Când tehnologia îți aduce zâmbetul …pe dinți și gingii

de Posted on Locație 6 minute de citit
9 minute de citit

Zâmbesc …cu dinții” cum spune mama. Zâmbesc larg și mi se văd și gingiile. Râd cu poftă și cred că zâmbetul este de multe ori singurul machiaj de care ai nevoie.

Acum 6 ani ajungeam la dentist. Nu mai puteam zâmbi. Un dinte de lângă un incisiv s-a rupt. Inevitabilul se producea: întâlnirea cu un halat alb devenea o nevoie imediată. Programarea la dentist avea să fie începutul a doi ani de întâlniri la cabinet, respectate cu o conștiinciozitate militărească. La două implanturi dentare distanță și mai multe lucrări, igiena orală este pentru mine un ritual la care nu dau skip.

De vreo doi ani am trecut la periuțe electrice. Am testat diverse branduri iar când mi s-a propus să testez periuta Philips Sonicare (mai exact a fost vorba de modelul Protective Clean 6100 ) am fost curioasă de două aspecte: cum simt periuța pe gingii și cât de bine curăță petele de pe dinți. După cum știți sunt pasionată de cafea, o pasiune care nu se înțelege bine cu albeața dințoasă a zâmbetului.

Unboxing ca la gadgeturi

În cutie am găsit așa: periuța și doi brăduleți cu perie (capetele de periere). Încărcătorul. Plus un toc numai bun pentru călătorii în care intră atât aparatul, cât și periuța. Ehh, asta îmi place. Îmi place când producătorii încep să se gândească la detalii. Pentru că nu am cum să îmi depozitez eficient periuța electrică pe care o am – deobicei în călătorii apelez la cea clasică. Tocul de transport îţi permite să depozitezi igienic periuţa de dinţi, în timp ce baza de încărcare compactă menţine bateria încărcată în timpul deplasărilor. Bun, bilă albă la design.

Să trecem însă la inspecție. Pe periuță sunt două butoane, cât să nu te încurce prea multă tehnologie la orele matinale (ale mele chiar foarte matinale, la 5.00 a.m)

Un buton de pornire și oprire și un buton de navigare prin opțiuni. Așadar pornești periuța, seria de luminite îți arată câtă baterie mai ai (eu folosesc periuța de o săptămână și încă nu am încărcat-o deloc) iar din butonul al doilea așezat sub primul alegi intensitatea periajului. Când este oprită periuța, cu același buton (al doilea) alegi programul de periere: clean, white sau gum care.

Prima întâlnire, prima periere

Care e treaba cu Philips Sonicare? Tehnologia cu pulsații sonice generează o puternică acțiune de curățare cum nu poți să reușești cu o periuță clasică. Ca să îți dai seama e vorba de 62.000 de mișcări de periere pe minut. Așa spun producătorii. În traducere – se învârte periuța de ‘numa printr-o combinație de mișcări de înaltă frecvență și amplitudine ale perilor din capul de periere. Miscarile de periere sunt verticale cum recomanda medicii stomatologi.

M-am uitat și la un alt detaliu: având în vedere că am coroane și implanturi dentare m-am documentat să văd dacă e ok să folosesc așa ceva. Producătorii zic că este în regulă pentru utilizare cu plombe, coroane, faţete dentare și chiar aparate dentare. Și din primele utilizări le dau dreptate.

Dacă e prima dată când folosești o periuță electrică senzația este ciudată poate la început dar te obișnuiești rapid. Partea faină este senzația de după: chiar ai senzația și satisfacția de dinți curați.

Cum îți ”vorbește” periuța

De când cu experiența mea cu vizitele dese la dentist am căpătat un obicei prost. Dorind să îmi frec dinții și gingiile ”cu răspundere” apăs prea tare. Cu periuța mea de până acum nu puteam să corectez asta. Cu Philips Sonicare dacă începi să aplici presiune pe gingii, periuţa de dinţi emite un sunet intermitent care spune elegant așa: ”Prietene, mai ușor”.

Mai e o treabă smart pe care o aștept să se întâmple. Periuța îți ”spune” și când e timpul să ”pensionezi” capătul de periere. Tehnologia BrushSync monitorizează cât timp ai folosit capul de periere şi cât de intens a fost periajul. Când este timpul să-l înlocuieşti, te va anunţa printr-un indicator luminos pe mâner – e nota din manualul de utilizare.

Zâmbiți vă rog …cu gingii

Cât eram mică am fost complexată că atunci când râd mi se văd gingiile. Am mers pe tehnica ”zâmbește ca regina” (fără dinți, așa cu o ușoară ridicare a buzelor). Dar să fim serioși – o viață avem și merită să fie una ”zâmbită” cu poftă. Zâmbesc cu toți dinții și gingiile. Asta e.

Sunt norocoasă că dinții mei sunt lați și destul de albi dar consumul de cafea lasă..pete. Să o citez de dentista mea: ”Nicio periuță nu albește. Albirea se face doar chimic”. Ceea ce face o periuță electrică și Philips Sonicare chiar face bine este să îți perieze atât de bine dinții încât făcând acest lucru zi de zi scoate petele iar efectele sunt vizibile: dinți mai curați, adică mai albi. Și revin la ”Biblia dinților” care este dentista mea: detartrajul rămâne în calendar.

Și tot citire de la dentistă (v-am spus că am devenit cu simț de răspundere maximă după experiența de acu ceva ani) gingiile sunt mai importante decât credem. Așa că eu am alternat în perioada în care am folosit periuța două programe: modul White care este pentru îndepărtarea petelor de suprafaţă și Gum Care care adaugă un minut suplimentar de periere la putere redusă, pentru a putea masa uşor gingiile. Gum care este favoritul meu. Nu am avut probleme, nu mi-au sângerat gingiile. Modul Clean este modul standard pentru curăţare superioară. Și hai să vă zic și o parte fun-smart: tehnologia BrushSync indică mânerului inteligent ce cap de periere inteligent utilizezi. Astfel, dacă ataşezi un cap de periere pentru îngrijirea gingiilor, periuţa de dinţi va selecta modul şi intensitatea ideale pentru gingiile tale. Pam. Pam . În funcție de ce program îți alegi în 2-3 minute ești gata. Periuța se oprește singură.

Tips de reținut:

  • Cum am rezolvat treaba cu frecatul dinților ”cu răspundere ” exagerată: după ce îți semnalează periuța că apeși prea tare găsește o prindere a periuței care să nu permită aplicarea unei presiuni exagerate

  • Nu e nevoie de multă pastă. Cât un bob de mazăre.

  • Cam 2 secunde stai pe fiecare dinte. E suficient. Aceeași treabă și pe suprafețele interioare ale dinților și da…periuța ajunge și în spatele molarilor.

Bonus pentru gingii: Gadgetul care înlocuiește ața dentară

Și cum sunt maniacă aproape cu gingiile am testat și  aparatul de curăţare interdentară AirFloss Ultra. Este pentru prima dată când am folosit un astfel de aparat. Am ață dentară mereu la mine. Este nelipsită în călătorii. Tocmai pentru că am coroane și dinții lați este ”un must have”. Ce nu îmi place însă la ea este că uneori îmi sângerează gingiile. Am înlocuit timp de câteva zile ața cu aparatul acesta de la Philips. O experiență haioasă a fost la început până m-am prins cum funcționează jetul. M-am distrat ca un copil. Este foarte ușoară utilizarea. Selectezi frecvenţa jeturilor şi ţii apăsat butonul de activare pentru jeturi continue automate sau îl apeşi şi-l eliberezi pentru modul cu jeturi. Așa spune la carte și așa am făcut. Cam 60 de secunde. Poți să umpli rezervorul cu apă sau apă de gură. Deși e un adaos la ritualul de dimineață, dușul acesta bucal previne cariile ce se pot forma între dinți. Hai că am cu ce să mă laud la dentistă, la următoarea programare. 

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.