Artă &tech: Picturi recolorate și o simfonie terminată cu ajutorul inteligenței artificiale

de Posted on 2 minute de citit
2 minute de citit

Google Arts & Culture prezintă o expoziția „Klimt vs. Klimt – The Man of Contradictions” dedicată pictorului austriac Gustav Klimt, autorul binecunoscutei opere „Sărutul”.

În centrul retrospectivei Klimt se află un experiement bazat pe machine learning, în care au fost recreate digital și recolorate 3 dintre picturile pierdute ale lui Klimt, care au ars în 1945, alături de o galerie digitală 3D și realitate augmentată, în care descoperim evoluția artistică a pictorului și lucrările care au marcat acest traseu.

Expoziția cuprinde 120 de materiale despre arta și personalitatea lui Klimt, din peste 30 de instituții culturale din întreaga lume, precum și un tur virtual al studioului lui Klimt din Viena.

 

Tot cu ajutorul inteligenței artificiale, la 199 de ani de la primele schițe ale lui Ludwig van Beethoven a fost finalizată Simfoniei a X-a. Premiera a avut loc recent în Bonn.
Cu puțin timp înainte de moartea sa, Beethoven a început să lucreze la Simfonia a X-a.Din cauza stării de sănătate deteriorate, a lăsat în urmă doar câteva note muzicale și serie de idei pe care le notase. Lucrare avea să rămână neterminată.De atunci, cei care iubesc muzica clasică și muzicologii s-au întrebat ce ar fi putut fi.
Inteligența Artificială (AI) nua fost „hrănită” doar cu informațiile din compozițiile lui Beethoven și cu notele sale la Simfonia a X-a, ci și cu lucrări ale unor compozitori și muzicieni care l-au inspirat și influențat în timpul vieții sale. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără expertiza istoricilor și a muzicienilor umani, au subliniat inițiatorii.
O echipă întreagă de istorici ai muzicii, muzicologi, compozitori și informaticieni au lucrat împreună la simfonia a X-a. Cum sună? Părerile pot fi împărțite dar efortul tech și artistic trebuie apreciat.

 

Photo by Alexander Sinn on Unsplash

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.