Atenție la ce descărcați: zeci de aplicații periculoase, detectate în magazinul Google Play ( investigație Bitdefender))

de Posted on 2 minute de citit
3 minute de citit

Hackerii devin din ce în ce mai creativi. Așa că și vigilența noastră trebuie să crească. Ultima găselniță: după ce posesorii de telefoane Android instalau unele aplicații din Google Play Store, acestea își schimbau apoi numele și iconița pentru a nu putea fi identificate ușor de către victime.

De asemenea, la instalare, cereau drepturi speciale care le permiteau să afișeze reclame peste alte aplicații deschise.

Noua metodă a fost descoperită de specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender care au identificat peste 30 de astfel de aplicații periculoase de Android.

Aceste aplicații au fost descărcate de peste două milioane de ori din magazinul oficial Google Play Store.

Cei de la Bitdefender spun că au reușit să identifice noua metodă a hackerilor datorită unei noi tehnologii Bitdefender care analizează comportamentul aplicațiilor după ce au fost instalate.

Care este pericolul? 

Practic, aceste aplicații descărcate din magazinul oficial de aplicații de la Google care își schimbă denumirea și iconița cer inițial permisiuni speciale pentru a arăta reclame. Acestea devin din ce în ce mai agresive. Și dacă ești tentat să spui că niște reclame nu sunt chiar așa de periculoase gândește-te că este foarte probabil ca aplicațiile malițioase să încerce să imite interacțiunea cu utilizatorul și să declanșeze singure pe reclame.

Mai mult același sistem de reclame, care este controlat de atacatori, poate fi folosit pentru promovarea unor campanii cu amenințări informatice mult mai periculoase.

Aplicațiile sunt greu de identificat după instalare, dar pot fi șterse ca orice altă aplicație dacă sunt găsite.

Care sunt recomandările specialiștilor în securitate cibernetică

  • Aveți întotdeauna grijă la ce permisiuni oferiți aplicațiilor pe care le instalați, mai ales atunci când cer drepturi care nu nimic de a face cu funcționalitatea aplicației (de exemplu, acces la lista de contacte, deși nu ar avea nevoie)
  • Fiți atenți mai ales la aplicațiile care cer permisiuni speciale, precum cea de Accesibilitate
  • Dacă instalați o aplicație din magazinele oficiale de aplicații, nu înseamnă ca sunteți în siguranță. Folosiți o soluție de securitate care poate detecta comportamentele anormale și care scanează fiecare aplicație la instalare sau în timpul procesului de update.
  • Fiți atenți la aplicațiile cu număr foarte mic de evaluări de la alți utilizatori, mai ales când acestea sunt descărcate de foarte multe ori.

Poate te interesează și:

Cumpărături online în siguranță: cum te ferești de cupoane false și de hackerii care îți fură datele fără să știi

 

Photo by Rob Hampson on Unsplash

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.