O poveste fără filtru despre Instagram și o carte de citit

de Posted on 3 minute de citit
4 minute de citit

În România sunt 4 milioane de utilizatori Instagram, potrivit Datereportal.com.

Peste jumătate dintre utilizatorii de internet din țara noastră cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani folosesc Instagram iar la nivel global, numărul utilizatorilor a trecut de 1 miliard.

Aceste date sunt relevante pentru cât de adânc sunt impregnate obiceiurile de folosire a rețelelor de social media în viețile noastre cotidiene.

De la această constatare a pornit Sarah Frier, jurnalist Bloomberg și autoarea cărții ”#noflter. Povestea Instagramului” care mi-a spus într-un interviu pe care mi l-a acordat și pe care-l puteți urmări mai jos că evenimnetele care au convins-o să documenteze într-o carte istoria Instagramului au fost legate de …alegerile din SUA.

La alegerile prezidențiale din 2016 din SUA am avut această trezire la realitatea în calitatea noastră de jurnaliști că aceste aplicații nu sunt doar afaceri importante ci sunt parte din infrastructura pentru societatea noastră, sunt modul în care operăm iar deciziile luate intern de ele- pentru că au miliarde de utilizatori – ne afectează comportamentul într-un fel dramatic, spune Sarah în interviu.

Ea mi-a mărturisit că nu a vrut doar să spun doar povestea ”afacerii Instagram” ci cum deciziile din interiorul acestui business afectează comportamentul nostru. Și reușește să facă acest lucru într-o carte scrisă într-un stil cinematic. Și am avut și eu o contribuție mică la volumul adus tradus ăn limba română și adus publicului de la noi de către Editura Corint: am scris prefața.

 

O carte realizată după peste 100 de interviuri 

Informațiile adunate din cele peste 100 de interviuri pe care le-a făcut cu angajați din Instagram, cu  cei din Facebook și Twitter le-a așezat într-o povestire care urmărește istoria Instagram de la prima fotografie postată pe rețea – care la început nici măcar nu se numea așa și până la preluarea afacerii de gigantul Facebook.

Meritul lui Sarah este că personalizează posvestea iar istoria Instagram aduce în prim plan poveștile de viață personale și profesionale ale fondatorilor dar și cum s-a născut fiecare mecanism din aplicație.

Vă dau un exemplu: filtrele au fost o idee materializată după o constatare a celei carea avea să devină soția lui Kevin Systrom (unul dintre fondatorii Instagram) care îi explica viitorului soț de ce nu îi folosește aplicația.   

Instagram, cu bune și rele

Instagram ne-a pus filtre vieții și ne-a transformat în creatori de conținut – uneori cu valențe artistice. Iar acest lucru este o parte bună. Accesul la unele creative a devenit facil și inituitiv.

Partea mai puțin bună este că acceptând provocarea aplicației să ne vedem viața prin obiectivul camerei de pe telefonul mobil căutăm validare și recunoaștere digitală personală care poate duce uneori la frustări și angoase.

În plus, shaming-ul, bullyingul, pornografia – sunt și ele pe instagram deși nu le vedem. Am discutat și despre acest subiect cu Sarah.

Cartea este una ”must read” pentru toți care utilizează această rețeau sau sunt preocupați de cum funcționază platformelel de socializare. Cei care utilizează instagram pentru business și branding vor înțelege mai bine mecanismele aplicației. Pentru toți volumul poate fi dincolo d e o lectură plăcută și instructivă și un apel de trezire la modul în care folosim rețelele.

La final am întrebat-o pe Sarah cum putem utiliza Instagram într-un fel sănătos și eficient pentru noi. Vedeți răspunsul în video.

Și da, mi-a conformat sunt discuții pentru ecranizarea cărții. În ultimele minute ale intreviului  vă lansăm o provocare: pe cine ați vedea jucând rolurile principale: Kevin Systrom și Mark Zuckerberg?

 

 

 

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 Comments
  • Monica
    noiembrie 29, 2020

    Excellent!

    Eu zic Systrom – Benedict Cumberbatch, sau poate Liam Hemsworth… Zuckerberg – Jesse Rosenberg….sau Ryan Philippe .Tu ce idei ai?

    • Nagy Julia
      decembrie 2, 2020

      Mi-a ramas in minte Jesse Adam Eisenberg cand l-a jucat pe Zuckerberg in The Social Network. Si, da Benedict has my vote too!