A fost odată… De la IT la povești

de Posted on 6 minute de citit
9 minute de citit

Măriuca Mihăilescu este una din fetele faine din presa de IT. O vedeți la Zona IT pe TVR. Noi două ne vedem periodic la lansări de telefoane, televizoare sau conferințe. ”Ca fetele” …de pe Tech.

Mamă de gemene, mereu zâmbitoare, printre specificații și sincroane …povestim. Despre una, despre alta. Într-o zi, mi-a povestit despre proiectul pornit de ea și soțul ei:  afostodata.net – un site cu povești audio pentru copii. Poveștile sunt disponibile și în limbajul mimico-gestual românesc pentru copii cu defieciențe de auz. Povestea mă cucerise.

Măriuca vorbește rapid și cu râs zglobiu. Te contaminează cu o stare de bine. Povestea proiectului ei e plină de imaginație, muncă voluntară și dorința de a face ceva bun.

Ia vedeți ce am aflat:

# Totul a pornit de la … vinil.

# În fiecare miercuri se postează o poveste audio nouă.

# Poveștile sunt disponibile și în limbaj mimico-gestual românesc.

# Poveștile audio pot fi descărcate pe telefon.

Și acum luați-vă o cafea, un ceai. Și hai să aflăm …întreaga poveste. A fost odată…

Cum a început totul?

Măriuca: Cu…a fost odată o seară de iarna în care am organizat o auditie de povesti pe viniluri pentru gemenele mele de 6 ani. Evident, au fost fascinate de intregul ritual, de la scoaterea plăcii din ambalaj, pregatirea pentru audiție, mișcarea acului pe disc … pana la momentul in care a inceput povestea. S-au plictisit repede.

Am inteles ca batranul vinil nu mai poate concura cu mediile pe care le are la indemana aceasta generatie de digital natives si ca povestile trebuie sa fie mult mai actuale.

 Cum ați cules si apoi rescris povestile?

Măriuca: Avem pe site povești din literatura romană, dar și din cea universală cum ar fi povești populare indiene, chineze, tibetane, care sunt extrem de frumoase, au mult tâlc și nu sunt foarte cunoscute la noi.

Rescrierea este o provocare pentru că scopul nostru este să transformăm limbajul arhaic al basmelor și poveștilor într-un limbaj mai firesc, potrivit zilelor noastre.

Copiii nu prea mai rezonează cu termeni și expresii precum colilie, iatac sau matahală

În fiecare miercuri se postează cu rigurozitate o poveste nouă pe site.

 Cine sunt povestitorii?

Măriuca: Povestitorii ne sunt in primul rand prieteni. Este un proiect pro bono, la care toata lumea a participat cu mare drag, fara sa pretinda, fara sa ceara nimic. Si pentru asta vreau sa le multumesc inca o data! Cea care a deschis seria povestilor pe site este Andreea Margineanu, una dintre cele mai bune voci din Romania. A zis da, fara sa clipeasca, Eduard Adam, actor la Teatrul National. De asemenea, avem si voci superbe de copii care pot fi ascultate pe site – Miruna Butnar si Cristina Stefan. De 1 Decembrie Marius Constantinescu a venit impreuna cu fetita lui Maria sa ne citeasca cel mai frumos basm romanesc. Iar Vlad Petreanu a fost vocea care ne-a spus legenda lui Mos Nicolae! De Craciun, urmeaza sa postam si sa filmam 3 povesti alaturi de actorul Andi Vasluianu.

Povești în limbaj mimico-gestual românesc. Care este povestea din spatele poveștii?

Măriuca: Aici meseria de jurnalist si-a spus cuvantul. Am fost la un targ IT&C la Lisabona si am vazut acolo o mulțime de gadgeturi special concepute pentru copiii cu diverse probleme. Si am zis ca e cumva de datoria noastra sa folosim din resursele si know-how-ul pe care il avem și pentru asta. Mai ales, ca, odata cu acest proiect am aflat că limbajul mimico-gestual este caracteristic fiecărei limbi în parte. Eram convinsă că e un limbaj universal valabil. Dar nu. Fapt pentru care sunt tare mandra ca in acest moment Afostodata.net este cam singura resursa de povesti pentru copiii din Romania cu probleme de auz. In 2018 poveștile nu pot fi un lux!

In acest moment există 23.000 de persoane cu deficiențe de auz, dintre care aproape 1.700 sunt copii (sursa ANPD, trimestrul IV 2017). În România sunt 13 școli speciale. În cursul săptămânii, aceștia dorm la internate, departe de familiile lor. Ei nu au adormit pe un cântec de leagăn sau pe vocea mamei spunându-le povești. Să nu uităm că sunt copii care nu dorm acasă, ajung doar în week-end la mama și la tata.

Ne-am gândit și la asta când am înregistrat aceste povești, că poate, vom reuși să le mai alinăm dorul de casă, măcar în minutele de dinainte de culcare, când se vor urca pe-o șa alături de eroii lor preferati! Mai mult, cea care inregistreaza povestile pe site este Claudia Lungu.

Ea este nascuta cu deficiente de auz iar faptul ca poate sa fie chipul acestor povesti este o incantare si o bucurie. Vorbim de o fata de 20 de ani care isi face timp lunar sa inregistreze aceste povesti (nu e usor, e un consum de energie fantastic sa filmezi si sa interpretezi 10 povesti in cateva ore, va asigur) si care nu vrea nici macar bani de taxi cand vine la noi!

 Ce urmează?

Măriuca: Afostodata.net are in acest moment câteva avantaje indiscutabile. Vorbim despre un content premium care poate fi utilizat absolut gratuit. Mai mult, cei care doresc, pot da download la toate poveștile pe telefon și tableta și le pot da copiilor către vizionare sau ascultare la munte, în mașina, sau pe vârf de munte unde nu e semnal”.

 Este o resursa unica pentru copiii hipoacuzici din Romania.

Ne dorim mai multă ilustrație și poate și animație. Vom lua în considerare la un moment dat și parteneriate cu anumite canale și platforme extrem de populare în comunitățile de copii și părinți. Pana atunci suntem pe Facebook pe A fost odata si evident, pe site, la orice ora din zi si din noapte, in orice loc de poveste din Romania sau din lume va aflati.

În ce crezi? În finaluri fericite sau …”va urma? 

Măriuca: afostodata.net e un proiect care a crescut, exact ca in povesti, intr-un an cat altii in 7! Pana acum, tot ceea ce se vede si se aude este investitia de timp si resurse a unei echipe extrem de profesioniste si de generoase. Si pentru asta ma inclin de fiecare data lor! Nu a ales nimeni pe nimeni, lucrurile s-au asezat de la sine, si asta pentru ca proiectul e o joaca de adulti. O echipa de parinti fara astampar care iubeste povestile. Si pentru ca lucrurile bune atrag altele, si mai bune, finalul nostru fericit pentru acest an este faptul ca, in ultima vizita pe care am facut-o imediat dupa Mos Nicolae, la Centrul de zi Domnita Balasa, am reusit sa le oferim copiilor de acolo povesti, dar si o gramada de cadouri si lucruri pe care si le doreau de ceva vreme. Asta cu ajutorul unor oameni care cred in acest proiect si vor sa faca bine.

La final de an, multumim, prieteni ai povestilor pentru aceasta aventura! Am adunat incet, incet o comunitate de mamici si copii langa noi, am fost la scoli speciale si am vizionat povesti, am fost la elevi de clasa a 4 a care s-au pus pe plans ca plecam acasa si ca nu stam toata ziua cu ei la ore sa ascultam povesti…am pus timp si bani de acasa sa creasca proiectul cat mai frumos si sunt tare mandra, ca alaturi de o mana de oameni, am reusit sa facem ceva palpabil pentru copii, fie ca au sau nu deficiente de auz. Afostodata.net este felul in care noi am inteles sa ne implicam pe bune.

Toti purtam in noi o poveste care incepe ca toate povestile cu… a fost odata.

P.S. Și eu am citit o poveste pentru afostodata.net si tare mi-a placut. Și da, sunt povești și pentru copii mari. Povești care îți aduc zâmbetul pe buze.

Puteți asculta aici povestea ”Tabloul fermecat” căreia  am avut eu bucuria să-i dau glas. Și după ce veți asculta o poveste sunt sigură că veți asculta încă una și înca una …

Fără ”Sfârșit” doar ”Va urma”.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.