Telefoanele au devenit de ceva vreme aparatele foto de buzunar. Exigențele fotografilor amatori din spatele ecranelor telefoanelor smart au crescut însă odată cu expansiunea rețelelor de socializare.
Focusul pe cameră este un trend de ceva vreme pe piața telefoanelor. Ce este fain însă acum: poți să găsești și pe telefoanele mid-range sisteme de camere care își fac treaba surprinzător de bine.
În acest tablou se încadrează modelul HUAWEI Nova 9 recent lansat care iese în evidență cu un look elegant, un display high-end, o baterie destul de mare, o camera selfie capabilă de captură 4K și un preț de 2500 de lei care este un ”fair deal” pentru capacitățile modelului.
În acest articol vei afla:
- Care au fost detaliile tech și …stylish care mi-au atras atenția
- Cum a fost experiența de ”shooting day” cu telefonul
- Cât ține baterie și ce mi-aș mai dori de la un smartphone accesibil
Prima impresie: un aspect cool
Are un look stylish, se simte bine în mână. Suficient de subțire și ușor cât să folosești smartphone-ul cu o mână. Aceasta a fost prima impresie când am scos din cutie telefonul HUAWEI Nova 9.
Starry Blue este numele de scenă al nuanței carcasei de telefon care a ajuns la mine în teste. Este un albastru-lila în ape care atrage privirile. În România, mai este disponibilă și varianta pe negru.
Carcasa de pe spate este din sticlă și nu plastic (un like pentru asta), este aderentă și nu alunecă – detaliu important pentru oameni ca mine care scapă des lucruri din mână. Spatele telefonului nu lasă amprente. În cutie am găsit și o husă de silicon transparentă – un accesoriu bonus ”la pachet” de apreciat.
Telefonul cântărește 175 de grame. Rama telefonului este din plastic. Din punct de vedere al aspectului şi al ergonomiei e un smartphone reuşit, chiar frumos.
Un display surprinzător
Ecranul este unul generos cu margini foarte subțiri. Avem în mijloc sus decupajul de tip lacrimă pentru camera de selfie. Display-ul OLED ușor curbat cu 120Hz rată de refresh este printre suprizelele plăcute de pe acest model.
Ecranul este luminos, navigarea pe el este fluidă. În setările telefonului poți opta pentru o frecvență adaptivă (Smart resolution), pentru rezoluție înaltă ori mai slabă (pentru economia bateriei).
Încă de la prima privire la ecran este clar că display-ul a fost gândit pentru sesiunile de jocuri sau editări foto și video.
Sub display există senzorul de amprentă care s-a dovedit a fi rapid în utilizare. Din cutie, telefonul are o folie pe ecran protectivă ceea ce te mai scapă de o investiție în plus după achiziție.
Cu ochii mai mereu în ecrane, am niște obiceiuri legate de nivelul de luminozite. Este util de știut că în Settings la Display & Brightness sunt trei moduri din care poți să alegi: Dark Mode, Eye Comfort și eBook Mode.
Cum citesc destul de des pe telefon îmi place să activez ultimul mod. Am setat de asemenea ca seara după 19 să treacă pe Eye Comfort. Dacă vreți să controlați și mai mult felul în care arată display-ul sunt și setări pentru culoare și temperatură.
Focus pe cameră: shooting și editare
Focusul pe capacitățile sistemului de camere este vizibil încă din design-ul telefonului. Modul de dispunere și evidențierea camerelor te duce cu gândul la elementele unui aparat foto.
Așezarea senzorului principal într-un inel mare arginitiu și sub el modulul care găzduiește camera ultrawide, camera de profunzime și cea de macro este similar ca aspect cu P50 Pro.
O enumerare un pic tehnică și apoi …la treabă creativă. Sistemul de patru camere numără un senzor principal cu lentilă wide de 50MP cu F/1,9, un senzor de 8MP cu lentilă ultrawide și F/2,2, un senzor de profunzime a câmpului, dar și un senzor de 2MP cu lentilă macro. În partea din față, camera are 32MP cu F/2,0, capabilă să filmeze în 4K.
Am testat telefonul în două zile de shooting și rezultatele au fost bune, în mai multe tipuri de condiții de lumină. Asta și datorită algoritmilor de inteligență artificială care îmbunătățesc automat fotografiile.
Culorile sunt plăcute iar rezultatele faine mai ales la capitolul portete și autoportrete.
De altfel, camera selfie performantă este atractivă pentru zona de vlogging de începători și nu numai. În aplicația camerei există un mod dedicat pentru acest tip de filmări care permite utilizatorului să folosească în paralel camera de selfie și cea de pe spate, în scenarii multiple.
Tot la capitolul video, o altă opțiune disponibilă în aplicația camerei este cea de Story care te ghidează pas cu pas să realizezi filmări pe bucăți care apoi sunt editate automat într-un video numai bun de postat pe rețele de socializare.
Revenind la foto, la detalii, mi-au ieșit și câteva fotografii macro simpatice. La câteva m-am jucat cu opțiunile de editare foto.
Preferata mea Splash prin care alegi o culoare care vrei să rămână în fotografie. Rezultatele pot fi destul de artistice.
Ce trebuie să știi despre procesor și sistemul de operare
Sub carcasă avem suficientă putere asigurată de un procesor Qualcomm 778G 4G pentru o utilizare zilnică decentă: de la mailuri, aplicații, jocuri și evident …sesiuni foto. Aici este relevant să amintesc de memoria de 8GB RAM și stocarea internă de 128GB de pe telefonul testat. Există și model de 256GB.
Nu avem 5G. Sistemul de operare este Android Emui 12, fără Google Services. În AppGallery numărul de aplicații este însă în creștere, lucru pe care l-am observat de ceva vreme fiind un utilizator al unui telefon P40 Pro de mai bine de un an. Pentru ceea ce nu găsești magazinul de aplicații Petal Search îți poate găsi variante alternative sigure, pe lângă sugestiile unor programe similare.
Funcția preferată: HUAWEI Share
În panoul de control al telefonului, funcția care îmi place și o folosesc des este HUAWEI Share. Și cu modelul HUAWEI Nova 9 conectarea la laptopul de la același producător a fost instantă.
Practic pe ecranul laptopului ai acces la display-ul telefonului. Poți transfera fotografiile și video-urile de exemplu cu drag&drop, lucru util când vrei să editezi pe un ecran mai mare.
Pentru mine funcția este utilă și când vreau să editez înregistrări audio care necesită ajustări mai fine și pe care le realizez mai rapid și mai eficient pe un laptop.
Încărcare rapidă pentru …”uituci” și o dorință
Telefonul are Bateria de 4.300 mAh ține mai mult de o zi întreagă pentru o utilizare normală. Dacă ești un heavy-user (cu vizionări intense de filme și/ori sesiuni de jocuri multe) sau doar uituc(ă) așa cum sunt eu încărcarea rapidă la 66W este salvatoare. Smartphone-ul se încarcă 100% în 38 de minute.
Pe mine, o încărcare de 10 minute m-a ținut aproape o jumătate de zi. Și dacă acest criteriu personal legat de autonomie și soluții rapide la priză, ce mi-aș mai dori este difuzor stereo. Pe de altă parte, recunosc că de cele mai multe ori folosesc telefonul conectat la căști atunci când ascult muzică sau mă uit la video-uri.
Concluzie:
HUAWEI Nova 9 este un smartphone mid-range care reușește să impresioneze prin design și performanțele în materie de fotografii și clipuri video. Un telefon cool, cu un preț cool pentru ce oferă.
Ce părere ai?