Ce diamante, ce tocuri, ce gentuţe? …toate devin irelevante când te uiţi lung la laptopul care te aşteaptă cuminte să-l duci la muncă. Şi nu, nu e gentilom, vrea să-l aduci şi înapoi acasă, în spinare. Orice gând creativ şi fashionist se propteşte în rucsacul greoi. Şi dacă alegi o geantă de laptop, treaba e tot complicată. Ai două genţi. Cel puţin. De cele mai multe ori, dacă jobul ne permite, cele mai multe dintre noi vom lua rucsacul şi başcheţii (aici mă înscriu eu – iar pantofiorii ăia superbi galbeni vor mai şedea oleacă în dulap, până vara următoare) sau ne vom chinui pe tocuri, în mişcări de balerină epuizată, cu genţi mai multe decât mâini disponibile. Deci să nu vă fie mare mirarea dacă o să vă zic acum clar şi răspicat: dimensiunile contează. La laptopuri.
ASUSPro B9440 a fost prezentat la lansare de producătorul taiwanez ca fiind cel mai subţire laptop de business. Şi da, este. Cu o diagonală de 14 inchi înghesuită într-o ramă de 13 şi cântărind doar 1,05 kilograme, Asus Pro B9440 a trecut cu brio testul genţilor.
Ecranul se poate rabata la 180 de grade iar atunci când este în poziţie de scris se crează un unghi de 7 grade ( zic specialiştii, eu aprob ochiometric) care împiedică supraîncălzirea bateriei. După atâta matematică chinuitoare pentru o iubitoare de gramatică să vă spun că am iubit tastatura. Se simte super natural şi încep să alerge cuvintele pe ea când ai inspiraţie. Am folosit laptopul şi să editez nişte fotografii şi s-a achitat de acest job foarte bine.
Că este un laptop puternic, m-am lămurit din specificaţii. Dar cum eu sunt o lady iar fetele sunt impresionate de look, fie că recunosc sau nu, trebuie să mărturisesc că notebook-ul m-a cucerit prin design. Am citit eu că treaba e serioasă, laptopul fiind realizat dintr-un aliaj de magneziu şmecher. Ei bine, făcură o treabă bună. Dar cum nu poate fi nimic doar lapte şi miere, relaţia mea cu laptopul acesta a întâmpinat niscai probleme când am constat că are doar două ieşiri type C, stânga pentru încărcare iar pe dreapta poţi conecta hub-urile.
Şi cât de mult m-am bucurat eu când am văzut cât de uşor e laptopul, aşa m-am întristat când am văzut căblăraia la cele trei tipuri de hub-uri. Partea bună este că practic nu există device pe care să nu-l poţi conecta, astfel, la laptop. Partea proastă este că hub-urile mari au la rândul lor alimentatoare. Şi dacă le aduni pe toate iară dai de problema balerinei cu genţi atârnătoare. Dar m-am descurcat mai mult decât onorabil cu hub-ul mic din imagine. Cumulăm + cu – şi dă…vedeţi voi ce şi cum. Matematica nu e punctul meu forte.
Un minus mai pun şi la capitolul camera. Cameră care …nu există. Adică dacă aveţi vreo video-şedinţă corporatistă …well, vă folosiţi telefonul. Am înţeles că un motiv pentru lipsa camerei ar fi aspecte de siguranţă pe care le-ar fi ridicat unii şi alţii. Însuşi părintele Facebook avea un plasture peste camera de pe laptop, dacă ne aducem aminte. Eu ce să zic? treaba e sigură acum. No camera. No problem. Şi totuşi, poate la următorul model vor găsi o variantă să aibă şi cameră şi să răspundă şi exigenţelor uneori paranoice. Big plus la sunetul Harman Kardon si autonomia bateriei de până la 10 ore de funcţionare medie. Dacă vreţi să vedeţi o prezentare video, cu mai multe detalii tehnice şi cu preţ, vedeţi aici materialul realizat împreună cu Laurenţiu Matache, colegul meu.
Per total, tare fain e Asus Pro acesta, partener fain de muncă. Şi v-am spus că e uşor? Tocuri? Bifat. Notebook? Bifat. Mers de balerină chinuită cu genţi atârnate? Poate altădată.
Ce părere ai?