Când copiii de la sate se pun pe codat: O seră smart are deja clienți

de Posted on 4 minute de citit
6 minute de citit

Trei copii din comuna Cerna, județul Tulcea au creat un dispozitiv inteligent de irigare în sere. Au făcut munca asta în biblioteca localității și în curți (atunci când au fost restricții). Deja au primele solicitări din sat. Lucian, Marius și Luiza sunt creatorii aparatului smart. Cu acest proiect au câștigat premiul întâi la CODE Kids Fest 2021.

”Și câștigătorului locului I este …Cerna’s Coders” este anunțul care declanșat valul de bucurie în biblioteca Cerna unde cei trei alături de bibliotecară și de cei care i-au sprijinit pe parcursului proiectului așteptau emoționați în fața unui laptop.

Îmbrățisări și chiote de bucurie. Au și de ce, echipa și-a adjudecat în competiția națională și premiul de popularitate.

 

Viitorul se scrie linie cu linie din bibliotecile comunale

Luiza Noici (12 ani), Marius Tanur (12) și Lucian Bandula (13), coordonați de Vanda Dumitrache, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Comunale „Dumitru Cerna” au conceput Smart Irrigation V2, un proiect care vine în sprijinul agricultorilor care cultivă plante în sere. Proiectul este compus dintr-un sistem de udare automată, bazat pe un senzor de umiditate care este introdus în sol și o pompă de apă care se declanșează în momentul în care senzorul trimite semnalul că solul are nevoie de apă.

Jurizarea a fost una precum pitch-urile pentru start-up-uri. Membrii juriului au apreciat proiectul lor ca fiind unul de impact și cu aplicabilitate imediată.  Dovadă stă și faptul că deja micii programatori au primit și prima lor cerere pentru produsul dezvoltat de la un localnic care își dorește sistemul Smart Irrigation în solariul propriu.

 

 

Un stup inteligent și sistem de transport fără șofer

Podiumul virtual a fost completat de adolescenți din Vâlcea și Brașov. Pe locul al doilea s-a clasat proiectul Bee-FRIENDLY, un stup inteligent, creat de echipa Wizards CODE Club Pietrari, Județul Vâlcea, formată din nouă copii și coordonată de Crina Popescu, bibliotecar Biblioteca Comunală Pietrari.

Proiectul pune în centru importanța albinelor în ecosistemul natural.  Stupul este dotat printre altele cu un senzor PIR care detectează când un animal dăunător (șoarece, pasăre)  încearcă să intre în stup și unul de picături care atenționează asupra începerii ploii în zona de cules (informație utilă pentru mutarea acestuia)

Câștigătorii locului al treilea sunt copiii de gimnaziu din Echipa RoboGeții, de la Academia de Informatică Brașov, cu proiectul Overloop.

Aceștia au impresionat cu prezentarea lor în limba engleză a unui sistem de transport modern, inteligent, care nu are nevoie de motor, baterii sau șofer și care folosește energie curată, neconvențională, stocată sub formă de aer comprimat pentru propulsie.

Problemele pe care membrii vor să o rezolve sunt poluarea și emisiile de carbon care distrug natura.

 

Un premiu special constând în sesiuni de mentorat au primit din partea Girl Up România și 10 fete participante la Târg, pentru a-și continua cariera în domeniul științei și tehnologiei.

Alte proiecte înscrise în competiție care au fost recompensate cu premii de la Cavaleria Hub și George Buhnici au fost:

  • o șapcă AntiCovid creată de echipa CODE Kids din Sarichioi, Tulcea
  • un semafor vesel pentru evitarea accidentării elevilor din comuna Talzău, județul Neamț
  • un Joystick pentru oameni cu dizabilități propus de coderii din Copalnic Mănăștur
  • un sistem de monitorizare a energiei electrice.

La finalul târgului, în cea de-a doua zi a CODE Kids 2021,  l-am provocat pe George Buhnici care este Ambasador  CODE Kids să le transmită un mesaj adolescenților participanți în 3 cuvinte:  ”Visează, creează, cu perseverență” a fost îndemnul lui transmis micilor coderi.

O competiție cu un vibe pozitiv molipsitor

Asta vă spun din experiență proprie. Am avut plăcearea să fiu co-host al Târgului Național de Știință și Tehnologie pentru Copii – CODE Kids FEST, ediția a II-a  alături de Ovidiu Ana, Directorul de Programe de la Fundația Progress.

Despre fundație vă zic așa pe scurt: a avut ideea să folosească bibliotecile publice ca hub-uri de învățare pentru a ajunge mai ales la persoanele marginalizate. Și așa s-a ajuns ca adulții de mâine să scrie linie cu linie viitorul din biblioteci comunale. La ediția de anul acesta s-au înscris 580 de participanți. Aici vă las să vedeți Echipele și proiectele CODE Kids FEST 2021

Iar rezultatele se văd și se aud clar și bine: una dintre invitatele de la dezbaterile din cadrul evenimentului a fost Oana Trifan, Alumnă CODE Kids Zalău care a sintetizat importanța și impactul unor asemenea proiecte. ”Poți să găsești oameni cu care să rezonezi în altă parte cu ajutorul tehnologiei” spunea ea îndemnând copii din zonele rurale să aibă curajul să își depășească limitele.

Nu te definește un loc. Te definește ceea ce faci tu, a spus  Oana. 

A fost un moment de liniște. Și chiar dacă evenimentul a fost hibrid am simțit emoția publicului. Mi s-a făcut pielea de găină. Viitorul cu așa tineri va fi fain. Tare fain.

 

 

 

 

Distribuie

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.