Work in progress: O hartă a școlilor conectate la internet. Vezi varianta BETA

de Posted on 2 minute de citit
2 minute de citit

Jumătate din populația lumii nu are acces la internet iar 360 milioane de tineri NU sunt online. De la aceste realități statistice a pornit o inițiativă care se dorește a fi globală: cartografierea tuturor școlilor conectate la internet.  Proiectul de mapare se numește Project Connect. Va cuprinde 35 de țări și va fi gata în 2023. 

”Criza sanitară a exacerbat situațiile surpinse în statistici iar în lumea celor fără conectivitate la net COVID 19 înseamnă că educația și munca s-au oprit (…) Conexiunea la internet poate însemna pe viitor includerea sau excluderea (n.r. din rândul lumii)”  spune Charlotte Petri Gornitzka, Director Executiv Adjunct Parteneriate – UNICEF care povestește în acest podcast alături de Heather Johnson, Head Sustainability and Corporate Responsibility Ericsson despre acest proiect lansat recent.

Ce apare pe hartă

Deja varianta beta a hărții poate fi consultată aici prin plimbarea mouse-ului pe țările din grafică.

De exemplu, Brazilia are peste 53 de mii de școli, dintre acestea peste 12 mii nu sunt conectate deloc la internet iar circa 10 mii de școli au net cu o viteză de 3Mbsp.

Sunt puține date momentan încărcate. La unele țări apare doar numărul de școli. În timp însă, odată cu popularea hărții cu informații ar urma să fie redate în timp real date care să evalueze calitatea conectivității la internet a fiecărei școli.

Cum se face cartografierea

Maparea se face prin colectarea si verificarea datelor existente din diverse surse, inclusiv prin implicarea locală a partenerilor dar și a celor interesați care se pot înscrie în proiect aici. În gestionarea și crearea hărții se folosesc și tehnologii de tipul machine learning. Datele sunt colectate și gestionate cu respectarea politicilor GDPR, asigură inițiatorii proiectului.

Câte școli sunt conectate la net în România

Pe harta Project Connect nu apar încă date despre România. Ce știm însă din anunțurile recente ale autorităților este că: în țara noastră aproape un sfert dintre clădirile în care învață elevii nu sunt conectate la internet.

Este vorba despre 5.000 de clădiri dintr-un total de 22.000. Încă 2800 de clădiri școlare vor fi conectate la internet prin fibră optică, au precizat guvernanții. Operatoriii de telefonie mobilă ar urma să se implice.

Comparativ cu multe alte state România stă bine statistic, dar dincolo de insenzivitatea numerelor sunt copii și – indiferent de colțul de lume în care trăiesc – pentru ei, zilele acestea, a nu avea acces la internet, poate înseamna și afectarea dreptului la educație.

Photo by Trung Pham Quoc on Unsplash

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.