Cum iei note bune la BAC? Te ajută o platformă să înveți

de Posted on 4 minute de citit
6 minute de citit

Cu examenele de la BAC și Evaluarea Națională care bat la ușă, o platformă promite recapitulare în câteva ore. Se numește notebune.ro și este o inițiativă a două fete faine din tech: Măriuca Mihăilescu  (foto) și Andra Lupaescu (mai jos un interviu cu ea) care au pus pe picioare și proiectul ”A fost odată”. 

Pe scurt despre platfomă

Notebune.ro propune utilizatorilor o serie de cursuri online realizate în conformitate cu Programa școlară. Elevii vor putea trece prin materie cu ajutorul lecțiilor video, a fișelor recapitulative și a testelor de evaluare ce vor putea fi rezolvate online. Tot conținutul este gratuit.

Pe platforma notebune.ro lansată de Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture elevii vor găsi 10 clipuri educaționale cu teme importante din materia de BAC – Limba si literatura română –  care explică modul de rezolvare a celor trei subiecte de examen în funcție de cerințele și baremele de corectare.
Tot pe notebune.ro, utilizatorii vor mai gasi 15 clipuri cu materia de examen BAC pentru matematică și 12 clipuri cu materia pentru evaluare națională Limba și literatura română. Detalii mai jos in interviu.

De asemenea, copiii și profesorii vor putea urmări materiale conexe pe conturile de social media (TIK TOK si Instagram) și vor fi invitați la sesiuni live pentru a le adresa mentorilor întrebări despre examene. 

Cum și cât s-a lucrat la platformă și cum anume pot elevii să învețe mai bine folosindu-se de instrumentele de pe notebune.ro mi-a povestit Andra într-un interviu.

 

Lucrăm la notebune.ro de mult timp pentru că sunt multe tipuri de resurse pe care am vrut să le putem lansa împreună: video, text, prezentări ilustrate etc. Unele dintre cele mai accesate clipuri vor fi cu siguranță cele în care explicăm modul de rezolvare a subiectului II, unde variantele sunt multiple.

 

Iulia: Cum să folosească elevii platforma notebune.ro?

Andra: Pentru elevi este foarte intuitiv să treacă online prin materie. În primul rând, resursele sunt realizate sub forma unor video-uri care nu dublează materia din manual, iar când vine vorba de video sigur elevii se descurcă mai bine decât noi la accesat platforme online.

Alături de clipuri, ei pot găsi pe site fișe de lucru, demonstrații pornind de la exemple concrete și teste de evaluare ce pot fi rezolvate online. În plus, au și sugestii de răspuns ca să înțeleagă mai bine modul de rezolvare și așteptările la evaluare și să se simtă mai siguri pe propriile cunoștințe.

Pe lângă posibilitatea de a da feedback în secțiunea de comentarii, elevii își pot lua notițe digitale în care pot scrie orice li se pare important și pot reveni la însemnări atunci când au nevoie. Prin materia de BAC Limba și literatura română se poate trece în aproximativ 2 ore și jumătate, iar prin materia de evaluare națională în aproximativ 3 ore. În luna Aprilie vom publica și resursele pentru matematică, iar acolo orele vor fi mai lungi pentru că ne bazăm mult pe exemple :))

Iulia:  Ce conțin cele 10 clipuri? Cum si cât ați lucrat la ele? 

Andra:  În acest moment, am pregătit 10 clipuri cu materia de examen pentru BAC Limba și literatura română, 15 clipuri cu materia de examen BAC pentru matematică și 12 clipuri cu materia pentru evaluare națională Limba și literatura română.

Toate clipurile urmăresc Programa școlară oficială și modul de rezolvare a subiectelor de examen, iar lecțiile sunt organizate în funcție de baremul de corectare. Ne-am îndreptat spre subiectele cel mai des vehiculate în testele de antrenament și modelele oficiale.

Lucrăm la notebune.ro de mult timp pentru că sunt multe tipuri de resurse pe care am vrut să le putem lansa împreună: video, text, prezentări ilustrate etc. Unele dintre cele mai accesate clipuri vor fi cu siguranță cele în care explicăm modul de rezolvare a subiectului II, unde variantele sunt multiple.

De exemplu, elevii pot primi o cerință legată de perspectiva narativă sau de textul liric.Completăm aceste informații și atunci când explicăm modul de abordare al subiectului III, cu textul dramatic și caracterizarea de personaj.

Sursă foto: Facebook, Andra Lupaescu

Iulia: Care este clipul tău preferat și de ce?

Andra: Clipul meu preferat dintre cele de BAC este cel despre realizarea Textului argumentativ:  pentru că acest tip de text îi sperie mult pe elevi, iar Bogdan Rațiu (n.r profesor, parte din echipa notebune.ro)a reușit să explice în cuvinte simple cum poate fi abordat. În plus, îmi place și pentru că modul de gândire pe care noi îl structurăm acum le va fi de folos copiilor toată viața. Tot timpul trebuie să argumentăm câte ceva, nu? Iar în ceea ce privește clipurile de pregătire pentru Evaluarea națională, preferatul meu este cel despre textul liric  pentru că te învață cum să abordezi poezia, dar te încurajează să o interpretezi singur, nu să înveți tot felul de noțiuni și apoi să le aplici ca un roboțel.

Iulia:  Ce urmează?

Andra: În aprilie completăm resursele cu multe materiale folositoare pentru examenul de matematică BAC, apoi vom publica des teste de evaluare noi pentru că elevii trebuie să se poată evalua pe parcursul anului școlar. Iar pe termen mediu ne-am propus să adăugăm și alte discipline de studio pe platformă, cu focus tot pe modul în care sunt structurate cerințele la examene.

 

 

 

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.