Pandemia ne-a schimbat viețile în ultimele luni cum numai în SF-uri ne imaginam demonstrându-ne astfel cât de fragilă era viața noastră obișnuită. Aceste momente de transformări sociale disruptive ne-au obligat să ne confruntăm temerile, preconcepțiile și valorile.
Viața mult blamată din fața ecranelor a devenit o rutină. Teama de a te pune în fața camerei a fost surmontată de nevoie iar comunicarea video s-a transformat într-un standard. De la ședințele corporate prin video-call, la marketing video pentru micile și marile afaceri, de la cursurile online, la orele de fitness transmise pe FB, de la întâlnirile cu medicii și terapeuții online, la cumpărături în mediul virtual – toate împreună brodează un univers încă haotic al imaginilor în care dacă I(ai)video nu e suficient. Pasul necesar este să fii memorabil(ă).
Despre identitate vizuală
Identitatea vizuală este un concept pe care-l asociem la prima vedere cu brandurile, cu companii. În vremuri în care vizualul a devenit însă un mod de viață, conceptul se aplică fiecăruia dintre noi. Când spui brand, spui cunoscut și recognoscibil. În marea de construcții video – devenite accesibile oricui prin intermediul tehnologiei – elementele distinctive sunt cruciale.
Fondatorul gigantului Amazon, Jeff Bezos a afirmat la un moment dat iar remarca a devenit reper – că brandingul este „ceea ce spun oamenii despre tine atunci când nu ești în cameră”.
Construcția identității vizuale personale începe cu întrebarea: Cum vreau să fiu văzut? Iar drumul interogativ continuă cu: Ce trăsături mă fac unic? Și da, suntem unici fiecare dintre noi. Ce trăsături vreau să fie vizibile? Sau ce trăsături vreau să îmi asum? Ce pasiune mă definește? Răspunsurile nu vor fi instant. Este o călătorie, un proces.
Memorabili sunt cei care ies în evidență
Uneori încercăm, în mod voit, să diminuăm elementele care ne scot din tipare din teama de a nu ieși din rând. Extraordinarul este de multe ori exact precum construcția acestui cuvânt: extra-ordinar = ieșit din ordinar, născut din comun și devenit extra.
A găti este ceva comun, o preocupare cotidiană care atunci când e însuflețită de pasiune poate deveni extra-ordinar, un succes dacă este acompaniat de elemente recognoscibile și de cosecvență. Povestea Jamila a început într-o bucătărie de cartier din Giulești. Acum succesul se măsoară în 1,2 milioane de subscriberi pe Youtube.
La început nu vedeai decât mâinile ei, elemente devenite de neuitat: mâini de bunicuță fără să fie bunicuță, citeam pe undeva o descriere care mi s-a părut perfectă. Fără să o vezi știi că e ea. Sunt mâinile care frământă, amestecă și care promit rețete care să iasă oricui. Iar rețetele ies. Geanina pe numele ei a construit un brand de la zero. A învățat împreună cu soțul ei să creeze video-uri, fără a avea o pregătire în acest sens.
Cât de mult contează culorile și logou-ul
Culorile și logoul sunt elemente ale identității vizuale care plasează în memoria urmăritorului un semn de carte. Chiar dacă nu conștientizăm culorile spun multe. Fiecare culoare este asociată tradițional cu trăsături sau stări și stârnește răspunsuri emoționale. Roșu de exemplu este o culoare asociată deseori cu pasiune și energie iar albastrul sugerează calmitate și stabilitate.
Într-o piață aglomerată, o culoare sau o combinație de culori înseamnă pasul în față Culoarea nu trebuie tratată în niciun caz ca un element secundar, ea poate defini memorabilitatea identității vizuale. Gândiți-vă la logoul colorat Google sau simbolul alb minimalist Apple.
Marques Brownlee la 14 ani înregistra primul vlog – un review după ce își cumpărase un laptop. La 25 de ani are 11,7 milioane de subscriberi pe youtube și este considerat unul dintre cei mai buni review-eri, vloger pe tech de pe glob.
Culorile din logoul lui: roșu (energie cum spuneam mai sus) și negru (sofisticat, putere) pe un fond alb (claritate, simplitate). Logoul a fost îmbunătățit de-alungul anilor, culorile însă au rămas aceleași.
Spuneam la începutul articolului că identitatea vizuală nu trebuie să o atribuim doar zonei de business ci fiecăruia dintre noi. Prezența noastră vizuală poate deveni un brand. Hainele, bijuteriile, modul în care ne machiem sau nu – toate acestea pot deveni un trade mark care va aduce aminte utilizatorului/urmăritorului de noi …”atunci când nu suntem în cameră”. Gândiți-vă la tricourile cu mesaje purtate de Andi Moisescu în emisiune Apropo Tv devenite elemente centrale.
Cu gândul mereu la public: cui ne adresăm
Și când ne construim identitatea vizuală trebuie să ne gândim la public, la urmăritorii noștri, celor cărora ne adresăm. Cum este acel public și în ce măsură trăstura noastră unică, elementele noastre care ne scot din rând îi răspund întrebărilor, așteptărilor și nevoilor sale.
Te provoc să ieși din rând, să fii memorabil(ă). Cum ajungi acolo? E o călătorie care până la urmă te va învăța mai multe despre tine, dându-ți încredere. În cuvintele lui Nelson Mandela: ”Totul pare imposibil până se îndeplinește” – ”Everything seems impossible until it’s done”.
Te aștept să începi această călătorie la cursul iVideo – Cum să faci Video Content care să placă. Ne vedem pe 19 și 26 octombrie. Online.
Photo by William Bayreuther on Unsplash
Ce părere ai?