”Unde se deschide catalogul” …așa începea de multe ori ora de română la liceu când eram ascultați. Urma o liniște în care parcă începeau să se audă bătăile de inimă care țineau loc de tobe. Și apoi ….anunțul savurat parcă teatral de profesor dar cu un zâmbet blând și drag. ”La tablă, x-ulescu”. De multe ori acel x-ulescu eram eu. Deh, cu litera ”N” eram cam pe la mijlocul catalogului care se încăpățâna să se tot deschidă acolo.
FastForward și ajungem în 2018 la târgul de tehnologie IMWorld unde m-am așezat din nou în bancă dar am văzut și cum este să fi profesor cu resurse digitale la îndemână.
Catalog smart și nu numai….
Catalogul este de ceva vreme smart. Printr -un algoritm inteligent, elevul află orientativ dacă va fi sau nu ascultat iar profesorul are statistica notelor generată la un singur click. Această opțiune este doar o componentă a soluției Smart Education de la Telekom și Adservio. Platforma online înglobează cam tot ce se face acum pe hârtie.
Știam câte ceva despre asemenea soluții, dar la IMWORLD am avut posibilitatea să și butonez. Spre marea mea satisfacție, am pus note, am motivat absențe și am răsfoit rapoarte. Evident, de probă. Am aflat ce poate să facă platforma de la Emiliana Dovan, manager Smart Education, Telekom România. Vedeți aici materialul pe care l-am făcut împreună cu Laurentiu Matache pentru emisiunea noastra 24IT (de la minutul 1.30 )
”Este foarte simplu să pui o notă sau o absență tot procesul durează mai puțin de o secunda. Există și posibilitatea de a adăuga observații, direct în platformă așa cum profesorii o fac acum în agenda proprie. Media este calculată de asemenea în timp real, se pot încărca teme pe care le primesc atât elevii cât și părinții”
Emiliana Dovan
În timp ce Emiliana îmi povestea de platformă mi-am adus aminte de bunicul meu care a fost profesor și director de școală. Avea zeci de caiete cu planuri de lecții, fișe ale elevilor, observații din clasă și din vizitele la domiciliu. Din anii când preda bunicul meu și până în anii când am terminat eu liceul – prin anii 2000 nu se schimbaseră multe la capitolul ”tech”: era aceeași tablă neagră, creta, cărți moștenite și …creativitatea dascălului. În ultimii ani, tehnologia a ”contaminat” și modul în care își pregătesc profii orele, cum se desfășoarele clasele și examinările. Și acest lucru nu poate decât să mă bucure.
WhatsApp + Facebook, varianta de școală
În multe clase, la inițiativa profesorilor sau a părinților – dialogul dintre ei și elevi se desfășoară pe rețelele de socializare, super simple de folosit și atât de cunoscute de toți. Dar parcă ai vrea să nu îți mai bârâie mereu telefonul cănd scriu toți părinții pe WhatsApp…
Platforma Adservio include pe lângă acel catalog smart, un for de discuții și un ”la perete” virtual unde se fac anunțuri. Platforma permite comunicarea și consultarea părinților prin mesaje directe sau sondaje înlocuind alte soluțiile de comunicare și socializare precum Facebook sau whatsapp. Parcă mai vrei să deschzi FB-ul și să nu vezi că ai 20 de notficări …..din grupul ”Excursie cu clasa”.
Cum ne salvează tehnologia de la întocmit rapoarte
Una din cele mai faine chestii ale evoluției tehnologice este generarea automată de date statistice.
”Profesorul are o statistică a evoluției în clasă în funcție de note și absențe. Din conturile de secretariat sau director se pot genera rapoarte privind nivelul claselor sau a școlii”
Emiliana Dovan
Soluția digitală este deja folosită în peste 120 de grădinițe și școli din 22 de județe. Eu sper să fie utilizate asemenea platforme în cât mai multe școli căci mare dreptatea avea Tagore când spunea:
” Nu limita educația unui copil la ceea ce ai învățat tu pentru că el s-a născut în alt timp”.
Tare adevărat!
Ce părere ai?