explorer, care îți arată pașii, caloriile, bătăile inimii și vremea. Clear îți indică și nivelul bateriei. Povestim despre autonomie mai jos.
Evident că în ”dressing-ul” de watch faces am căutat și modele care să se asorteze cu gențile sau cu …starea mea. Iar la acest capitol: votul meu merge pentru Grapefruit Time. Iți dă o stare de vineri …perpetuă.
Și pentru că îmi place când descopăr elemente educative vă mai spun și că în galerie sunt o serie de fețe care îți arată impul mareelor, constelațiile și fazele lunii.
În plus, prin Huawei Share OneHop Watch Face poți transfera imagini din galeria foto de pe telefon pentru a personaliza fața ceasului.
Cine pe cine, la sport. Plus niște funcții, la înălțime
WATCH GT2 Pro are GPS integrat și mai poate monitorizează mai mult de 100 de tipuri distincte de antrenamente, multe în exterior: cum ar fi alergare, drumeții, ciclism, înot, ski, snowboard, golf ori triatlon. Sunt și 7 moduri pentru interior (mers, alergare, bicicletă, înot, antrenament liber, bicicletă eliptică și vâslit).
Eu am testat ceasul la tenis. Vă las aici să vedeți ce a constat ceasul după unul dintre antrenamente: o grafică cu bătăile inimii, caloriile arse și recomandare pentru timpul de refacere: 6 ore.
În timpul antrenamentului, ceasul a ”vorbit” cu minte cu memento-uri vocale legate de performanțele mele. Despre acest difuzor detalii mai jos.
Apropo de sport, mai ales pentru drumeții și alergare sunt două funcții utile pe ceas. Prima: Funcția Traseu. Mi-ar fi plăcut să o testez pe munte dar vremea mi-a permis acest plan. Practic ceasul înregistrează ruta pe care te deplasezi și folosește GPS-ul pentru o marcare mai precisă a poziției. Poți folosi funcția pentru a găsi drumul înapoi.
Și mai există integrat și un barometru altimetric integrat care detectează în timp real schimbarea presiunii. Primești notificări și este informat de schimbările bruște de vreme.
Sănătate: ce măsoară ceasul
WATCH GT2 Pro, Huawei a îmbunătățit semnificativ capacitățile de monitorizare a sănătății. În termeni tehnici în spatele monitorizării în timp real a ritmului cardiac stă TruSeen™ 4.0+ și o lentilă LED 6-în-1 pentru citiri mai precise.
Ceasul monitorizează ritmul cardiac 24 de ore. Poți primi notificări pentru ritm cardiac anormal dacă activezi această opțiune din aplicație. De asemenea ceasul detectează nivelul saturației oxigenului din sânge (SpO2) și monitorizarea stresul pe tot parcursul zilei. Am testat toate aceste funcții după cum puteți vedea în fotografii.
Notificări și apeluri direct pe ceas
Când văd cât de multe funcții poți regăsi acum pe ceasurile smart de multe ori zâmbesc aducându-mi aminte că în primii ani ai smartwatch-urilor ce li se reproșa acestor gadgeturi era că …nu aveau decât viitorul unui telefon la încheietură. Istoria a demonstrat altceva după cum vedem.
Preluarea notificărilor este acum de la sine înțeles. Ele apar în timp real, exact când apar și pe telefon. Poți prelua apeluri direct de pe ceas. WATCH GT2 Pro are microfon și difuzor integrate. Suntetul este bun. De asemenea, ceasul bate la distanță: eram afară într-o curte iar telefonul în geantă, în clădire. Mi-ar plăcea pe viitor să fie adăugat și reply text de pe ceas. Istoricul apelurilor poate fi accesat direct pe ceas.
O baterie care te ține o vacanță
Bateria ceasului ar trebui să permită o autonomie de circa 14 zile. La momentul scrierii articolului, sunt 7 zile de când am scos ceasul din cutie și l-am încărcat iar bateria este la 45%.
De altfel, autonomia îndelungată este o reușită a seriei HUAWEI WATCH GT Ceea ce este nou față de modelel precedente este că WATCH GT2 Pro se încarcă wireless. Recomandată este utilizarea pad-ul din cutie. Ceasul se poate încărca însă și la orice orice alt dispozitiv cu încărcare Qi. HUAWEI WATCH GT2 Pro costă 1.500 de lei.
Concluzii
WATCH GT2 Pro este printre cele mai performante smartwatch-uri pe care le-am testat și una dintre modele reușitele de pe această piață din acest an.
Ce părere ai?