Planul Facebook: Instagram pentru copii sub 13 ani

de Posted on 2 minute de citit
2 minute de citit

În prezent, politicile Instagram interzic copiilor sub 13 ani să intre în rețea. Acest lucru este însă doar teoretic pentru că totul depinde de   vârsta pe care o declară pe proprie răspundere utilizatorul. Iar în acest fel, interdicția este acum mai mult formală,  pe hârtia…virtuală.

Inspirație pentru modalitatea în care va funcționa Instagram pentru copii este Messenger Kids, aplicația Facebook de chat pentru cei mici. Noul proiect este coordonat de fostul șef YouTube Kids.

Experienţa social media va fi sub controlul parental, pentru „siguranţă” în mediul online – spun cei de la Facebook.

Iar pentru a identifica situațiile când un utilizator minte în legătura cu vârsta se vor folosi tehnologii bazate pe inteligență artificială.

De asemenea, în cazul utilizatorilor copii vor fi limitate interacţiunile suspecte prin mesaje directe între adulţi şi minori. Adolescenții vor putea primi mesaje private numai de la utilizatorii mai în vârstă pe care îi urmăresc deja.

Care este motivația acestor planuri?

Demersul Facebook vine în contextul deja mai vechi al abuzurilor și agresiunilor la adresa copiilor, reclamate că ar avea loc pe rețelele de socializare.

De exemplu, un raport recent despre modul de utilizare a internetului în rândul adolescenţilor australieni, publicat în luna februarie, arată că peste jumătate folosesc Instagram,  iar 3 din 10 copii spun că au fost contactaţi de o persoană străină prin intermediul rețelei în timp ce 2 din 10 au primit conţinut inadecvat pe site-urile de socializare folosite.

Nu este singura platformă confruntată cu asemenea acuzații de agresiuni pnline. În 2019, o eroare de confidențialitate în aplicația Messenger Kids de la Facebook a permis ca mii de copii să intre în chaturi cu străini. În același an,  platforma YouTube era acuzată atunci că a încălcat legea privind expunerea copiilor la videouri nepotrivite și că ar fi colectat date fără permisiunea părinților.

 

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.