Upgrade la ”biroul de oriunde”: productivitate și ecran de PC …pe laptop ( Review HUAWEI MateBook D16)

de Posted on 5 minute de citit
7 minute de citit

 Munca de oriunde a devenit o obișnuință, iar de multe ori compromisul când vine vorba de ”biroul portabil” adică laptopul este, de obicei, la mărimea ecranului și la putere.

Și aici vine surpriza plăcută: HUAWEI MateBook D16  este un laptop cu ecran generos …ca de PC. 

Modelul este un laptop ideal pentru studenți și pentru cei care au nevoie de un device performant pentru munca remote și pentru multitasking. Și da, ecranul mare te invită și la o pauză de film. 

Design minimalist, look premium 

HUAWEI își prezenta primele laptopuri din portofoliu acum vreo șase ani. Modelele recent lansate demonstrează că producătorul vrea să devină un jucător important pe această piață.

HUAWEI MateBook D16 este din categoria mid-range de laptopuri dar multe aspecte ale acestui device ridică ștacheta un pic mai sus. Iar asta se vede de la prima privire și aici mă refer la designul metalic care îi dă un aer premium. 

Are 1 un kilogram și 700 de grame, deloc rău pentru un model de 16 inci. De altfel, producătorul a reușit să păstreze laptopul la greutatea modelelor de 15,6 inci.

Laptopul este ușor de transportat în rucsac sau îl poți lua rapid sub braț cu agenda când intri într-un meeting sau la curs. Mi-a plăcut suprafața mată care ferește laptopul de amprente și, în plus, nu alunecă din mâinile celor mai neatenți (cum sunt eu, de exemplu). 

Per total, un design curat, minimalist incluzând doar logo-ul pe capacul laptopului.

Un laptop surprinzător de subțire pentru mărimea sa (18,4 mm) și cu numeroase porturi. Și asta îmi place pentru că nu trebuie să umblu cu dongle-ul după mine (cum fac cu laptopul meu personal de 13 inci). Pe o parte avem două porturi USB-C, unul de încărcare (care poate fi folosit și pentru transfer fișiere) și unul pentru conectarea dispozitivelor externe cum ar fi de exemplu un al doilea ecran. Mai avem un port HDMI și unul jack pentru căști. Pe partea cealaltă, încă două porturi USB-A.  

 

Noutăți: tastatura numerică și locul camerei a fost schimbat

Și dacă la designul exterior, modelul HUAWEI MateBook D16 ediția 2022 nu se deosebește prea mult de ce am văzut la modelul precedent, noutățile vin odată ce ridici capacul: o tastatură completă și cu zona numerică  și …o schimbare și la poziționarea camerei laptopului care este ascunsă în rama superioară și nu într-o tastă așa cum era până acum. 

Să le luăm pe rând: avem în plus, așadar, NumPad-ul care va fi apreciat mai ales pentru cei care au, de exemplu, de lucru în excel-uri sau de către cei a căror activitate implică introducerea frecventă de numere. Per total, tastatura mi s-a părut confortabilă la scris și silențiosă. Și da, tastatura se iluminează (în două intensități diferite) prin apăsarea tastei F3, lucru util dacă scrii pe lumină slabă, de exemplu. 

Butonul de pornire are integrat senzor de amprentă așadar poți folosi această funcție pentru  pentru deblocare instantă.

A doua noutate: camera web a fost mutată de sub o tastatură în rama superioară a ecranului. Partea bună: unghiul de filmare este mult mai bun decât cel în cazul camerei ascunse în tastă. Pe de altă parte, la designul camerei în tastatură îmi plăcea sentimentul de siguranță pe care mi-l dădea. Dar apropo de siguranță, camera poate fi pornită și oprită dintr-o tastă dedicată. Touchpad-ul este foarte responsive. 

La acest capitol, mai e de menționat că, prin intermediul AI, camera poate, în timpul video call-urilor, să ajusteze unghiul pe măsura ce te deplasezi, pentru a te menține mereu în cadrul. Evident, ai și opțiunea de filtre sau fundal virtual, lucruri cu care ne-am obișnuit deja. Sunetul este foarte bun în video-call-uri. Tot cu ajutorul software-ului e filtrat sunetul de taste, de exemplu. Asta mi-a plăcut. 

Un ecran mare pentru multitasking și filme. Plus ce e sub carcasă

Ecranul are un format 16:10 care va fi apreciat mai ales de cei care lucrează cu excel-uri, diagrame, pdf-uri ori PowerPoint-uri sau cei care vor să editeze fotografii. Eu am apreciat acest raport la folosirea programului de editare audio. 

Display-ul este luminos (300 de niți). Nu am avut probleme de reflexii când am lucrat afară, pe terasă. 

Ecranul afișează culori vibrante, contrastul este bun. Experiența de vizionare a unor materiale video a fost plăcută și confortabilă pentru ochi. Modelul are certificare TUV Rheinland, adică are un mod special în care lumina albastră este filtrată pentru a proteja ochii. 

La capitolul putere, fișa tehnică sună așa: laptopul este alimentat de un procesor Intel Core i7-12700H, 16GB memorie RAM, spațiu de stocare de 512GB. Placa video: Iris Xe Graphics.

Cu această configurație poți bifa  scenarii de utilizare complexe si multitasking. Dincolo de scriere de documente, streaming de filme, call-uri video online, pe laptop poți să faci editare foto și video la rezoluții medii pentru social media, de exemplu.

Am folosit și un program de editare audio și nu am avut probleme. Cu alte cuvinte, este un laptop care face față cu brio unor activități zilnice de muncă, învățare, creație și divertisment. 

Ca și în cazul altor laptopuri din portofoliul producătorului, prin Huawei Share poți transfera ușor imagini, documente, date de pe telefon pe laptop și invers. Poți conecta aceeași pereche de căști și la telefon și la laptop și transferul se face instant în funcție de aparatul pe care-l folosești.

Laptopul vine cu Windows 11 preinstalat. Bateria ține aproape cât o zi de muncă. Se încarcă rapid, la 65W.

Preț și concluzii

Prețul pornește, în funcție de configurație de la 4.199 de lei și poate ajunge la 5.999 de lei. În toate configurațiile însă, modelele vin, la momentul în care scriu acest articol, cu oferte la pachet cu produse gratis. Ofertele pot fi personalizate după cum poți să vezi aici .

În concluzie, punând în balanță prețul și capacitățile testate, Huawei MateBook D16 se dovedește un companion productiv la muncă și un laptop cu un ecran fain de vizionat filme. 

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.